Löpning Övrigt 75 inlägg 10890 visningar

Meraf Bahta

Magnus
Stockholm
#1
9 augusti 2018 - 07:28 (Redigerad 9 augusti 2018 - 07:28)
Gilla 
Så nu blev ett brons i EM på 10000m för henne, vilket i och för sig är kul, men blir hon fälld för dopning pga de tre missade rapporteringarna kommer hon bli av med medaljen vilket kommer bli ett stort fiasko för henne själv och svensk friidrott.

Hur kommer det sig att just hon fick tävla tror ni? Har hennes tränare, Ulf Friberg, så stor makt att ingen inom svensk friidrottsledning vågade säga nej? Eller är det andra skäl?

Kan ju inte direkt säga att mitt förtroende för svenska friidrottsförbundet har ökat i och med detta. De har en normalt sett en extremt hög svansföring angående dopning men här blir det plötsligt ingen åtgärd?
< < < 1 2 3 4 > > >
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
9 augusti 2018 - 08:24
1 Gilla 
Det har ingenting med makt att göra. Hon fick tävla för att det var tydligt enligt SFIFs och IAAFs regelverk att det var tillåtet.
1955 • Borås
#3
9 augusti 2018 - 10:38
Gilla 
Om hon nu är ren har hon tagit medalj i själ och hjärta och medaljen i sig spelar ingen roll.
Östermalms IP
#4
9 augusti 2018 - 11:46
7 Gilla 
De är väl sugna på en medalj, därför låter de henne tävla.

Glöm inte Abeba Aregawis turer med skenäktenskap mm.

För att få medalj är vi tydligen beredda att göra avsteg från många principer.

Däremot att Mikael Ekwall inte fick åka till Rio, utan istället skickar vi en hord av Sangriasippandes "funktionärer" är inget annat än skandal.
Niklas
1986 • Jönköping
#5
9 augusti 2018 - 13:18 Redigerad 9 augusti 2018 - 13:18
3 Gilla 
Klart att det är ett känsligt ämne, inte minst med tanke på att det blev en medalj. Men, om en diskussion ska inledas med att ställa frågor kring hennes deltagande eller inte, så är det fullt rimligt att begära den som inleder diskussionen också ska veta vad hon kan komma att stängas av för.

Kort och gott - "Det Bahta har gjort är att vid tre tillfällen ha missat att uppge var hon har befunnit sig, vilket är ett måste för att dopningskontrollanter ska kunna göra oannonserade tester, och därmed också fått tre varningar. Fälls Bahta riskerar hon avstängning mellan 12 och 24 månader. " https://www.svt.se/sport/friidrott/forbundet-bekraftar-meraf-bahta-utreds-for-dopningsbrott

Vidare kan även tilläggas följande - "Om det hade handlat om allvarliga dopningsbrott eller om hon haft dopningsmedel i kroppen, då hade hon stängts av direkt, säger (förbundskapten Karin) Torneklint.

– Hon lämnade in kvartalsrapport en månad för sent. Hon har inte varit oanträffbar, enligt förseelsen, säger Torneklint.

– De andra två tillfällena har hon varit på våra läger, men det har stått att hon varit på annan plats. Hon har inte försökt hålla sig undan, säger Torneklint, som också berättar att Meraf Bahta testats 19 gånger det senaste året." https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/bahta-far-stalla-upp-i-em

Östermalms IP
#6
9 augusti 2018 - 13:41
3 Gilla 
Så vitt jag vet finns denna kontrollfunktion till för att undvika att utövarna dopar sig under träningsperioderna och blir rena inför tävling.

Så att vifta det under mattan att det var otur, bara en liten toblerone, missad skatt på bilen och några p-böter, duger inte.

För övrigt lämna in kvartalsrapporten en månad för sent, hallå är hon analfabet eller?
Annica Johansson
1973 • Stockaryd
#7
9 augusti 2018 - 14:34
Gilla 
259 av 260 aktiva klarar av att hantera systemet i Sverige. Worldwide genom alla sporter har 20 aktiva missat under hela 2016. Det är, om jag förstått saken rätt, inget komplicerat system.

Nej, jag har svårt att glädja mig åt medaljen. Den här har definitivt en baksida, och jag tror att den är smutsig.
https://www.svt.se/sport/friidrott/dopingkommissionens-ordforande-lattare-an-att-kopa-en-flygbiljett
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
9 augusti 2018 - 14:52
Gilla 
Det är upp till individen, men nog fasen får förbundet ta på sig en del av detta. Hon har ju varit på träningsläger vid några av tillfällena?! Det är katastrof att det blivit missat...

Reglerna säger ju att hon får tävla sålänge utredningen pågår. Sen är det ju upp till individen om man pallar att göra det trots pågående utredning med efterföljande frågor. Dessutom är det inte självklart från när avstängningen skulle börja ske om det blir någon.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#9
9 augusti 2018 - 19:23
2 Gilla 
Om det varit en ryska som missat, undra om ledarna i vårt friidrottsförbund hade tyckt att hon självklart skulle ställa upp.....

Nä, nu finns det regler som alla ska förhålla sig till. Hon har inte gjort det (borde man inte vara VÄLDIGT noga efter att man fått två prickar??) och då får man ta konsekvenserna.

Jag lider mest med tyskan som kom 4:a men med största sannolikhet kommer tilldelas bronset, men missar chansen att få gå upp och ta emot sin medalj på hemmaplan.....
Magnus
Stockholm
#10
9 augusti 2018 - 22:24 Redigerad 9 augusti 2018 - 22:29
Gilla 
Det jag är mest förvånad över är att svenska friidrottsförbundet vågar chansa så pass, även efter beskedet om att den tredje missen kvarstår. Det är inte någon försiktighetsprincip här inte, utan man kör på och hoppas att det ska lösa sig, utan att tänkt igenom konsekvenserna, verkat det som.

Visst, en jättesvår fråga onekligen, men jag ser att Bahta långsiktigt skulle vinna mer på att ta ett steg åt sidan och erkänna sitt misstag och komma igen i nästa mästerskap istället att som nu, riskera hela sin karriär för två lopp.

#2: Det är säkert så reglerna säger, men det finns alltid ett eget beslut också. Men visst, är hon och förbundet villig att ta risken så...
1978 • Stockholm
#11
9 augusti 2018 - 22:51
Gilla 
Hon kanske är skyldig, hon kanske är oskyldig till doping. Det som irriterar mig är att den svenska pressen och friidrottsförbundet accepterar läs- och skrivsvårighets-förklaringen.

Om det hade varit en ryska tror jag att svenska medier hade skrivit typ; Vi har hört det förut. Ursäkter så som: fått i sig det genom kött, läppsalva, kyssar etc.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#12
9 augusti 2018 - 23:12
Gilla 
Magnus, vad är det som chansar med och tar risker med? Hon får tävla under utredning och det kan mycket väl vara som du säger att hon själv hade tjänat på att göra annorlunda. Men risk/chansning? Med vad?

Nu tog hon ju ett brons, kanske blir hon av med det, kanske blir hon avstängd sen månader tillbaka eller så blir hon det från beslutet fattas. Återstår att se, men hon hade oavsett var snerlt tagit brons om hon inte sprang...

Meraf Bahta är väl knappast den stora grejen i EM med tanke på alla hemska tids/distans/resultat-missar som varit under EM. Sjukt! Diskus, längdhopp, simning, ukrainskan som spurtade mot Bahta och blev 4a (ett tag), Blumes vansinnes "bevisa-att-hon-kan"-simning
1984 • Göteborg
#13
10 augusti 2018 - 16:27
Gilla 
#11
Hon har ju också tagit hjälp med rapporteringen, för att hon haft problem med det. Den eller de personerna har inte heller klarat av det/slarvat och eftersom Meraf är ytterst ansvarig får hon ta smällen. Men hon har i alla fall försökt.
"– Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt, säger Bahta i pressmeddelandet på Friidrottsförbundets hemsida." Källa: https://www.svt.se/sport/friidrott/bahta-jag-ar-mycket-mycket-ledsen-over-det-som-hant

Dock har hon brutit mot reglerna, även om det inte handlar om att ha tagit något otillåtet eller faktiskt missat tester, så är det lite märkligt att hon ändå tävlar i ett stort mästerskap under utredningen.
1978 • Linköping
#14
10 augusti 2018 - 16:41
Gilla 
Johaug hade steroider i kroppen och fick endast 18 månader så det är orimligt att detta blir 24 månader, troligen ett väsentligt kortare straff.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#15
10 augusti 2018 - 21:48
Gilla 
Ni kan ju kolla hennes insta, om ni nu funderar på 'läs- och skrivsvårigheter', klarar hon det lär hon klara ett rapporteringssystem alla andra verka hantera utan problem, det är ju såklart bara en oväntat korkat bortförklaring.
Möjligen har hon andra kognitiva problem ...
1978 • Linköping
#16
10 augusti 2018 - 21:50
Gilla 
#15
Otroligt onödig kommentar. Vet du förresten om hon skriver inläggen själv?
Magnus
Stockholm
#17
11 augusti 2018 - 15:31 Redigerad 11 augusti 2018 - 15:33
Gilla 
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#18
11 augusti 2018 - 20:06
Gilla 
Bara att vänta på svar och fakta. Ingen idé att spekulera.
1963 • hunnebostrand
#19
11 augusti 2018 - 22:33
1 Gilla 
Väldigt tråkig historia . Men ett straff måste Meraf ha annars är det ju ingen ide med dopningsarbete. Hon är inte misstänkt för dopning eller att undanhållit sig för dopningskontrollanterna . Utan att inte klarat vistelserapporteringen. Straffets längd måste ju wada få avgöra . Svensk friidrott gör dock det största misstaget att inte stänga av. Personligen tror jag att denna fantastiska kvinna är ren. då jag träffat henne några gånger en väldigt blyg och försiktig tjej . Men ett straff måste hon tyvärr ha
Kinsei
1974 • Malmö
#20
12 augusti 2018 - 19:16
3 Gilla 
@#15och#16: Då kan ju den person som sköter instagramkontot även få i uppgift att göra vistelserapporteringen! Problem solved :-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.