Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 4893 visningar

Hjärtat/pulsen spökar

1988 • Stenungsund
#1
29 augusti 2017 - 20:45
Gilla 
Jag slänger ut frågan om någon kan känna igen symptomen och vad ni isf har gjort.

Idag va jag ytterst nära att svimma efter första intervallen på vilan. Det är precis som att pulsen droppar till alldeles för lågt och pumpar för långsamt (bekräftas i puls-bilden och känslan också, intervallen i sig va inte jättetuff).

Detta händer ganska sällan vid löpning (nästan aldrig och aldrig varit så nära att svimma innan) utan då jag upplevt det som värst är vid intervaller på stakmaskinen, där kan jag _nästan_ tvinga fram det. Har inte haft på pulsbandet efter avslutad intervall där, men vid ett tillfälle tog jag pulsen manuellt och då som nu så är puls extremt låg och då kunde jag riktigt känna hur hårt hjärtat fick slå (gjordes nästan ont).

Jag fick vila en extra halvminut idag och sen kunde jag springa som vanligt igen (alltså hela intervallpasset). Om jag inte stannar tvärt efter intervallen, som jag gjorde nu, så känns det som att detta aldrig händer. Precis som att pulsen sjunker jämnare. "Problemet" är att detta verkligen inte händer ofta och jag kör betydligt tuffare pass och stannar tvärt, så vet inte varför det bara händer ibland?

Någon som kan känna igen sig? Blodtrycksfall? Hjärtproblem? Klen?
29år, man.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
29 augusti 2017 - 20:51
Gilla 
Om du upplever att du har problem kan det vara läge att kontakta läkare och kolla upp hjärtat. Under förutsättning att värdet är korrekt verkar pulsfallet orimligt stort.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
29 augusti 2017 - 20:53
Gilla 
Det känns dumt att spekulera. Är du orolig så borde du uppsöka vårdcentralen och få ett EKG.
Irene
1968 • Åstorp
#4
29 augusti 2017 - 20:55
Gilla 
Om jag stannar tvärt efter en intervall, spurt eller koordinationsintervall får jag blodtrycksfall och t o m svimningskänsla eller yrsel. Får också en otäck känsla i bröstkorgen. För mig gäller det att springa intervallträning så pulsen hela tiden hinner stabilisera sig, aldrig spurta i mål eller köra koordinationslopp. Läkaren har förklarat att jag har kunnat träna mitt hjärta "långt" som över en gräns. Eftersom jag inte mår bra av att träna så detta kommer undviker jag det men läkaren har också förbjudit mig eftersom hjärtat kan stanna vid den här typ av träning som innehåller ryck eller gummibandslöpning. Däremot får jag springa hur långt jag vill med en stabil puls.
sabine
1978 • stockholm
#5
29 augusti 2017 - 21:15
Gilla 
Ja, sök upp en läkare och få ett EKG.
Jag känner igen mig väldigt mycket. Fick Myokardit (hjärtmuskelinflammation) förra året och har efter detta fått arytmier på hjärtat. Jag har blivit ganska så noggrant undersökt iom detta (legat inlagd i ett par omgångar, gjort 48 h EKG då jag har försökt provocera fram det men misslyckats lite fast de såg att hjärtat hoppade över slag ibland. Jag har även gjort ultraljud och MR på hjärtat men det är inget större fel på det än att jag har dessa arytmier.
Jag känner igen mig i att hjärtat slutar pumpa en stund (det hoppar över slag) och känslan som kommer med det är lite svår att beskriva men jag får svimningskänsla och från en sekund till nästa börjar jag flåsa okontrollerat. Det känns även obehagligt i bröstet. För mig kan det dock komma lite närsomhelst men det upplevs ju som värst när pulsen och ansträngningen innan är hög.

Ibland verkar det bli värre av stress också.

Till mig har läkarna sagt att det bara är att träna på efter bästa förmåga:) Tycker som sagt att du ska kolla upp det så att du slipper oroa dig.

1988 • Stenungsund
#6
30 augusti 2017 - 20:54
Gilla 
Tack för svaren. Har diskuterat detta med div människor och en sak som kommit fram är att även om jag skulle göra tex ett arbets-EKG så skulle det (om jag kan tvinga fram det) visa precis samma sak som min pulskurva gör.

Men sambon har en kompis i NZ som är läkare och jag skickade ett ödmjukt mail till honom angående detta och fick till svar:

"I think you are describing what we call "neurocardiogenic syncope" - you could google it. Essentially, high intensity workouts lead to massive increases in HR and dilation of blood vessels in muscle and your muscles when they are working hard actually pump blood back to your heart with their contractions. When you suddenly stop your muscles stop contracting and you have too much blood pooled in your limbs and it leads to poor blood return to the heart and the heart does a weird reflex (that we don't fully understand) and slows HR down (probably to protect itself) which can result in loss of consciousness which lies you down and easier for you to recover than standing up. Hope that made sense. This is common and normal. Best way to avoid it is to keep exercising a little after the session and slowly slow down."

Han la till detta dock:

"However, if you develop dizziness or slow HR during exercise before you stop the high intensity activity then this is a different kettle of fish and needs investigation with a heart specialist- usually need to have a special exercise stress test. You also need to make sure no one in your family has had this problem and ask if anyone has ever had "cardiomyopathy""

Detta har jag som tur är aldrig upplevt eller varit i närheten av, utan det är endast när jag stoppar tvärt. Antagligen är det därför jag känner det oftare efter stakmaskinsintervaller då fler muskelgrupper arbetar och ett snabbt stopp där antagligen oftare skapar problemet.

Han är ganska spot on med sin beskrivning om hur det känns för mig och kommer helt enkelt inte göra någon hel stå-vila utan alltid jogga lite direkt efter innan jag börjar gå/stå.
Östermalms IP
#7
30 augusti 2017 - 20:57 Redigerad 30 augusti 2017 - 21:03
Gilla 
Ja, nej, kanske, vet inte.

Problemet är väl att doktorn inte vet heller. Sitter och kliar sig i hårbotten och bläddrar desperat i FASS.

Du gör nog helt rätt som googlar vidare. Hade jag också gjort. 90% av alla löparrelaterade skador läker sig själv.
Pär M
1969 • Umeå
#8
31 augusti 2017 - 11:00
Gilla 
Ta och kolla upp blodtryck......
Jag har haft massor av problem .

Och gå till läkare.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#9
31 augusti 2017 - 12:12
Gilla 
Ett Arbets EKG är mycket mer detaljerat och även om pulskurva ser likadan ut kan dom se vissa avvikelser (som man inte ser på ett vanlig pulsdiagram) som kan tyda på hjärtsjukdomar. Har själv gjort ett sånt tidigare. Förmodligen är det du beskrvier men när det gäller hjärtat är det alltid bäst att kolla ordentligt, better safe than sorry som man brukar säga. Egentligen borde alla som håller på med konditionsidrott på relativt hög nivå kolla sitt hjärta .
1988 • Stenungsund
#10
31 augusti 2017 - 13:58
Gilla 
Pär M, kollade blodtryck för bara någon vecka sedan och det är perfekt.

Problemet med ett arbets-EKG är att det ska ju visa något. Iofs vet jag inte om man kan göra ett sånt test hemma? Alltså att man får med sig saker hem i någon dag så att jag kan försöka tvinga fram det vid flertalet tillfällen (på stakmaskinen). Eftersom det händer så sällan vid löpning är det inget jag bara kan göra någon intervall och få fram symptomet.
Hur gick ditt arbets-EKG till Patrik?
Irene
1968 • Åstorp
#11
31 augusti 2017 - 14:23
Gilla 
Arbets-EKG är oftast cykling.
sabine
1978 • stockholm
#12
31 augusti 2017 - 14:37
1 Gilla 
Man kan få med sig utrustning hem för att försöka provocera fram det. Det var det jag skrev om att jag har fått göra. Ett sk 48h EKG. Då kan man springa eller vad man nu vill göra.
1969 • Lund
#13
31 augusti 2017 - 19:15
Gilla 
Det är ju inte bra att svimma direkt efter att ha ansträngt sig. En trolig förklaring kan ju vara det som din nyazealändske läkare beskriver, men det kan finnas andra förklaringar. För övrigt så är det stor individuell variation i hur man reagerar på hård ansträngning följt av total vila. För vissa kan det plötsligt bli betydligt mer besvärande att göra något som tidigare gått alldeles utmärkt, och det är ju som sagt aldrig bra att svimma - ibland kan man slå sig rejält.

Det kan nog vara en bra idé att söka upp en läkare som kan göra en riktig bedömning, om inte annat så för att utesluta farliga orsaker till det du beskriver ovan.

Arbetsprov verkar vara en bra undersökning i detta fall, om det görs på rätt sätt. Långtids-EKG kan ju också vara bra. Ibland är det mest blodtrycksfall, oftast både blodtrycksfall och frekvenssänkning, och ibland frekvenssänkning/arytmi som ger besvär som du beskriver. I ditt fall är det väl något av de senare med tanke på pulskurvan.
Pär M
1969 • Umeå
#14
31 augusti 2017 - 21:55
Gilla 
Aha.
En fundering vet du vad du har för HB??
Kristin H
1981 • Karlanda
#15
31 augusti 2017 - 22:18
Gilla 
som ovan nämnt.. kolla med läkare för säkerhets skull.. men kan ju nämna att jag själv haft väldigt konstig puls.. blev jätte sliten i början av pass å pulsen hoppar som över slag.. å när man verkligen behöver de där pulsslagen med syre å allt de för med sig t musklerna så känns de som man bli ryr å helt matt. oftast värst i början av passen men behövde inte va hårt kunde räcka jag skulle ut å gå el nåt.. iallafall. var å kolla ekg på vc blev vidareskickad till större sjukhus där kolla de ekg jag gjorde även arbetsekg då jag trampa cykel.. gick med långtidsekg i en vecka (vid flera tillfällen) de gjorde ultraljud på hjärtat jag låg i MR-tub i 2,5 timme å de kolla hjärtat. de kolla allt som gick att kolla sa de.. å de såg ju att hjärtat gjorde som uppehåll å sen kom de dubbelslag efter oftast.. dock kom de inte fram till nåt. men överläkaren på hjärtavdelningen sa till mig att det är mkt de inte vet om hjärtats funktion på typ cellnivå osv.. sen tipsa hon mig om att jag skulle få i mig extra magnesium. kunde helt enkelt vara mg-brist i själva organet.. kort sagt jag börja m magnesiumtabletter.. å trot eller ej men de hjälpte!! :-) :-)
ätit extra mg några år nu å höll upp/slarva med det ett tag.. symtomen kom tebax.. har läst mkt om detta och det verkar som vi behöver mer mg än vi tror då maten inte innehåller lika mkt osv de kan man ju leta info om man vill. sen tror jag att min mage gör att upptaget av näringsämnen funkar extra dåligt men det är en annan historia :-p
1988 • Stenungsund
#16
31 augusti 2017 - 22:26 Redigerad 31 augusti 2017 - 22:31
Gilla 
Pär, gjorde test med företaget för ca ett år sedan med detta resultat (antar att jag hade 162)

Säkert bara en övertolkning men för att göra det klart: jag svimmade alltså inte.
Däremot yr och borta i 5s och fick "hänga på knäna" i ca 30s (och förlänga min vila till 2min istället för planerade 1:30 innan jag sprang igen).

1988 • Stenungsund
#17
31 augusti 2017 - 22:28
Gilla 
Nu spelar ju inte denna roll men vi testade även lungorna
Pär M
1969 • Umeå
#18
1 september 2017 - 16:19
Gilla 
Jag är ju inte läkare eller nått.....men gissade inombords att du skulle ha högt HB.....

Jag tycker du ska prata med läkare och göra ett arbetsår EKG på cykel!!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.