Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 4825 visningar

Någon som haft Greater Trochanteric Pain Syndrome

Jasko - Yugo Boss
Dubai
#1
26 juli 2016 - 22:43
Gilla 
Precis när man börjat träna försiktigt igen efter en mindre bristning i vaden drabbas man av en ny skada.
Jag har självdiagnostiserat att det rör sig om något som går under benämningen Greater Trochanteric Pain Syndrome och innebär smärta på utsidan av låret (den övre delen där "benknölen" finns. Det är i denna benknöl som jag känner ömhet/smärta. Jag vilade i 3 dagar och kände mig smärtfri, men efter dagens intervallpass är skadan tillbaka.
Här finns en utförligare beskrivning av http://patient.info/health/greater-trochanteric-pain-syndrome

Finns det någon här med erfarenhet av denna skada?
1965 • Eksjö
#2
27 juli 2016 - 07:56
Gilla 
Spontan reflektion: Intervallpass räknas inte som "börjat träna försiktigt igen".
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#3
27 juli 2016 - 11:38
Gilla 
#2
Jag har under en 3 veckors tid byggt upp till gårdagens hårdare pass.
1965 • Eksjö
#4
27 juli 2016 - 15:00
Gilla 
OK. Får jag komma med den kvalificerade gissningen att vadskadan satt i det ena benet och att höftskadan nu sitter på den andra sidan? Att du fortfarande (medvetet eller omedvetet) avlastar den först skadade sidan och därmed snedbelastar/överanstränger den andra. Jag råkade ut för något liknande för några år sedan. Insåg inte hur långt det gått förrän jag körde enbent knäpress samt enbent legcurl på gymmet och insåg att musklerna på den ena sidan var 10-15 kg starkare än den andra.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#5
27 juli 2016 - 16:22
Gilla 
#4
Det är samma ben som vaden spökade i. Jag tror att det rör sig om en slemsäcksinflammation i höften.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
27 juli 2016 - 16:35 Redigerad 27 juli 2016 - 16:36
1 Gilla 
#4 och 5

Det är väl inte omöjligt att det ändå finns en komponent av kompensatorisk orsak, t ex att foten efter skadan sätts i så att vaden belastas annorlunda och därmed kanske även höften.

Extra noga stretching av det iliotibiala bandet (vari muskeln tensor fascia lata ingår) på utsidan av låret och höftmuskler som gluteus medius kan kanske hjälpa.
Det gjorde det för mig nyligen vid en liknande skada, kanske slemsäcksinflammation. Dessutom kylde jag 15-20 minuter efter varje löppass någon vecka och åt 50 mg Voltaren per dag i ett par veckor.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#7
27 juli 2016 - 19:24 Redigerad 27 juli 2016 - 19:31
Gilla 
Bo, hur många pass sprang du när du var skadad? På en del amerikanska sidor står det att man kan träna på trots smärtan. Jag tycker inte det låter så klokt.
Jag kände av höftsmärtan några timmar efter en mycket lätt jogg på 60 min. Efter detta vilade jag i 72 timmar från löpning och kände mig symptomfri. Därför sprang jag intervaller igår. Om jag ändå ska bli skadad så ska det vara efter ett pass som ger kortsiktig träningseffekt då jag har ett inplanerat lopp 9e augusti.
Smärtan jag känner nu är definitivt mer utpräglad än tidigare. Det känns nästan som att det bränner till i utsidan (höftknölen). Det kan bero på att jag under dagen stretchat rejält. Voltaren i gelform verkar inte lindra smärtan. Jag får helt enkelt lugna ner mig i minst två veckor.
Alternativträning, here I come.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#8
27 juli 2016 - 21:28
Gilla 
Min skada kom smygande och kändes mest lite högre upp på utsidan av höften, oklart exakt vad felet var - kanske muskelfäste (eller någon slemsäck ?), men den var såpass lindrig att den aldrig förhindrade lugn distanslöpning varje dag om jag stretchade innan eller några gånger under löppass, men det räckte alltså sedan med en behandlingsomgång med kyla, stretch och Voltaren enligt ovan för att bli besvärsfri igen.

Utan säker diagnos blir det dock lite chansartat, så du borde kanske söka experthjälp omgående om möjligt.
1984 • Skellefteå
#9
28 juli 2016 - 09:15
Gilla 
Mitt råd är att med hjälp av tex fysioterapeut eller nån annan kunnig person försöka ta reda på orsaken till din smärta istället för att endast symtombehandla den. Smärta i utsida höft kan ju bero på nån typ av obalans, tex svaghet, instabilitet, inskränkt rörlighet eller annat. Försök att ta reda på vilka svagheter du har och jobba med dom, för vi alla har vi ju sidoskillnader i styrka/stabilitet som kan leda till skador så småningom.
Jasko - Yugo Boss
Dubai
#10
28 juli 2016 - 16:35 Redigerad 28 juli 2016 - 16:36
Gilla 
Eftersom jag aldrig tidigare haft problem med höfterna så tror jag inte att det rör sig om någon svaghet/instabilitet. Skadan jag har drabbar tanter i 50-års åldern och man behöver inte alls hålla på med löpning. En rimlig förklaring till skadad i mitt fall skulle kunna vara löpning på ojämnt underlag i terräng men den främsta boven är intervaller på bana som jag sprungit varje vecka. Den innersta banan ger ökad belastning på just vänsterbenet och det skulle ju kunna förklara bristningen i vaden och nu senast i höften.
1965 • Eksjö
#11
28 juli 2016 - 17:56
Gilla 
Jag kör numera alltid mina banintervaller på bana tre eller fyra. Skulle nog vilja köra dem på bana sex, men folk förväntar sig inte att någon skall springa där så då finns risken att jag skall behöva tvärnita för någon som bara kliver in på banorna utifrån utan se sig för.
göteborg
#12
9 september 2020 - 13:37
Gilla 
Gamla tanter OCH löpare :) Källa internetmedicin.

"Trokanterit är ett av de vanligaste smärttillstånden i höften. Förekomsten är högst hos medelålders och äldre kvinnor. Bland idrottare drabbas fr a löpare. Övervikt är en annan riskfaktor. Samsjuklighet med artros i höftleden är vanligt.

Fysioterapeuter/sjukgymnaster kan i regel bedöma och behandla trokanterit. "
Stockholm
#13
9 september 2020 - 22:38
Gilla 
En sak jag skulle undvika om jag vore du är att springa i terräng. I varje fall när jag bröt denna benknöl så gjorde belastningar i sidled mycket mer ont än belastningar i andra riktningar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.