Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2001 visningar

Tips efter överbelastning

1975 • Målilla
#1
23 augusti 2020 - 10:01
Gilla 
Bild uppladdad av Magnus Lindberg
Har börjat löpträna. Började med 1km helt slut fick gå 500m. Dagen efter 1.5km bättre. Jag stegrade träningen efter min uthållighet. Jag har ortopediska sulor bra skor väger dock 110kg än. Nu i veckan sprang jag 7km. Jag har ju tränat mycket cykling simning och crosstrainer så jag har ju en ok fysisk förmåga. Kände att jag hade lite ont på två punkter på insidan av varje knä lite under. Se bild. Området ömmar inte så mycket svullnad. Gör ont när hag belastar går i trappor och promenerar. Misstänker gåsfot då jag inte har ont när jag vrider knät. Jag kör rehab nu. 10min på crosstrainer. Sedan väggstorken följt av squads med 12kg kettlebell. Liggande korsgång och tåhävningar situps. Prövar utfallssteg. Ni som tränat länge har ni andra råd. Det är vänstra benet. Jag har sprungit med det vänstra lite nere i gruset och högra på asfalten så det är nog därför. Blir frustrerad när man är på G
1975 • Målilla
#2
23 augusti 2020 - 10:02
Gilla 
Kan tillägga att jag köpt ett benskydd med skenor för värme och stabilisering. Gör ont när jag går
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
23 augusti 2020 - 11:58 Redigerad 23 augusti 2020 - 11:59
2 Gilla 
Grymmebra omstart! Mitt eviga tjat-tips till oss som börjar springa efter långa uppehåll: ge dig själv chansen att låta kroppen fasas in, det kan behövas, för att springa är ju en rätt stor belastning på den. Var inte rädd för gå-löp-gå-löp-upplägg i början, tiden på fötter är viktigare än sträckan och hastigheten. Tycker jag.
Ditt flås verkar ju däremot redan rätt schysst, och bra att kombinera löpningen med cykel eller crosstrainer.
Heja dig!
1975 • Målilla
#4
23 augusti 2020 - 15:07 Redigerad 23 augusti 2020 - 16:34
1 Gilla 
Tack Monica. Jag tar ipren det hjälper en del. Idag har jag rejält ont igen. Varje steg är en pina men jag intalar mig att det är bra att röra på sig ändå. Ni andra som haft samma problem hur har ni gjort och hur lång tid tog det att rehab. Sja till läkaren imorgon angående mitt tjutande öra får ta knät i samma veva. Direkt efter min rehabträning så känns knäet bättre men efter någon timme och efter lite promenerande smärtar det.
1975 • Målilla
#5
23 augusti 2020 - 21:11
Gilla 
Nu har jag kört rehab igen och det käns mycket bättre efter träningen men efter en stund kommer skiten tillbaka. Det är väl bara att vara envis men det är frustrerande.
1975 • Målilla
#6
17 september 2020 - 18:48
Gilla 
Snälla kan någon ge mig lite input. Nu har jag haft ont i fyra veckor. Det är nu 17/9. Var hos sjukgymnast 7/9 hon kollade mitt löpsteg var ok gav mig tips på att löpa med små steg. Jag fick löpa lite gick ok.
Hon tyckte jag skulle börja löpträna efter förmåga/smärta. Jag sprang 100m gick 200m sparng 100m gick 200m. Gick ok. Haft något mindre ont knappt smarta när jag gjort utfallssteg, squads. Cykel och crosstrainer är smärtfritt. Misstänker GÅSFOT, ont på en punkt under knäskålen snett på insidan.
Jag gör stretchövningar för att tänja ut senor då blir det bättre. Jag har dock ont än när jag går. Spänner benen så vaderna är stenhårda.

HUR LÄNGE TAR DET INNAN DET GÅR ÖVER?

HUR SKA JAG GÖRA MED TRÄNING, LÖPTRÄNING?

HUIR SKA JAG GÖRA FÖR ATT MINA VADER INTE SKALL VARA STENHÅRDA?

BEHÖVER HJÄLP!!!
Per
1966 • Lysekil
#7
17 september 2020 - 19:36
1 Gilla 
HUR LÄNGE TAR DET INNAN DET GÅR ÖVER?

Det kan ingen av oss här på forumet svara på... då det beror på hur "illa" det är i knät, hur mycket du belastar det när du springer osv. osv.


HUR SKA JAG GÖRA MED TRÄNING, LÖPTRÄNING?

Skynda låååååååååååååååååångsamt.... hade jag gjort. ;-)

Som Monica råder dig till i hennes inlägg ovan: "Var inte rädd för gå-löp-gå-löp-upplägg i början, tiden på fötter är viktigare än sträckan och hastigheten. " Jag kan bara instämma i det.

Utifrån vad du har skrivit verkar det som om du har ökat distans för snabbt vilket är väldigt lätt att göra, då kondisen finns där... men resten av kroppen hänger inte med i distansökningen.

Jag får oftast - efter en tids uppehålls löpning - lite känning av löparknä om jag börjar med för lång distans efter uppehållet. Mitt sätt att komma förbi detta är just att skynda långsamt då ligament, senor och allt annat som finns i fötter och ben behöver tid för att vänja sig med den ökade belastningen det innebär att springa.

Har du testat att power-walka? Kör det någon gång i veckan i stället för att springa.. det är - om du har bra fjutt i fötterna - nästan som långsam jogg. Försök även att hålla dig på plant underlag om du har ont i knät....

***MEN PRIO 1 ÄR INNAN DU FORTSÄTTER***

Se till att läka ut det som spökar i knät, INNAN du börjar "kötta" på för hårt i löpardojorna.
1975 • Målilla
#8
17 september 2020 - 20:09
2 Gilla 
Bild uppladdad av Magnus Lindberg
Ok ja jag ska gå tillbaka till crosstrainer samt cykling och powerwalka en dag i veckan. Jag misstänker att jag ökat distansen för snabbt. Det är nog i ren frustration. Har ont på en liten punkt bara. Trycker jag där gör det asont. Jag får ta det lugnare helt enkelt.
1980 • Mölnlycke
#9
17 september 2020 - 23:17
1 Gilla 
Ett jätteproblem är att senor och ligament tar väldigt mycket längre tid på sig att anpassa sig för en ökad belastning jämförtmed muskler. Den finns en buffert men om du bara pressar på så är det nästan omöjligt att inte komma till en punkt när dessa ger med sig. Därför så många nya löpare (jag med) skadar sig i början. Tror jag har hört att muskler tar 1-2 månader på sig att anpassa sig medan ligament 8 månader. Har du en del övervikt får du vara extra försiktig. Så jag måste sälla mig till resten, fortsätt och kämpa på men ta det långsamt. Du vill springa dig starkare och för det krävs tålamod. Heja!
1975 • Målilla
#10
18 september 2020 - 07:02
Gilla 
Tack för alla svar. Jag ska nu köra mer crosstrainer och cykel och ingen löpning alls tills mitt knä är ok. Jag har ju blivit headhuntad till brandkåren där jag bor så jag vill ju komma i form så snabbt som möjligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.