Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2862 visningar

Cykla efter knäoperation

1982 • Sala
#1
28 augusti 2019 - 12:32
Gilla 
Jag opererade knät i onsdag förra veckan, titthålsoperation där en minisk avlägsnades och korsbandet lagades. Doktorn sa jag skulle låta bli springa på 4-6 veckor.

Jag börjar emellertid redan känna att det kryper i kroppen, jag vill röra mig, därför undrar jag hur det är med cykling som rehab?

Jag har inga problem att cykla som vanligt, dvs. på min varjedagcykel, dock inte testat landsvägscykeln.

Jag har inte ont i knät, känner mig dock lite osäker och svag i knäleden, och till följd av det lite svårt att räta ut benet till 100%. Men som nämnt, ingen ihållande smärta.

Kan det vara skadligt att cykla? Jag läser överallt att det är bra att komma igång så snart som möjligt med att röra sig. Ska till fysioterapeut, men detta första 19/9.
Walker67
1947 • Växjö
#2
29 augusti 2019 - 18:59
Gilla 
Kan du inte ringa och rådfråga fysioterapeuten innan dess ?
1967 • Mysinge
#3
2 september 2019 - 13:54
Gilla 
Ja, där ska du börja. Och låt bli värre motion, tycker jag. Läkning tar tid. 4-6 veckor är nog föga mot vad upprivna ärrbildningar och annat kommer att vålla i tid.
Walker67
1947 • Växjö
#4
2 september 2019 - 21:02
Gilla 
Jag funderar på vilket som är bäst att cykla med, cykelskor som sitter fast i trampan eller joggingskor, som tillåter lite rörlighet på pedalerna. Själv använder jag ett par joggingskor med ganska tunn fast sula, när jag cyklar och det fungerar väldigt bra för mig avs mitt dåliga knä. Jag har visserligen inte testat cykelskor, men inbillar mig att ett fastlåst ben, frestar knäleden mer. Vad tror skulle vara bäst för trådskaparen ?
1967 • Mysinge
#5
3 september 2019 - 18:27
Gilla 
Hm, jag tycker ju cyklingen ska pausa.
...Om riktiga cykelskor är rätt inställda blir det föga sidobelastning. Benet pumpar på upp och ner på ett troligen "snällare" sätt, än vad som sker med skor, särskilt över längre sträckor.
1982 • Sala
#6
4 september 2019 - 10:51
Gilla 
Jag har nu kört några korta pass, legat runt 20-25 minuter, och inte gått i närheten av full gas. Kan inte annat än säga att det inte bara är möjligt att cykla, utan det hjälper rehabiliteringen. Sedan jag börjar cykla har knäleden blivit mer rörlig och muskulaturen, främst ovan knäskålen, känns mycket mer stabil, något jag märkt tydligt när jag får nedför trappor; jag ät inte alls lika stel längre.

Jag sitter fast med cykelskor och känner ingen slitning i sidled, ingenting som belastar skadeområder. Cyklar också en del till vardags med ”vanlig” cykel, det fungerar också bra, även om det faktiskt känns tryggare med cykelskor.

Och så är det så fruktansvärt skönt att komma ut och svettas lite igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.