Cykel Kost & Näring 15 inlägg 5404 visningar

Under träning....

Niclas Eriksson
1971 • Skurup
#1
30 mars 2015 - 05:48
Gilla 
Är ganska ny inom cykling, får inte riktigt rätt på näringen under träning.
Mina rundor är på 2-5 timmar och jag har testat gelé, energikakor, snickers, samt att jag gevetvis har vatten med mig, ibland energidryck i ena flaska på längre rundor.
Är lite fundersam över det här med gelé ?! Är det bättre med energikakor ? Om man kör med energikakor, hur mycket/tim/mil ? Är det bättre än gelé ? Kombinera ?
Vilket sort/märke är att rekommendera ?
Jätte tacksam för hjälp med detta.
1968 • Tolfta
#2
30 mars 2015 - 07:25
Gilla 
Jag föredrar gel före kakor, detta för att jag tycker att kakor har en förmåga att "växa i munnen" istället för dyra kakor brukar jag köra på frugans hemgjorda bars eller en snickers.

Under en runda på 2-5 timmar är det rek att få i dig lite energi redan efter 15 min efter start, kör så resten av rundan så bibehåller du stor del av energinivån. En mun energidryck, lite gel eller en tugga på baren räcker. "Bonkar" du så tar det minst en 45 min innan kroppen landar på den energi du petat i dig efter bonken.

Mina favoriter, och självfallet svårt att hitta i Sverige, är High5 och Zipvit

Med vänlig hälsning
Fritz
1968 • Degerfors
#3
30 mars 2015 - 08:46
1 Gilla 
Ett tips till Fritz!
Kolla på cyclecoponents hemsida så hittar du HIGH5
Hör hört att det skall vara bra grejer men inte provat själv.
Får nog prova en laddning.

Mv jonny
Lars-henric Granedal
1968 • Stromstad
#4
30 mars 2015 - 09:08
Gilla 
Det är viktigare att äta bra/rätt dagarna innan de långa passen än vilken sort snabba kolhydrater du stopper i dig under passet.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#5
30 mars 2015 - 11:22
Gilla 
Jag säger som Lars att det viktigaste är att energiförråden är väl fyllda innan man ger sig ut på sina pass. Vid pass på upp till närmare 4 timmar brukar jag normalt klara mig på dricka (vatten och saft). För säkerhets skull så stoppar jag ner någon enegidrickstablett och en bar eller gel i fickan. Dessa kommer fram i mycket sällsynta fall när energin trots rätt förberedelse ändå tagit slut.

Det är dock inte så dumt att då och då prova att köra sig själv tom och tvingas över på "ren fettförbränning". Senast jag råkade ut för detta var i december förra året när jag hade cykelpendlat 3 dagar i rad på vinterväg med dubbdäck. På grund av förhållandena så blev varje resa ca 70 minuter istället för 50 och ackumulerat över tre dagar så gick jag helt enkelt in i väggen med 20 minuter kvar av den sjätte resan då jag uppenbart hade slavat lite med ätandet i förhållande till den ökade belastningen. Det tog mig dock max 5 minuter att ställa om till ett lägre tempo och jag kom hem under väl kontrollerade former. Det värdefulla med denna typ av "övningar" är att man lär känna sin kropp och sina funktioner bättre.

Det är egentligen bara för planerade aktiviteter på över 3-4 timmar som jag ser till att stoppa i mig extra energi under färd och som har nämnts så gäller det att börja äta redan från början. Jag tycker det mesta med snabba kolhydrater funkar. Vanligen planerar jag för riktiga ätpauser då jag gärna stoppar i mig tunnbröd med lämpligt pålägg (kaviar, messmör, nutella mm). En och annan bar slinker väl också ner under färd ibland. Mina favoriter där är risenta:s bars som jag upplever som lätta att komma åt, klämma ur förpackningen och äta.
1952 • Vimmerby
#6
30 mars 2015 - 12:49
Gilla 
Jag brukar ha med Corny Big choklad, kostar 10 kr för två st på Konsum.
Vitargo sportdryck och ibland drickyoghurt på långa rundor.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#7
30 mars 2015 - 13:47
Gilla 
Tänk vad härligt det är att planera in ett stopp på ett trevligt café.

På en av mina turer finns ett sommarcafé kort innan en riktig "mördarbacke". Det är inte dumt att sitta där en stund och bygga upp förväntningarna inför klättringen. Vid de tillfällena behövs inga bars.
1967 • Mysinge
#8
30 mars 2015 - 15:23
Gilla 
Håller med Björn: Ett trevligt fik i ändan gör det lättare att hålla farten och räkna hem de sista kilometrarna.

Dock är en god princip att aldrig stanna i eller innan en backe, hellre på toppen. ...Inte för att vi har några backar på Öland.
1967 • Mysinge
#9
30 mars 2015 - 15:32
Gilla 
Addendum: Däremot har vi motvind så du inte tror det är sant ibland. Och den kan komma fort på medan du cyklar. Som reserv har jag i sadelväskan en sportdrycksburk, typ Red Bull, med koffein. Absolut ingen långtidslösning - blodsockret i berg- och dalbana och du kan bli nödig - men du håller igång tramporna i alla fall.
1966 • Borås
#10
31 mars 2015 - 11:10
Gilla 
Vad jag äter och dricker under ett pass styrs mer av intensiteten än längden på passet.
Jag klarar knappt ett lagtempo-pass med kompisarna på ca 1:15 utan att tillföra energi men jag kan köra lågintensivt i timtal på bara vatten.
För "normalintensiva", lite längre pass tycker jag Fritz sammanfattat allt bra.
Köra sig tom eller t.o.m. bonka någon gång är lärorikt, men gör det när vädret är bra. Mina värsta cykelturer har jag haft när jag gått tom, börjat frysa och sträckan hem känns olidlig :D
1967 • Mysinge
#11
1 april 2015 - 22:38
1 Gilla 
En spik kan vara bra att ha med sig, om man tycker medtävlarna cyklar litet för fort. :-))
1985 • Pussen
#12
2 april 2015 - 07:20
Gilla 
Gel är oftast lättare för att kroppen att hantera (eg. kräver mindre mängd blod till magsäcken och passerar systemet något fortare) jämfört med en bar/kaka. Men man ska inte nedvärdera känslan av att få tugga på någonting emellanåt också ;)

Intagsmässigt så kan du sikta på 3st/timme om det är tävling och det är din enda energikälla. Blandar du med andra källor eller tränar på en lägre intensitet där kolhydraterna inte tar slut lika fort så sänker du intaget. Jag kommer själv skriva en artikel om detta framöver men fram tills dess så rekommenderar jag den här läsningen.
http://www.mysportscience.com/#!3-gels-per-hour-for-the-marathon/cjds/54c8e8c30cf26e56606f1c11

I märkesväg rekommenderaas High5 och deras gel/bars, de kör också med kombinerade kolhydratkällor och av texterna på hemsidan så kan jag säga att de faktiskt håller sig riktigt bra uppdaterade efter forskningen :)
Niclas Eriksson
1971 • Skurup
#13
3 april 2015 - 01:01
Gilla 
Jag tacka ödmjukt för alla svar, tänk så mycket kompetens det finns inom detta område, har tagit till mig alla tips så det ska nog bli en fantastisk cykelsäsong.
Tips från mig, läste en blogg och där var en tjej som var väldigt trött på energikakor, så hon tog 3 st formfranska, skar av kanterna och lade sylt i mellan och rullade ihop i plastfolie, delade i 2. Skulle enligt henne vara full med energi. Har dock inte provat detta, men det lät ok iaf.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#14
3 april 2015 - 08:46
Gilla 
Om man får möjlighet att följa ett cykellopp hela vägen kan man lägga märke till att även proffsen tidigt i ett lopp kan plocka fram en smörgås ur en folie. Så det är nog helt legitimt med en smörgås på en lång träning.

När jag var ung var det inte ovanligt att ha banan med sig ut på banan. Det var då jag lärde mig "enhandsskalning". Håll bananen i skaftdelen, bit av toppen och skala med tänderna. (detta gör att jag nu långt senare får synpunkter att jag skalar bananer från fel håll)

Varför krångla till det? Ta med det som funkar för just dig, det behöver inte vara dyra produkter.
1954 • Arboga
#15
3 april 2015 - 19:17
1 Gilla 
Beroende på hårt man cyklar räcker kroppens förråd av glykogen (bildas från kolhydrater) under 1-2 timmar. Så länge man har glykogen så kan man ligga på rätt hårt. Men om de tar slut går kroppen över till fettförbränning och man är tvungen att minska intensiteten. Övergången kan komma rätt hastigt på bara 5-10 minuter.

Om man cyklar långt behöver man därför tillföra kolhydrater. Antingen fast föda eller sportdryck. Och det behövs inga dyra specialdrycker, även om reklamen vill påstå annat. En egenblandad sportdryck fungerar lika bra: http://msaweb.se/Cykel/kost/vatska.htm#Sportdryck

Även bananer är en utmärkt naturlig produkt med högt GI vilket gör att det går ut i blodet snabbt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.