Löpning Träning 3 inlägg 3271 visningar

Bästa sättet att mäta prestation?

1976 • Enskede
#1
14 november 2013 - 00:48
Gilla 
Som nybörjare mätte jag enbart min prestation i hur snabbt jag kunde springa en viss sträcka. Men jag fick mig en tankeställare när jag såg en person som kom in bland de sista i ett lopp, ganska överviktig och väldigt svettig och utmattad. Han säg mer utmattad ut än de som kommit in på en betydligt bättre tid än honom. Så jag tänkte att hans ansträngning kan mycket väl varit en mycket större bedrift än vinnaren i loppet. Om man bara ser till just det loppet alltså. Givetvis hade vinnaren kanske många års träning bakom sig, vilket i sig är en större bedrift.

Hursomhelst...

Jag funderar på om det redan finns en bra formel för att mäta prestation som tar hänsyn till fler faktorer än tid och sträcka?

Om det inte finns det så är jag inne på följande idé:
prestationsmått = sträcka / (genomsnittspuls / takt)

Förklaring:
Snittpulsen är alltså genomsnittspulsen för loppet du sprang. Den är ju ett givet mått på hur mycket man ansträngt sig.
Men det är ju samtidigt en bättre prestation om man t ex förra året sprang 5 km med takten 4:00 min/km och snittpulsen 155, och nästa år springer exakt samma sträcka och fart men med lägre snittpuls, t ex 150.

Av denna anledning tror jag man måste tänka att snittpuls delat med takt är ett mer exakt mått på prestation än bara att mäta t ex takten. Men givetvis är längden på sträckan man springer väsentlig också, så på något sätt fick jag fram ovanstående formel.

Ska man komplicera det ytterligare borde man räkna med vikt och längd på den som springer också, men jag tycker inte det är så intressant och vikten säger inte alltid så mkt eftersom vikten inte säger nåt om hur mycket som är muskler eller fett. Är det några andra faktorer man borde ta med? (utan att det riskerar bli missvisande eller för krångligt)

Vore intressant att höra lite tankar/reflektioner/idéer/invändningar. Tänkte att jag skulle göra en Suunto-app som visar en sådan beräkning.
Acke5
1959 • Göteborg
#2
14 november 2013 - 01:19
Gilla 
Det finns en del trådar som har diskuterat det här, kan vara en god idé att söka i forumet.

Får inte ditt prestationsmått enheten pulsslag/kvadratminut? Känns som ett ganska svårtolkat mått. Verkar vara mer vanligt att ha någon variant av HR/hastighet, där enheten blir pulsslag/km. Ett, i mitt tycke, bra mått på hur effektiv man är.
1958 • Borlänge
#3
14 november 2013 - 08:10
1 Gilla 
Att mäta prestation är knepigt. Givetvis är man bättre om man springer snabbare än tidigare ... men jag gjorde i början av min tid som löpare ett konditionstest och hade sämre kondition än året före trots att jag krossade mina personbästa. Förklaringen var bättre uthållighet, löpekonomi och högre mjölksyratröskel. Det var bara att gå ner i gruvan igen och leta efter blodsmaken. Året efter hade jag lyft både mina värden + att jag kapat ytterligare på mina tider.

Att jämföra med varandra är nog vanskligt - dessutom är det bara sina egna prestationer man kan påverka!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.