Cykel Skador & Rehab 6 inlägg 1886 visningar

Otaliga och återkommande seninflammationer

1996 • Växjö
#1
12 april 2020 - 22:49 (Redigerad 12 april 2020 - 22:57)
Gilla 
Hej allihopa!

Jag är en 23årig kvinna som det senaste året har haft problem med ett flertal återkommande seninflammationer: peroneal tendinit, achilles tendinit, nu löparknä och förmodligen peroneal tendinit igen.

Fram till för ett år sedan var jag mycket aktiv och hade aldrig upplevt någon skada.

Lite kort historik:
- Platt fot och överrörliga leder. Ortopediska skoinlägg sedan 2016. Bytes vart 6:e månad. Alltid gedigna Asics skor för pronerande fötter.
- Peroneal tendinit i båda fötterna som debuterade mot slutet av april 2019. Detta efter kramp under natten och ett lätt gympass.
- Rehab under sommaren bestående av tre gympass i veckan om 45 min. Cykel till vardags. Svårt att gå men ökade successivt.
- Achilles tendinit i båda hälsenorna (hälbenet men också längre upp) i oktober 2019. Detta efter stelhet i vaderna och gympass i rehabsyfte. Åtgärdades med stötvåg, vattenrehab och övningar för vaderna. Inga gympass.
- Knäsmärtor som startade och förvärrades i samband med tillfälligt cykelbyte i mars. Min Crescent skulle ´´fräshas upp´´ och jag lånade min fars Monark. Förmodligen fel inställning. Vilade från all aktivitet tre dagar och sedan när jag återgick till min gamla cykel kändes det gradvis bättre. Efter att min cykel fått punktering och lämnats in på service under dagen, har den känts oskön och smärtorna återkommit omedelbart. Även haft känningar i peronus senorna samt höfterna.

Har tagit omfattande blodprover som dock inte visat någonting. Ingen näringsbrist eller hormonella rubbningar. Reumatism har också uteslutits.

Tar tillskott av magnesium, vit D, curcumin och nyligen börjat omega 3 efter rekommendation från en ortopedkirurg.

Jag är desperat och villig att besöka vilken läkare som helst. Kosta vad det kosta vill bara jag får tillbaka min friska kropp.

Alla tips uppskattas.
1967 • Mysinge
#2
14 april 2020 - 21:20
1 Gilla 
Hej! Jag är ingen läkare, men det låtet som om det är vilo-dags.
När kroppen inte fixar fotbekymmer längre, flyttas (balans-)problemet ofta upp i ryggen/bålen.
Efter vilan - två veckor? - kanske du kan låta någon duktig titta på dina skor en gång till, är de tillräckligt långa och så.
Det är viktigt att stretcha efteråt. En stretchövning som kan vara aktuell är att sätta sig på vaderna med tårna bakåt. En annan att med god balans sakta och avslappat falla framåt med överkroppen: Häng verkligen ner med huvudet neråt och slappna av.
1996 • Växjö
#3
15 april 2020 - 22:34
Gilla 
Tack för input Fredrik! Du har nog rätt. Får vila från cykeln och lägga in något simpass istället. Ska gå på idrottsmassage imorgon och därefter på fredag besöka idrottsläkare i Jönköping,

Stretcha är jag ganska dålig på. Blir främst stretch för vaderna. Ska se om det hjälper att stretcha lite mer.
1954 • Göteborg
#4
20 april 2020 - 01:00
Gilla 
Jag hade åkt till Klas på http://probikefit.se/
Tror att han är den bäste som kan få/fixa dig till en GLAD cyklist!
1954 • Arboga
#5
21 april 2020 - 19:45
Gilla 
Vad jag vet är inte stretching något som har bevisats ge någon effekt, även om det tidigare alltid ansåg vara nödvändigt. Däremot som medicinsk behandling vet jag inte, då jag inte är sakkunnig.
1967 • Mysinge
#6
16 juni 2020 - 23:48
Gilla 
Hej Natalia! Får man fråga hur det har gått?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.