Cykel Skador & Rehab 14 inlägg 14388 visningar

Snälla hjälp!! smärta i höger knä (lateral knee pain)

1991 • Malmö
#1
11 juni 2014 - 17:49
Gilla 
Bild uppladdad av Thomas
Hej folk... jag har ett problem jag gärna delar med mig av.

Jag har cyklat en del på min touring cykel som förberedelse inför sommaren då jag och några kompisar planerar att cykla till frankrike. Jag är ganska vältränad, tränar allt möjligt (ofta gym) mellan 3-4 gånger i veckan och äter nyttigt. Så nu till saken, märkte hur jag får ont i höger sida av knäe:et på nedersidan (alltså lateral knee pain)

Jag bokade då en tid för bike-fit på Bikepro i Malmö och köpte nya pedaler/skor. Han tyckte allt såg bra ut när jag cyklade där och jag bestämde mig för att prova cykla några mil för att se om problemen gick bort.

Jag cyklade till Svedala och tillbaka ca 46 km totalt.
Jag hoppades på att mitt knä skulle sluta göra ont, men tyvärr så var inte fallet.

De första 15-20 kilometerna var väldigt enkla. Men där någonstans så kom det välkända obehaget tillbaka i knä:et. Det närmaste jag kan beskriva det med är någon form av spänning. Ingen direkt smärta. Det går ganska bra att fortsätta och är inte smärtsamt. Någonstans runt 30 kilometer så börjar obehaget i knä:et bli mera påtagligt, här märker jag också att om jag har mera belastning/motstånd m.a.o. om jag cyklar upp för t.ex. en kulle så gör det betydligt mycket mer ont i knä:et.

Jag ska försöka illustrera på en bild var det finns spänning och var det gör ont .

Det är på högersidan av höger knä, strax under själva knäskålen.

Jag skriver till er för att jag inte vet vad jag ska göra, har ni någon rekommendation på vart jag kan vända mig eller något jag kan prova?

Värt att tillägga är att jag pronerar smått på höger fot vid löpning.. och ett par speciella löparskor gjorde susen. Kanske kan en sula lösa problemet?

Efter en sån här provcykling (45 km) är jag hur pigg som helst i övrigt, har inte ont i knä:t nu när jag går och är inte heller trött. Tränar i snitt ca 3-4 gånger i veckan och har inte problem med knä:et i övrigt.

P.s. är desperat... inte problem någon annanstans, är säker på att felet är i någon felkonfiguration då jag pronenar ganska mycket.
Vill verkligen inte ställa in min resa med kompisarna!!! som börjar snart.

HJÄLP HJÄLP HJÄLP. Var ska jag vända mig? :(
1981 • Örebro
#2
11 juni 2014 - 18:06
Gilla 
Halvt hopplöst att säga över internet. SIdoligament, menisk, löparknä, nerver, muskler skulle det t ex kunna vara.

Leta upp någon terapeut som kan undersöka och se hur du reagerar på det. Har dessvärre ingen koll på vilka som är bra i Malmö, men det lär finnas de som vet just det hoppas jag :-)
1974 • Mjölby
#3
11 juni 2014 - 22:52
1 Gilla 
Patrik Sjöberg
1964 • Järfälla
#4
11 juni 2014 - 22:59
Gilla 
Testade du någon gång att filma dig framifrån för att kolla om knäet gick i lodrätt linje ??
Jörn Beck
1951 • Klippan
#5
12 juni 2014 - 07:17
Gilla 
Hej ! Kör på lättare växlar så får du inte så hög belastning på knäet .
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#6
21 juli 2014 - 21:59
Gilla 
Hoppas det löst sig redan!

Även cyklister kan drabbas av "löparknä". Här låter det definitivt som ett sådant, (just att smärtan först dyker upp en stund in i passet) OBS. såklart ingen garanti av diagnos förens du är kliniskt undersökt. Har iaf, löst många just sådana problem för cyklister ihop med mitt team. Se löparknä här:
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Loparkna/?ar=True

Själva symptomen av denna överansträngning kan lindras av stretching, akupunktur, stötvågsbehandling, skoinlägg, vila, byte till annan idrott.

På vår klinik, efter utredd diagnos löparknä/"cykelknä" så balanserar vi in patients fot/ben i rätt läge, för att avlasta ITB-senan(som jag tror det kan röra sig om). Detta görs med ett speciellt skoinlägg/fotbädd som passar i cykelskor. Först då kommer vi åt själva orsaken.

Diagnosen är inte kronisk och går oftast över efter en tid.

Du hittar mer info här. Vi finns för övrigt i Stockholm
http://www.stegkliniken.se/l%C3%B6pare-18270146

Good luck!

Mvh
Johan


Krister Sörman
1972 • Hörnefors
#7
21 juli 2014 - 22:18
Gilla 
Oj, samma smärtläge som jag har.
Har gjort magnetröntgen på idrottsmedicin i Umeå och dom konstaterar ligamentproblem. Förändringar på BAKRE ligament, trots att det känns på framsidan.
Ingen aktiv åtgärd, bara uppföljning inom ett halvår.
magnus skylvik
1959 • trollhättan
#8
21 juli 2014 - 22:26
Gilla 
Hej. Överansträngde mitt ena knä för ett par år sedan, rejäl smärta kunde inte cykla på en månad. Vad göra? Gick ut på nätet, sökord, knäproblem. Tog första bästa företag, Frölunda kiropraktikerna. Fyra besök där à 500kr och mitt problem var löst, de använde sig av stötvågsbehandling. Har inte haft problem med knät sedan dess. Har blivit bättre på att lyssna på min kropp när smärtor kommer.
Mvh Magnus i Trollhättan
2006 • Alingsås
#9
21 juli 2014 - 22:40
Gilla 
Jag har haft liknande symptom/problem under ett par år och försökte justera klosspositionen utan framgång. Försökte även med stretchning och några besök till en idrottsmedicinsk terapeut. Lösning bestod av riktiga inlägg till mina cykelskor då jag har mycket hög hålfot och ett besök till veloposition i Göteborg som har erfarenhet och verktyg för att mäta och ställa in rätt klossposition. http://www.veloposition.se/
1977 • Eskilstuna
#10
22 juli 2014 - 09:07
Gilla 
Den viktiga frågan är väl vad som orsakar problemet. Den sekundära frågan hur du kan behandla det om det inte räcker att ta bort orsaken.
Nu hade du ju gjort en bike-fit så vi får väl anta/hoppas att sadel och klosspositioner är ok.
Om du inte redan kör med hög kadens ~90rpm så testa det.
Det gav omedelbara resultat för mig då jag började cykla och mer eller mindre alltid kände av knäna.
Kör jag ett pass idag med under 80rpm i snitt så får jag garanterat känningar i knäna.

1954 • Göteborg
#11
22 juli 2014 - 13:27
Gilla 
Bikefit hos Klas Johansson, ProBikefit.se, löste mitt knäproblem för alltid. Att kraften går lodrätt ned ger minsta belastningen på knä. Klas är en mästare på området. (Hur långt fram/bak sitter dina klossar?).
1967 • Mysinge
#12
24 juli 2014 - 02:59
Gilla 
Så sant.

Alla har inte samma fotvinkel. Dvs fotspåren i sanden ser olika ut. Titta på t ex cyklisterna i Tour de France, gärna framifrån. Då ser man också hur knäna pekar olika mycket ut.

Allt går att justera med hjälp från nån kvalificerad på området. Tills justeringen är gjord - antar jag! - bör man nog inte belasta för hårt med tunga växlar och så.
jim
1972 • Åkarp
#13
26 oktober 2014 - 10:46
Gilla 
Jag har också problem med mitt högerknä.vänster sida på slutet av knäskålan.gjort tryckvågsMassage och varit hos sjukgymnast.Knäskålan har varit på väg av när jag cyklat.Jag o 50 andra cyklade till Prag.ca 70 mil inte trött men ont i knäet.Tränar mycket.Någon som har bra ide.
2006 • Alingsås
#14
26 oktober 2014 - 21:43
Gilla 
Har du gjort en bikefit som tittar särskilt på knäet?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.