Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 14504 visningar

Knivhuggande knäsmärta!

Malin H
1970 • Stockholm
#1
20 juni 2014 - 10:00 (Redigerad 20 juni 2014 - 10:05)
Gilla 
Fasiken - har haft ont i höften i 3 år. Kommer så sakta igång och redan innan fem rundor så har jag dragit på mig knäsmärta!

Har haft både meniskskada, löparknä och hopparknä förut och detta känns inte alls så!

Det är en skärande smärta, som en kniv.
Kommer när foten sätts i - nedslaget.
Smärtan sitter på utsida i knäskålens kant. Jättekonstigt för där "finns" väl inget speciellt?

Det är lite nedanför - i höjd med hopparknä men som sagt, på utsidan. Absolut inte där löparknä sitter utan längre upp på knäet.

Det onda kommer i attacker som om jag hade en galen knivman i knäet som stack mig lite på måfå ;) :)

Sååååå trött på skador. Nån som känner igen detta å vet vad jag ska göra?

Hans Westerback
1958 • Lidingö
#2
20 juni 2014 - 10:23
Gilla 
Nu kanske jag helt missuppfattat mina knäsmärtor, men jag trodde att hopparknäet ömmar på knölen nedanför knäskålen, och löparknäet mera mitt för knäskålen, men på utsidan. Jag fick plötsligt i våras efter en mils löpning en smärta som att man stack in en kniv från utsidan in under knäskålen, och var övertygad om att det var löparknä, och dom träningstips jag hittade här gjorde att det försvann på nån vecka
1973 • Åkersberga
#3
20 juni 2014 - 10:57
Gilla 
Det bästa förbyggande arbetet tycker jag är att vara så allsidig som möjlig i sin träning och stretch dvs att göra så många olika styrke och stretch (statiska som dynamiska) övningar som möjligt men man plockar med bara några st per pass för att det skulle ta för lång tid annars. När jag tränar hårt har jag ofta ont eller känning någonstans på kroppen men med hjälp av stretch, promenader och lätta styrkeövningar kan hålla igång och det onda förflyttar sig :-)
Moritz Lübke
1983 • Solna
#4
20 juni 2014 - 10:59
Gilla 
Löparknä ska väl göra ont på utsidan av knät (alltså typ "längst ut på sidan av benet i knähöjd"), och inte på utsidan av knäskålen, eller?
Malin H
1970 • Stockholm
#5
20 juni 2014 - 11:06
Gilla 
Ja men det är INTE löparknä.
Inte hopparknä.

Något annat skumt.
Här är en bild - pekar på det onda
Vad har man där?

Jag tränar massor av alternativa grejor som styrka å spinning.
daniel miglavs
1975 • alingsås
#6
20 juni 2014 - 11:15
Gilla 
Löparknä, hade precis samma smärta och ställe. Stretcha och kyl.
Karibou
1976 • Göteborg
#7
20 juni 2014 - 11:38
Gilla 
Ungefär samma känsla. Sjukgymnast sa löparknä. Inte 100 det är det, men jag kör rehab han rekommenderade. Lagt till också hemsk massage med Coca cola flaska (har inga foam roller). Och extra stretch under dagen. Löpning blev inte direkt som tänkt senast två veckor, men har ju tid innan nästa viktigt lopp.

Läst en del om löparknä och visst känns det som att det är nåt annat. Men så länge rehab programmet funkar, behövs inte kallas nåt speciellt...
Karibou
1976 • Göteborg
#8
20 juni 2014 - 11:42
Gilla 
Gör det ont när du springer, eller kör alternativt förresten?
Du skriver att du "tränar massor av alternativa grejor", kanske är det för mycket?

Hoppas du hittar vad det är och löser detta.
Malin H
1970 • Stockholm
#9
20 juni 2014 - 11:53
Gilla 
Inte ont annat än vid fotisättning - ungefär som vid hopparknä.

När foten slår i marken.

1985 • Göteborg
#10
20 juni 2014 - 11:59
Gilla 
Har du varit hos sjukgymnast?
Jag hade ont i knät i våras, jag kunde fortfarande springa men det "stramade" över knäskålen och var rätt obehagligt.
Sjukgymnasten sa att de flesta knäsmärtor inte har med själva knät att göra, utan att många andra "fel" resulterar i knäsmärta.
Jag hade någon stel muskel i låret som gjorde att det drog på knäet, och när jag hade fått massage där+ stötvåg på senorna runt knät försvann det direkt.
1983 • Luleå
#11
20 juni 2014 - 13:55
Gilla 
Det låter som löparknä. (Itbs). platsen du visar på bilden fäster en sena (it-bandet ) som sammankopplas med just dem besvär du nämner. Skademekanismen är inte helt klarlagd det finns många teorier. Därför kan även behandlingen i vissa fall vara svår att hitta helt rätt. Men finns mycket att testa. Mitt råd är att uppsöka en fysio/sjukgymnast för bedömning och inte dra ut på det. Ju längre besvären håller i sig desto svårare brukar de vara att bli utav med. Lycka till!
Annika
1979 • Gävle
#12
20 juni 2014 - 22:53 Redigerad 20 juni 2014 - 22:55
Gilla 
Precis sådär fick jag förra våren - det högra benet bara vek sig vid fotisättning, det kändes som om någon högg en kniv i knät och det gjorde fruktansvärt ont. Vila, stretch och styrketräning av sätesmusklerna (främst gluteus medius, samma muskel som orsakat 'dead butt syndrome' och ont i höften på vänster sida någon månad tidigare). En bra stretchövning jag fick lära mig var att ligga på rygg med benen utsträckta. För att stretcha höger ben böjer man höger ben lite och viker knät inåt, och lägger sedan vänster ben över knät för att trycka ner benet ytterligare. Stretchar härligt (dvs ont) från höften ända ner i knät på utsidan av låret. Yogans 'pigeon pose' är också riktigt bra!

Vad jag har förstått är det vanligt att sätesmusklerna (framför allt G. medius, som sagt) är för svaga, vilket gör att vi belastar fel, vilket kan leda till den här typen av problem. Här är en av många artiklar på ämnet, med bra förklaringar och tips på övningar: http://runnersconnect.net/running-training-articles/hip-strengthening-for-runners/
1983 • Luleå
#13
21 juni 2014 - 10:56
Gilla 
Absolut Annika så brukar en svag medius vara en del av problemet. Även en obalans mellan gluteus maximus å tensorn som båda fäster på it-bandet som går ner underknäet där smärtan förläggs kan vara bovar.

Malin H
1970 • Stockholm
#14
21 juni 2014 - 17:26
Gilla 
Annika - ja det kan ju stämma. Mer troligt än löparknä. Har kämpat länge med rehab just med fokus på Gluteus medius.
Den använder jag visst inte. Död :)

Hade du ont i samma sida - höft som knä? På mig är det samma.

Har faktiskt en "mjuk" ITB-sena. Den har varit stram tidigare så jag vet hur det känns. Nu är den så bra så inte ens foamroller gör ont.

Löparknä känns det alltså inte alls som - det ger ju ofta symptom efter 3-4 km å gör ondare och ondare.
Det jag har ger sporadiska hugg. Blir bättre i 10-15 minuter och hugger sen igen.

Fick det först gången när jag körde cirkelfys och gjorde knäböj - squats.
Inte vid löpning.#15
11 augusti 2020 - 22:25
Gilla 
Tar upp denNa tråd då jag upplever precis samma symtom
Malin H fick du ordning på detta? Vad hjälpte isf till slut?
Jag har trott att jag haft löparknä ett längre tag nu men börjar fundera på om det är ngt annat
Kört mkt stretch/foamroll, träning av säte och allt annat jag hittat för löparknä en längre tid, även testat totalvila vissa längre perioder
Så fort jag tar upp ngt igen kommer det tillbaka
Får ont av allt jag försöker mig på, löpning, cykling, simning, benpass, ibland även gång
Hugger sällan under löpning och annan träning utan smärtar mest efter träning när jag går och då hugger det lite sporadiskt då och då
Hugger oftare efter att jag ansträngt benet
Någon som har något tips? Börjar bli lite desperat
Malin H
1970 • Stockholm
#16
19 augusti 2020 - 14:05
Gilla 
det är ju ett tag sen och det har gått över - men jag har trasiga menisker på båda knäna.
Det jag har märkt är att om senorna/musklerna blir strama och stela så drar de i knäet så att meniskerna blir irriterade och gör ont. Så foamroller men framförallt idrottsmassage hjälper. Jag opererade ett knä (innan jag skrev inlägget ovan) och det var det sämsta jag gjort - för det blev dåligt ganska snart igen och när jag gick till läkare och fick knäna röntgade så upptäckte man att båda meniskerna var trasiga som sagt. Vid det tillfället så valde jag att inte operera och om jag bara är noga och foamrollar eller går på massage så klarar jag det bra. Men dock stretchar jag aldrig. Jag är något överrörlig så det enda som händer är att jag töjer på ligamenten (enligt sjukgymnasters utlåtande) så det blir värre. Men det beror ju på överrörligheten och gäller inte alla.
Jag styrketränar och får ont ibland av det också. Men eftersom jag vet att det är menisk så brukar jag bara göra nåt annat i några dagar så löser det sig.
Just det - massa akupunktur har hjälpt mig också. Det funkar finfint på mig. Men det är väl olika hur mottaglig man är. Gå i så fall till en sjukgymnast som är kopplad till högkostnadskortet så blir det inte så dyrt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.