Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Övrigt 670 inlägg 49625 visningar

Covid-19

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
17 mars 2020 - 17:20
20 Gilla 
Tycker det behövs en egen tråd för att diskutera sjukdomen, åtgärder och följder i stället för att skriva om det under tävlingar.
Jag tycker att ämnet lätt sönderfaller i tre huvuddelar:
1: hur farlig är sjukdomen?
2: hur smittsam är den? och
3: vad drar vi för slutsatser av svaren på 1 och 2?

Jag har haft möjlighet att läsa på lite, inklusive ett opublicerat resonemang av en epidemiolog så jag börjar med ett försök till svar:
1: Jag har inte sett något om bestående men som för polio t ex, då återstår dödligheten. Den tycks vara i princip noll för de mycket unga och inte långt ifrån för friska vuxna, medan den är rätt hög för multisjuka 80+are, har sett siffran 14% för 80+ men statistiken är inte särskilt pålitlig än. I alla fall är siffrorna mycket lägre än för säsongsinfluensa, möjligen med undantag för de riktigt gamla.
2: Eftersom det nästan inte är någon som är immun än så smittar den lätt men hur lätt beror ju starkt av hur mycket vi kommer i kontakt med varandra (eller varandras dörrhandtag etc).
Enligt en studie där man följt smittkedjor visar sig symptom 2,5 eller 3 dagar efter sedan man blivit smittsam: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.03.20029983v1.
3: Slutsatser : Vi kan räkna med att minst halva befolkningen kommer att bli smittad och alla ansträngningar går numera ut på att fördröja förloppet så att det ska finnas friska personer som kan sköta landet och så att inte alltför många kommer att vara svårt sjuka samtidigt, det kommer inte vården att hinna med.
I England har man nyss kommit fram till att spridningen börjat bli för snabb och infört drastiska åtgärder för att minska kontakterna mellan människor. Sverige är på väg åt samma håll. Nu är Sverige mycket mindre trångt än England så det finns nog fog att hoppas att vi inte behöver vara lika drastiska.
Att säga att människor över 70 inte ska gå och handla tycker jag är helt missriktat. I ett land nära oss öppnar i stället mataffärerna extra tidigt för äldre så att de kan gå och handla utan att trängas, se där en praktisk väg att gå!
Det viktigaste annars är ju att varenda kotte som kanske är förkyld stannar hemma även om de "helt säkert" är en vanlig förkylning.Tråkigt att vi inte har möjlighet att testa oss enkelt.
Två tre dagars frivillig karantän om vi misstänker att vi kan ha träffat någon smittad eller har varit i någon folksamling även om den varit långt under 500 personer är också motiverat enligt rönen i studien jag länkade till. Visserligen finns det en risk att man har smittan längre utan att få symptom men det är nog effektivare om de flesta med smittrisk isolerar sig den mest riskabla tiden än att det fåtal som har hög risk tar till stora marginaler.
Om alla ser till att smitta högst en person kommer spridningen att gå på sparlåga, då kan samhället fungera, vården hinner med och begränsningarna blir uthärdliga, de flesta får småningom en lindrig sjukdom och blir sedan immuna en obestämd tid. Det kan gå!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1957 • Drammen
#2
17 mars 2020 - 18:21
1 Gilla 
Så vidt jeg kan forstå er dette en veldig god sammenfatning av situasjonen!
Magnus
Stockholm
#3
17 mars 2020 - 18:28 Redigerad 17 mars 2020 - 18:33
Gilla 
Jag har redan förlikat mig med att jag kommer bli smittad, om jag nu inte redan blivit det och är symptomfri, då det i längden verkar svårt att undvika, om man nu inte isolerar sig på en öde ö i 18 månader tills ett vaccin eller botemedel finns.

Viruset verkar vara mycket smittsamt, men samtidigt ganska lindrigt för oss som inte tillhör nån riskgrupp, vilket är lite lugnande trots allt. Givetvis får man vidta och följa alla rekommendationer om man skulle få några symptom.

Toppen är inte nådd än, den kommer nog först om några veckor, och sen planar det ut, antagligen under flera månader. Det är bara att försöka gilla läget, och försöka härda ut. Hur de ekonomiska konsekvenserna blir får vi se, men som samhälle fixar vi denna kris och kommer förhoppningsvis lära oss en massa på det.

Vill man nörda ner sig i detaljer är följande studie från The Lancet bra: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30566-3/fulltext
1960 • Torslanda
#4
17 mars 2020 - 20:47
Gilla 
Från Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/krisberedskap/pandemiberedskap/pandemisk-influensa/

Pandemisk influensa:
En pandemi innebär att en ny typ av influensavirus sprids och smittar människor i stora delar av världen. Det innebär ofta stora konsekvenser för vårt samhälle.
Influensavirus från andra djurarter kan förändras så att de kan smitta människor. De influensavirus som har orsakat pandemier har ofta haft sitt ursprung i virus som har cirkulerat bland fåglar, anpassats vidare till grisar eller blandats med säsongsinfluensavirus. Många människor är mottagliga för ett sådant nytt influensavirus eftersom få har immunitet mot just den varianten. Därför sprids det lätt och kan orsaka större sjuklighet än säsongsinfluensor och utvecklas till en pandemi.

Pandemier under 1900-talet:
Under 1900-talet drabbades världen av tre stora pandemier, Spanska sjukan 1918 orsakad av influensa A(H1N1), Asiaten 1957 A(H2N2) och Hongkong-influensan 1968 A(H3N2). Ett nytt pandemiskt virus konkurrerar ofta ut tidigare säsongsinfluensavirus och etablerar sig efter några år som en variant av säsongsinfluensa.

Hong Kong-pandemin:
Influensa A(H2N2) försvann då influensa A(H3N2) skapade Hong Kong-pandemin 1968. Den skördade cirka 1 miljon liv det första året – i första hand hos äldre. Influensa A(H3N2) sprids fortfarande som säsongsinfluensa och orsakar en överdödlighet på i medeltal cirka 1000 äldre personer i Sverige varje år.
Walker67
1947 • Växjö
#5
17 mars 2020 - 20:55
Gilla 
Ett problem som är kopplat till en själv är att man lätt misstänker att det är corona vid minsta sjukdomssympton. Måndag morgon vaknade jag med ont i huvudet och svullet ansikte. Det släppte och jag tränade rullskidor 1 tim, men var trött hela tiden. Framåt kvällen fick jag huvudvärk och kände mig risig och tänkte att nu har jag blivit smittad av corona. I morse var jag så trött att jag knappt tog mig ur sängen, tog febern 36.7, inte ont i halsen eller snuva, men andfådd bara jag gick i trappan.
Hade det inte varit för coronan hade jag inte reagerat mer än det kanske är en tidig allergiattack, men oron har inte släppt även om jag just nu känner mig bättre.
Vi gjorde dock vår veckohandling idag, färre folk på stormarknaden än vanligt och många butikshyllor gapade tomma.
Vår son har tyckt att jag och min fru har tagit för lätt på coronapandemin, men i fortsättningen blir det mindre besök i folksamlingar och mest promenader som träning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
17 mars 2020 - 21:01
Gilla 
Asiaten hade jag men minns inget av. HongKong hade jag säkert men det var min pappa som drabbades hårdast i familjen, han var riktigt risig och då var han bara 47 år. Inte så att han behövde läggas in dock.
Tyvärr har vi ingen nytta av immuniteten mot dessa när det gäller coronavirus. Och SARS kan vi vara glada att vi slapp.
1954 • Falun
#7
17 mars 2020 - 21:22
2 Gilla 
#1 "Vi kan räkna med att minst halva befolkningen kommer att bli smittad"

Men nu sägs ju att Coronafallen minskar i Kina och att de har haft 80 000 bekräftade fall. Även om den siffran är i underkant 10 ggr så ska det ställas mot befolkningsmängden på 1 399 750 000 .
Magnus
Stockholm
#8
17 mars 2020 - 21:49 Redigerad 17 mars 2020 - 21:54
Gilla 
#7: Över tid (månader, år) kommer troligtvis många fler bli smittade, det går liksom inte att undvika. Var det inte prat om flockimmunitet, där 60% måste bli smittade för att resten ska skyddas? Detta förutsätter ju dock att man får immunitet, vilket verkar vara oklart just nu. Vi får hoppas på vaccinet.
Stefan Tall
1971 • Stocksund
#9
17 mars 2020 - 21:55
1 Gilla 
Ja det är liksom definitionen av en topp.. att efter den är intensiteten lägre
1984 • Stockholm
#10
17 mars 2020 - 22:14
1 Gilla 
Mina 5 cent:

Dödsfall totalt globalt: ca 8000
Dagar det tog för senaste dubbleringen: 8

Om vi låtsas att det skulle fortsätta så framåt så skulle det fortfarande ta ca 2 månader innan detta passerar antalet döda per år i säsongsinfluensa som ligger på a 300 000-600 000 årligen enligt WHO.

Det cirkulerar en del simulationer med en dubbleringshastighet på 3 dagar men jag ser den ingenstans i de verkliga, rapporterade siffrorna, inte just nu iallafall. Möjligen regionalt korta perioder. Och då har inte ens de flesta av Europas åtgärder de senaste 2 veckorna börjat märkas av i dödsstatistiken än. Det kommer säkert hänga med länge i någon mån, det belastar sjukvården mycket mer än influensa vad jag förstår och av risk/osäkerhetsmässiga skäl är det säkert mycket värre än influensa.

Men utifrån det jag läst så är jag iallafall försiktigt positiv. Både till Sveriges sätt att hantera det och till att det kan plana ut när Europas åtgärder börjar visa sig i siffrorna framöver. Vad jag kan se så verkar det inte heller som att det fortsätter rusa iväg något särskilt i något av de tidigast drabbade länderna - inte ens i Italien ser utvecklingen exponentiell ut senaste tiden.

Kanske missar jag något eftersom land efter land verkar fortsätta trumma på med ganska extrema åtgärder. Förhoppningsvis leder det till en snabb utplaning så att åtgärderna inte kostar fler liv i förlängningen än viruset.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
18 mars 2020 - 00:15
3 Gilla 
Det finns uttalanden från höga tjänstemän eller politiker i Venedig och Lombardiet att antalet som insjuknar har vänt ner.
Läste nånstans att folk visserligen börjat jobba igen i Wuhan men att de flesta invånare fortfarande är mottagliga så det kan komma en ny spridningsvåg.
Personligen tycker jag att det är synd att vi inte klarar att följa WHO:s uppmaning: testa, testa, testa! När jag nästa gång känner mig förkyld kommer jag ju att smitta min familj och sedan smittar nog de någon till vardera. Det kunde undvikits om jag kunnat kila in för ett test första host-dagen, då kunde jag isolerat mig i gästrummet därhemma, med dator och en hög böcker, de andra hade fått turas om att ställa en bricka mat utanför dörren och hämta med handskar, det kanske hade funkat.
Nu förbjuder regeringen i Belgien löpning och promenader med fler än två tillsammans. Världen har blivit galen!
Walker67
1947 • Växjö
#12
18 mars 2020 - 00:53
1 Gilla 
# 11 Som de individualister vi är kan vi nog stå ut att träna ensamma under några månader framöver...
1974 • Växjö
#13
18 mars 2020 - 07:35
1 Gilla 
#11 - vad hindra dig att isolera dig vid nästa förkylning oavsett om du bli testade eller inte?

i mitt familj har vi blivit bra att skylda varandra från magsjukan. Vi är 5st och de senaste år har inte mer än 3 blivit sjuk samtid. Min frus senaste sjukskrivning var förra vecka i förbyggande syfte då hon hostade, men innan dess var det 2016. Min senaste sjukskrivningar var juli 2016 när jag missade 3 dagars arbete pga en stroke och klarade inte jobba mer än 50% i två dagar innan jag gick på semester och aug 2013 när jag brutit min nyckelben i Tjörn. Då var jag hemma 2-3 dagar pga hjärnskakning och bli åksjuk när jag reste i bilen eller buss.

Tur för många i Växjö att det är en studiedag för alla skolor så alla barn är hemma och mest troligt hälften av föräldrar också då många företag rapportera att de som kan jobba hemma har redan börjat.

Magnus
Stockholm
#14
18 mars 2020 - 08:36 Redigerad 18 mars 2020 - 08:57
2 Gilla 
#9 Kanske bidra till diskussionen istället för att komma med smartass-kommentarer?

Intressant artikel i Expressen om att uppemot 86% av alla som smittas inte visar några symptom, men likväl bidrar till smittspridningen: https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/halften-av-alla-de-testade-hade-corona-utan-symtom/

"En studie bestående av uppgifter från Kina visar på samma resultat – många av smittbärarna vet inte om att de är smittade, för att symptomen är så pass milda.

Studien visade också att de symptomfira också, med stor sannolikhet, var de som drev på smittspridningen. "

För orginalartikeln i Daily Mail: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8122983/This-test-suspected-patients-coronavirus.html

Fundera lite över implikationerna av detta, om det stämmer. Det betyder att råden om att enbart gå till jobbet om du är symptomfri är ganska verkningslösa eftersom ett stort antal symptomfria människor redan ÄR på jobbet och smittar andra. Det betyder också att många fler än vi tror redan är smittade, att spridningen blir nästintill omöjlig att kontrollera men samtidigt att det kan vara över snabbare än vi tidigare trott.
1974 • Växjö
#15
18 mars 2020 - 09:24
2 Gilla 
Min bror bo i Kina och sitter i karantän för andra gång just nu. Första gång då han kom hem dagen efter den store isoleringskrav 2 feb och då var det 2 veckor och han kunde gå ut med hunden och handla. Nu när han kom hem från en kort semester i Thailand få han inte lämna sin lägenhet utan måste beställa hem mat och svara mobilen när polisen kontakta honom. Den enda frågor han få är att han bekräfta att han har varit hemma, och vad han har för temperatur. Så länge han inte har över 37.5C få han stanna hemma. Skulle han få 37.6C hämta någon honom. Han är då osäkert på var han hamna. Hans vänner handla till honom. de få inte kom in i hans hus, så en dörrvakt ta emot, och lämna mat utanför, sedan få han ett text att han har mat utanför. Tur för honom att hans hund bli förgiftat i feb så han slippa bli orolig för hur en hund må fast inom hus i två veckor
Walker67
1947 • Växjö
#16
18 mars 2020 - 10:28
1 Gilla 
# 14 Den förklaringen du redovisar att även "friska" personer kan smitta tror jag är anledningen till att denna pandemi fått en så otroligt kraftig spridning. Det vi sett sista tiden är ju att smittan ökat trots införda restriktioner, så det pekar på att fler än sjuka sprider smittan. Intressant i sammanhanget är om icke sjuka smittbärare kan bli sjuka eller om de är immuna. I så fall borde flockimmuniteten kunna uppnås tidigare än de officiella siffrorna pekar på och pandemin börja avta.
1991 • Norrköping
#17
18 mars 2020 - 10:29
3 Gilla 
Om den gör något med mig så är det att den gör mig förbannad. Finns två anledningar till det:

Personer på jobbet
Enligt dessa är allt bara en hysteri och det är helt ologiskt att evenemang ställs in och att vi har fått rekommendationer om att vara försiktiga. Det är bättre om alla bara får smittan så snabbt som möjligt så får väl de äldre hålla sig inlåsta och sedan är det överstökat. Utöver det så far de med osanning("Sverige ska alltid vara så försiktiga, så typiskt"). Jag blir galen på deras trångsynhet och vill nästan jobba hemifrån för att slippa lyssna på dom.

De äldre
De gör mig galen, det är ett gäng narcissister som vi har att göra med. Trots att de är 70 år eller äldre så är de som barn mentalt. "Jag är inte så orolig, jag går fortfarande till gymmet och jag behöver ingen som handlar åt mig". Okej? Även om DU inte är orolig så är det ju främst p.g.a. er som detta är ett problem ö.h.t. och det är NI som belastar sjukvården. Visa lite jävla solidaritet och låt någon göra vissa saker för dig under någon månad så blir allt mycket bättre. Detta är större än dig.

Jag fick igår massvis av exempel på de äldres slappa inställning och fastän jag håller med om exakt noll saker som diskuteras på vårt jobb så undrar jag om de inte har rätt i att det snarare krävs ett förbud mot äldre i t.ex. affärer snarare än att det bara är en rekommendation.

Folk(främst äldre) tar inte detta på allvar och det får mig att tappa lite utav den goda tro jag har haft på att Sverige ska rida ut denna storm på ett hyfsat sätt. Igår insåg jag att jag hade varit naiv och trott för gott om folk, trodde att det var mina kollegor som var idioter men att merparten faktiskt drog sitt strå till stacken. Så är det inte riktigt.
1960 • Kungsholmen
#18
18 mars 2020 - 11:04
2 Gilla 
Flocken tror att den kan fly undan ett virus.
1991 • Norrköping
#19
18 mars 2020 - 11:06
1 Gilla 
#18 Finns ingen som tror det. Däremot bör man göra allt man kan för att inte bli smittad nu för undvika att alla får det samtidigt och man på så sätt överbelastar sjukvården.
1991 • Norrköping
#20
18 mars 2020 - 11:46
3 Gilla 
Även om jag tycker att det är befogat så lät jag kanske lite aggressiv i mitt första inlägg. Jag spenderade nio timmar på jobbet med corona-förnekare och följde upp det med att under några timmar överrösas med exempel på äldre som inte tar det hela på allvar. Det är anledningen till tonen.

Lite mer sakliga grejer och inte bara klagan: de äldre tar uppenbarligen lätt på rekommendationerna och det finns exempel på att de även tar illa vid sig av dom. Samtidigt måste detta bli bättre. Skulle ett förbud av 70 plus på platser med mkt folk(t.ex. affärer) fungera?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.