Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 2716 visningar

Vilka typ av skor ska jag ha?

1978 • Eslöv
#1
11 september 2014 - 22:34
Gilla 
Jag har som de flesta andra en pronation. Jag har de senaste gångerna jag har behövt skor gått till Löplabbet för att få hjälp. De brukar påpeka min pronation och sena rekommendera en sko med pronationsstöd. Problemet är att jag har fått skav i hålfoten på höger fot med två par skor nu. Börjar tvivla starkt på att det är rätt att motverka ens naturliga rörelse av foten, för det är ju det man gör med pronationsstöd. Finns det folk här med erfarenhet av neutrala skor trots pronation? Jag vet inte vad jag ska tro riktigt...
Anders Bergman
1975 • Stockholm
#2
11 september 2014 - 23:23
Gilla 
Japp!

Tänker börja med att säga att jag inte sitter på sanningar. Ej heller är jag expert på någonting inom löpning. Vet heller inget om ditt löpsteg eller hur långt du springer så det jag skriver kanske känns helt fel för dig. DOCK så pronerar jag och har haft ont i fotvalv av olika skor.

Jag har haft skor med och utan stöd för pronation. Har provat skor med olika höjd för fotvalv.

Mitt problem med skoval är inte exakt som ditt. Jag fick ont i hålfötterna av skor med för högt fotvalv oavsett om det var med eller utan pronationsstöd. Exempel på det är Saucony Fastwitch (stöd), Saucony Kinvara (utan stöd). Med tiden gick dock helt eller delvis över men började få ont i vristerna av dessa skor istället. Om det beror på detta eller något annat vet jag ej.

Springer mest med neutrala skor i nuläget för jag tycker att det funkat bäst trots allt. Den enda sko med pronationsstöd som fungerade för mig är Saucony Mirage. Den använder jag fortfarande ibland när jag inte bryr mig om fart.

Det finns gott om skor och fabrikat som är fantastiska och ingen är väl bättre än något annat. Jag tycker att du ska testa Salmings skoserie och se hur den känns i butik. Speed-modellen mår mina fötter väldigt bra av i varje fall och har nyligen köpt på mig Distance som jag redan börjat trivas i.

Har du tur så har de fortfarande Salmingrea på Runnersstore.
1984 • Stockholm
#3
12 september 2014 - 10:12
Gilla 
Det finns många trådar om det här men den lilla forskning jag läst på det här med skoutprovning så har det inte visat sig vara bättre att ta en sko med pronationsstöd oavsett hur mkt man pronerar. Det har heller inte visat sig vara bättre med neutrala skor oavsett om man pronerar eller inte. Jag skulle själv inte rekommendera någon att börja med pronationsstöd innan man provat neutrala skor men i slutändan spelar det nog inte så stor roll. Olika skor fungerar bra för olika löpare och skobutikerna har inte hittat hemligheten (troligen är det mkt komplexare än de gör sken av och hela pronationsstödsgrejen är i mångt och mycket en gissning som inte direkt visats fungera - på samma sätt som barfotalöpskorna, också en gissning som inte visats minska skaderisken).

Prova dig fram och byt skor om du har problem.
Tor
1975 • Göteborg
#4
12 september 2014 - 10:23
Gilla 
"börjar tvivla starkt på att det är rätt att motverka ens naturliga rörelse av foten"

Jag håller med dig helt - pronation är en naturlig rörelse. Jag pronerar och har kört skor utan pronationsstöd i många år.

Den här filmen är närmast en klassiker i sammanhanget: https://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI
Andreas
1984 • Kävlinge
#5
12 september 2014 - 10:47
Gilla 
Pronation uppstår som en kompensering när du landar framför din tyngpunkt. Träna på att landa under din centrum of gravity istället för att prova skor är mitt tips. Ett bra sätt att träna det på är att lära sig sitta barfota deep squat som barn sitter och leker.

Tänk på att löplabbet endast filmar dina fötter bakifrån när du springer på band, du får inte med helheten som man får av att filma från sidan där man kan se hur hela din kropp beter sig när du springer.
Tor
1975 • Göteborg
#6
12 september 2014 - 15:52
Gilla 
En naturligt pronation förekommer även om man landar med foten rakt under kroppen. Däremot blir den inte lika kraftig som om man landar med foten framför kroppen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.