Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2244 visningar

irriterad framsida knä

1994 • Luleå
#1
28 april 2019 - 21:46
Gilla 
Hej!

Gjorde ett långpass för 2 veckor sedan på 2mil, hade snittat cirka 5 mil i veckan under 4 veckors tid. Upplevde strax därpå att det smärtade på framsida knä på vänsterbenet. Lät det vara några dagar och gjorde mig inte mer påmind.

Jag vet om att jag är betydligt svagare i vänsterbenet än högerbenet och har tänkt börja träna upp detta nu på gym för att bli stabilare. Obehaget dyker upp i samband med "böj" på knät och press, jag kan alltså enkelt provocera fram känslan av att stå på ett ben och sakta böja några grader så känns det. Det känns som att senan som går rakt över knäskålen är seg och gammal, en lustig/obehaglig/irriterande känsla.

Någon som känner igen detta?
Black Lodge
#2
28 april 2019 - 21:48
Gilla 
1994 • Luleå
#3
28 april 2019 - 21:59
Gilla 
#2 ja och nej, klart kan vara en otroligt mild form av hopparknä då... Stretcha borde jag definitivt bli bättre på. Tänkte försöka träna upp knäet nu ordentligt också. Borde ju komma till hands att alltid stretcha fram/bak lår.
1982 • Stockholm
#4
29 april 2019 - 09:48
2 Gilla 
Hej Marcus.
Jag har nyligen haft problem med mitt knä och försökte läsa på om så mycket jag orkade. Om du önskar en diagnos ställd så ska du förstås boka tid hos en naprapat/kiropraktor eller fysioterapeut för bättre råd och bedömning än det ett forum kan bidra med.

När du säger framsida knä, kan du definiera mer i detalj? Det låter som att det är centrerat på framsidan av knät, (dvs inte sidan eller ovan/under knäskålen). Kan du peka exakt var smärtan sitter, eller känns den diffus och svårlokaliserad att peka ut? Kom den smygandes eller direkt? Svullnar knät något efter ansträngning. Gör det ont efter ett tag när du sitter i soffan med benen böjda 90 grader?

Från att ha varit en löpare (4-7 mil/v) så började jag cykla väldigt mycket för två månader sedan. Fick då smärta på insidan/centralt ”under” knät som gick över vid vila. Jag kände smärtan precis vid samma tillfälle som du, dvs vid böjt ben. Tänk dig en cykelrörelse med benen, det smärtade för mig. När jag begav mig ut på ett långpass löpning (25k) så började smärtan öka mer och mer, efter 20k blev den väldigt tydlig. Det visade sig var Patella Compression Syndrome, dvs min knäskål drog lite snett och skapade irritation. Jag trodde jag skadat mig långsiktigt, men efter två naprapatbesök och råd att stretcha framsida lår och ljumske varje dag så fick jag kontroll på problemet samt gjorde den böjrörelsen som förespråkas i denna video, tog bara 3-4 veckor.
https://www.google.se/amp/s/squatuniversity.com/2017/07/07/how-to-fix-patellar-compressive-syndrome/amp/

Det bästa rådet är att inte irritera det mer genom att fortsätta springa om det gör ont. Stretch och smidighet i rätt muskler kan hjälpa väldigt mycket och att öka långsamt när smärtan väl är borta (jag var skeptiskt mot stretch skall erkännas, men blev glatt motbevisad när det fungerade).

Lycka till, berätta gärna hur det går för dig.
1994 • Luleå
#5
29 april 2019 - 15:02
Gilla 
#4 Grymt inlägg Martin, din beskrivning påminner om min känsla. För att förtydliga så gör det sällan ont förutom efter långpasset. Men som löpare vet man när något inte känns rätt och man vill ju inte förvärra saker och ting.

I nu läget känns det som att knät är otroligt segt innan det har kommit igång. Har ingen som helst känningar i vanligt tillstånd förutom när jag provocerar fram det, knäböj/löpning
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
29 april 2019 - 16:16
Gilla 
På bilden ser det ut som om smärtan sitter ganska rakt ovanför själva knäskålen, då kan det vara quadricepstendinos ("Runners knee" i engelskspråkiga källor - nåt helt annat än det svenska "löparknä")

Bäst är alltid att få en diagnos av en fysioterapeut. Löpvvila och enbens knäböj brukar vara standardprocedur men det finns varianter...
1982 • Stockholm
#7
30 april 2019 - 09:20
Gilla 
Hej igen Marcus. Jag är nog inte lämpad att vägleda mer än så, tyvärr. Mina bästa tips som jag tror du kan komma väldigt långt på är som sagt:

1. Vila från träning (som smärtar) och se till att reducera svullnad om sådan uppstår. För mig fungerade alternativ träning såsom rullskidor jättebra, när löpning och cykling smärtade.

2. Undvik att fortsätta irritera skadan.

3. Googla runt lite, ”smärta löpning framsida knä” osv. Då kommer ganska många sidor upp. Med lite egen diagnostisering och genom att testa dig fram var smärtan uppstår, så kan man få en känsla av vad man drabbats av.

Precis som Oldboy skriver, enbens knäböj är övningen jag refererade till i min länk. Men viktigt att inte börja med max, utan ta exempelvis 3*10 på en väldigt låg höjd. Det ska inte smärta i knät när du gör övningarna.

Sist men inte minst, du måste få reda på vad orsaken till problemet är. Annars kommer skadan återkomma. Mitt problem låg i min plattfot, jag sjönk ner väldigt mycket med anklarna vid löpning och cykling. Vid löpningen har jag bra stöd på insidan (Kayano) men ignorerade helt det på cyklingen dumt nog. Så det ena problemet i foten ledde till knäproblemet.

Lösningen för mig blev stabila inlägg köpta på Team Olmed för 250 kr och nu är problemet borta, trots att jag länge trodde Vätternrundan var i fara.

Lycka till med din rehab, jag hoppas du får bukt med det inom kort.
1994 • Luleå
#8
6 maj 2019 - 11:49
Gilla 
Vid promenad/jogg så kan känslan uppstå som att det blir irriterad frampå knäskålen, tar jag fingrarna och trycker i sidleds där är det en obehaglig känsla.

Stretchar jag framsida lår försvinner symptomen avsevärt och likaså om jag gör knäböj/utfallssteg.

Igår var jag ut och sprang 8km i 5:00 tempo, då tänkte jag inte ens på knäet, gjorde benövningar direkt efteråt och stretchade låret ordentligt. Det var som bortblåst resten av dagen ända tills på kvällen då kunde jag känna en stelhet.

Börjar fundera om det kan ligga någonstans i låret, en triggerpunkt eller om ledbandet är inflammerat?
1992 • Helsingborg
#9
6 maj 2019 - 15:48
Gilla 
Jag har exakt samma problem, fick problemet för två veckor sedan då jag har trappat upp träningen en hel del och sprang även ett lopp där det gick väldigt bra. Efter det hade jag lite ont. Tog en veckas löpvila och börjat styrketräna och även börjat med övningarna som länkades i tråden. Springer nu igen men tar det lugnt både gällande volym och tempo. Jag känner inget när jag springer mer än att musklerna runt knäet känns något mer ansträngda men det gör inte ont. Jag känner mer av knäet i vardagen då det ibland "hugger" till när jag böjer på benet och känner mig lite stel. Tycker knäet känns aningen varmare men kan inte se att jag är svullen.

Jag upplever att mitt besvär mildrats något sedan jag dragit ner på löpningen lite samt börjat styrketräna, stretcha har jag alltid försökt göra och där har jag inte ändrat något. Håll hos uppdaterade om du hittar en mirakelkur.

När jag blivit helt bra misstänker jag att jag måste fortsätta styrketräna för att få upp styrkan i ben och bål för att inte åka på detta igen.
1992 • Helsingborg
#10
24 maj 2019 - 07:32
Gilla 
Hur har det gått för dig?

Jag blev av med det efter minskad volym och styrketräning men Göteborgsvarvet gav mig symtom igen efter några dagar. Blir väl att hålla en låg volym några veckor framöver. Störigt.

Har en ultra om en månad som jag så klart vill genomföra samtidigt som jag hoppas att den inte gör det värre.
1974 • Mölndal
#11
24 maj 2019 - 14:28
Gilla 
Det kan inte vara slemsäckarna runt knät? Efter hårdare löpning, som t.ex. efter Göteborgsvarvet, brukar mina slemsäckar svullna upp.

1994 • Luleå
#12
28 maj 2019 - 09:05
Gilla 
*Uppdatering*

Jag var hos en fysioterapeut som inte kunde se något fel på knät vilket kändes skönt. Däremot såg hon när jag stod på ett ben att jag faller ihop på min vänstra sida och kunde konstatera att jag behöver träna upp rumpan främst på vänster sida.

Jag sa då att jag även känner att i vissa skor att upplever jag vänsterfoten "plattare" än högerfoten. Det förklarade hon med att när jag springer faller vänsterbenet inåt och att foten är plattare är ett resultat av att rumpan/höften/låret inte orkar hålla uppe benet/fotvalvet rakt.

Hon tyckte inte det gjorde något om jag fortsatte springa förutsatt att jag alltid tar med mig ett kallat "miniband" och gör benövningar i mitten eller i slutet av varje pass.

4 gånger per veckan
*Hip thrust 20x3 (gummiband)
*Krabbgång 20x3 åt vardera håll (gummiband)
*Draken 15x3 (gummiband)
*Enbensknäböj 15x3 (90 grader med bänk under)
*Vanliga knäböj (gummiband)

Framsida lår stretchar jag ut hårt vid behov, ibland några gånger per dag ibland bara efter träning (position för att stretcha höftböjaren med knät på något mjukt och drar foten uppåt mot ländryggen medan jag lutar mig framåt). Uppstår känslan vid löpning fick jag tipset att göra höga knän intensivt några meter.

Har det gjort någon skillnad?

- Har gjort dessa övningar till och från under två veckor nu, jag är klart starkare i vänsterbenet än när jag började. Smärtan/irritationen har avtagit och är inte lika påfrestande. Detta kan ha med träningen att göra eller bara att jag dragit ned på intensiteten en aningen.

Hur som helst behövs träningen uppenbart då jag hos henne inte kunde göra enbensböj på vänster öht.

Jag tränar smart nu, styrketräning och lägre intensitet på löpningen, målet är en ultra några veckor bort.

Återkopplar efter besök och eventuellt genomförd 50k.
1992 • Helsingborg
#13
7 juli 2019 - 13:29
Gilla 
Jag sprang en Ultra för en vecka sedan, kändes jättebra, sprang sedan ett intervallpass 5 dagar senare som visserligen inte var jättetufft, men fick känningar rätt snabbt, fick en kittlande känsla utanpå knäskålen och dagarna efteråt har det känts ömt och irriterat, störigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.