Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 27329 visningar

Ont insida häl nedanför fotknöl

1973 • Järfälla
#1
12 juli 2015 - 17:27
1 Gilla 
Bild uppladdad av Anders Örnhed
Jag har en skada (?) som uppstod första gången efter Sthlm´s maraton 2014 och sedan återkommit då och då.

Den utgår från en punkt (utmärkt med pil i bilden) på insidan, snett under fotknölen neråt hälen/hälsenan men det gör inte ont i hälsenan direkt.
Den punkten är också öm för beröring.

När jag sitter still gör det inte alls ont men när jag går kännas det (5-6 på en 10-gradig smärtskala) i det rödinringade området på bilden (kanske lite bakåt mot hälen/hälsenan också) i samband med frånskjutet.

Värst är det på morgonen eller när jag suttit still ett längre tag.

Smärtan kommer också när jag börjar springa för att sedan försvinna (helt eller nästan helt) när jag blir varm och återkomma efter kanske 40-60 minuters löpning , beroende på intensitet, och sedan var konstant (5-7 på skalan) resten av passet.

Ondast gör det ett tag efter ett löppass då det kan vara uppemot 9 på smärtskalan som värst men oftast 7-8.

Tidigare har det gått över efter ett tag, antingen med vila eller med lättare träning, eller med rehabträning (t ex tåhäv) samt med eller utan extra värme (som värmegel). Så när jag tittar bakåt kan jag inte hitta en gemensam nämnare i hur det blitt bättre.
Denna gången är kom det efter deltagande i Sthlm Trail 21K som tog hårt på mig på grund av ovana. Det är alltså inte så svårt att gissa att skadan kan bero på överansträngning.

Denna gång har det dock hållit i sig längre än vanligt och eftersom jag bara gissar angående:
-vad som är skadat
-orsak
-åtgärder
:så undrar jag om någon mer insatt som läser detta har något tips?

Har en tid till läkare men risken är att ordinationen bara blir det klassiska "vila", så därför tänkte jag testa här lite också.

Vill till sist säga att jag alternativtränar, främst cykel och simning och i båda fallen kan det kännas lite i det rödmarkerade området efteråt men då inte mer än när jag inte tränat alls.
1958 • Borlänge
#2
12 juli 2015 - 17:51
Gilla 
Kan vara en slemsäck som krånglar. Testa en sko utan hälkappa som trycker på hälen.
1973 • Järfälla
#3
12 juli 2015 - 17:57
Gilla 
Tack för tipset, testar det på en kort runda i kväll.

Dock borde det innebära att smärtan borde försvinna, eller minska om jag vilar?
1973 • Järfälla
#4
12 juli 2015 - 19:30
Gilla 
Funderar själv på om det kan vara broskbildning?
1958 • Borlänge
#5
12 juli 2015 - 21:06
Gilla 
Om man får tryck av lite tajta skor kan man få bursit, slemsäckarna blir irriterade och det kan bli påbyggnad på hälen som man bör hålla koll på. Jag har opererat mig tre ggr. Jag är väldigt noga att välja skor som inte trycker runt hälarna numer.
1973 • Järfälla
#6
12 juli 2015 - 21:57
Gilla 
Sprang ca 8 km lugnt med en fartökning på 2 km mitt i passet. Hade ett par skor med väldigt lite tryck över hälen.
Gjorde ont i början, som vanligt. Sedan kändes det väldigt lite till fartökningen då all smärta försvann. Sen kom lite tillbaka på den lugna joggen hem (2-3 på skalan). Efteråt kändes ingenting fören nu en dryg timme senare, då jag kallnat.

Vet inte hur man ska tolka det?
1958 • Borlänge
#7
12 juli 2015 - 22:40
Gilla 
Testa att fortsätta med samma skor kanske för att se om det läker ut. Jag hade problem hösten -87, tog mina tävlingsskor med mig till Cypern och sprang varje dag i två veckor. Problemen försvann och foten höll perfekt på LL 30 km. Det viktigaste är att minska trycket på hälen om det är slemsäckarna. Var vaksam på smärtan, blir det värre eller klingar den av.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#8
14 juli 2015 - 09:24
Gilla 
Jag har nåt liknande sen två månader tillbaks, men min ömhet sitter snarare närmare fotknölen än hälen... Ortopeden sa att det är senorna som löper från vaden, bakom fotknölen, ner under foten som är inflammerade. Det var lite svullet i början. Vill inte gå över med vila och Voltaren, så nu försöker jag springa kort och försiktigt medans jag väntar på nytt besök hos sjukgymnast
Hans Gustafsson
1966 • Malmberget
#9
18 juli 2015 - 05:00
Gilla 
Kan det vara plantarfascian som är inflamerad? Ont efter träningen, öm punkt snett in mot hälen, ondast på morgonen. Jag är absolut ingen expert så jag kan vara ute och cykla........
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#10
18 juli 2015 - 16:40
Gilla 
Hej. Finns flera orsaker till häl-problem och inga enkla svar och lösningar. På stegkliniken jobbar vi med löpar och ben/fotproblem till största del. Naprapater, Sjgmnaster och ortopedtekiiker under samma tak. Det stället du markerat på hälen är en relativt ovanlig skadezon(så högt upp) som bör kontrolleras mer noggrant och även under själva löpfasen.
/Med vänlig hälsning Johan
http://www.stegkliniken.se/löpare-18270146
1977 • Stockholm
#11
7 november 2016 - 08:19
Gilla 
Hej!

Hur gick det för dig? Jag har exakt samma symptom. Är van löpate men efter en hård platt mil i "fel" skor fick jag ont i häl och frånskjut även när jag gick. Kör rehab och löpning 1ggr vecka men alltid ont efter träning. Visserligen mindre men ordentligt timmarna efteråt. Sorry för hijack men jag måste få veta hur det gick och vad som hjälper.

Tack!
1973 • Järfälla
#12
7 november 2016 - 13:16
Gilla 
Ingen fara, brukar vara bra att uppdatera sånna här trådar.

Status nu är att jag är så gott som "frisk" i hälen. Jag har med ålderns rätt lite småkrämpor som alla ligger under "begynnande"...
...t ex begynnande gubbvad, hälsporre och löparknä.
Men ingenting som hindrar träningen i stort.

Det som hjälpte var tålamod att fortsätta rehab och träning utifrån de förutsättningar jag har. Har också växlat över en del till simning och cykel/crosstrainer när det känns för mycket för att löpning ska var nyttigt.
Rehaben jag kör regelbundet är tåhäv, benböj, fotcurles och tänjning av vad och hälsena, det kör jag i snitt 2 dagar av 3.

Det är min egna bedömning vid varje tillfälle och ingen professionell hjälp som ligger till grund, det gäller att känna och lyssna på kroppen och det för mig tillbaka till vad som hjälper.
Alltså tålamod att rehaba och träna på lämplig nivå utifrån förutsättningarna.

Som lite "bevis" på att det fungerat bra så sprang jag Berlin marathon här i höst utan (ökade) efterkänningar. Det är mitt andra marathon och jag sprang det ca 6 minuter snabbare än mitt första (Sthlm mara var mitt första och det var där hälproblemet uppstod).

Hoppas det kan hjälpa lite.
1977 • Stockholm
#13
14 november 2016 - 09:10
Gilla 
Tack!

Det finns hopp! Min smärta har gått ned till 1 av 10 men trycker man på punkten där det smärtade så gör det ont. Masserar man och trycker i några sek. så försvinner smärtan en stund. Springer jag så känner jag inget under tiden men sen går smärtan upp till 7 i styrka när man kallnar, lagom så man grinar illa när man går. Efter 3 dagar är den nere i 1 igen.. Jag fokuserar på simning och cykel jag med och ska köra ännu mer rehab övningar. Jag körde tung vadpress på gymmet och tyckte att det blev en stor positiv skillnad?
#14
17 juli 2020 - 17:01
Gilla 
Hej!

Läser denna tråd efter att jag fått exakt samma problem och lider nu starkt av att inte kunna dra ut på mina älskade löprundor. Efter en månads paus från löpningen provade jag i dag en runda och klarade bra kring 5 km, efter det kom smärtan.

Hur har det gått för er andra? Har ni fått någon diagnos ? Och vilka rehabövningar rekommenderar ni?

Jättejättetacksam för alla svar! :)
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#15
17 juli 2020 - 21:54
1 Gilla 
Följer.
1976 • UPPSALA
#16
28 augusti 2020 - 11:06
Gilla 
Har haft samma problem i nästan ett år som trådskaparen, fortsatt springa med smärta, men går nu på behandling hos naprapat med stötvågsbehandling. Naprapaten har även gett mig ett styrkeprogram där jag ska belasta hälen med tåhävningar (långsamma med skivstång).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.