Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Träningsprogram Vätternrundan

Med våra träningsprogram väljer du själv vilken nivå du vill lägga dig på men tänk på att välja ett program som stämmer överens med din träningsbakgrund och som fungerar praktiskt i din vardag.

Då alla har olika förutsättningar att bedriva och reagera på träning kan man självklart inte beställa en tid på ett lopp genom att följa ett program. Programmen har dock några generella utgångspunkter som varit nödvändiga:
VR sub10 / sub8 och Cykelvasan 3-4h utgår ifrån att du är ordentligt grundtränad och kan/vill lägga mer tid på din träning.
VR sub15 / sub12 och Cykelvasan 4-6h utgår ifrån att du är mindre tränad och kan/vill inte heller lägga lika mycket tid på din träning som sub10 och sub8 cyklister.

Hur mycket någon måste träna för att uppnå sitt mål, är svårt att säga, det är mycket individuellt. Med lång erfarenhet och lätt för sig i uthållighetsidrotter kan man utvecklas fortare än den som har sina styrkor inom andra områden.

Vill du veta mer om hur du ska tolka och använda programmen?
Läs Detaljerad info om programmen.

Kolla även in Ulf Fribergs träningsprogram för milen, halvmaran och maran på vår systersite Jogg

Vätternrundan 15 veckor

Vätternrundan sub8 - riktar sig till dig som lägger ner mer tid på cykel och har höga ambitioner. 2016 är året då du ska fixa den där drömgränsen! Du startar troligtvis i något mer lopp under året, och tränar kanske med något gäng. Du tycker om att cykla fort och plåga dig emellanåt.

Vätternrundan sub10 - riktar sig till dig som lever lite mer med cykling än gemene man. Cykel som träningform finns med under stora delar av året, under vintern i form av spinning eller trainer och ute under sommarhalvåret.

Vätternrundan 12 veckor

Vätternrundan sub 12 - riktar sig till dig som är motionär som fått lite mer smak på cykel, och kanske därför kört flera motionslopp. Du försöker träna åtminstone 2 pass/vecka under stora delar av året och kör kanske även en del spinning under vintern och våren.

Vätternrundan sub 15 - riktar sig till dig som är nybörjare i både uthållighets- och cykelsportens, men ändå bedrivit någon form av pulshöjande träning under vintern. När programmet börjar i slutet av mars har du hunnit få upp viss kondition och känsla för träning och ansträngning.

Cykelvasan 10 veckor

Cykelvasan 4-6 timmar - Riktar sig till dig som tränar ca. 3 pass per vecka, du är motionär med viss vana av cykling.

Cykelvasan 3-4 timmar - Riktar sig till dig som tränar runt 4 pass i veckan, du är en van motionär med lite högre ambitioner.

Halvvättern, Tjejvättern & andra långlopp

Sub12, sub15 och Cykelvasan programmen kan med fördel användas för träning mot Halvvättern, Tjejvättern eller valfritt långlopp på lansväg eller MTB. Använd då dessa länkar:

Långloppsprogram lätt (sub15)
Kopplat till Halvvättern, Tjejvättern, Valfritt långlopp

Långloppsprogram medel (sub12)
Kopplat till Halvvättern, Tjejvättern, Valfritt långlopp

10 veckor MTB-program medel Kopplas till valfritt MTB-lopp

10 veckor MTB-program tuffare Kopplas till valfritt MTB-lopp