Cykel Kost & Näring 58 inlägg 12280 visningar

Vatten eller energidryck

Örebro län
#1
19 maj 2013 - 19:38
Gilla 
Efter ett längre pass på cykeln idag ställer jag mig frågan, vad är bäst att tillföra, vatten eller energidryck. Fick soppatorsk idag efter drygt 70 km. Idag hade jag med mig vatten. Jag har tidigare fått liknande soppatorsk vid längre pass och nu funderar jag på att börja köra på energidryck . Tacksam om någon med erfarenheter på detta ger sina synpunkter..
< < < 1 2 3 > > >
1966 • Borås
#2
19 maj 2013 - 19:55
Gilla 
Precis som du säger så fick du soppatorsk. Din kropps energi är slut efter en viss tid.
Hur och om du ska ha något mer än vatten beror både på sträcka och intensitet. Det går att köra 10+ mil på bara vatten om man rättar tempot efter det. Men går man högintensivt kanske det tryter efter 5-6 mil redan.
Du kan ju fortsätta med vatten om du vill och ha med dig något att äta utifall att. En banan och en snickers i ryggfickan t ex.
Pass upp till 2-2,5 timmar kör jag oftast på vatten blandat salter och spårämnen. Långpass en sådan flaska och en sportdryck. Och i hårdare pass, t ex lite längre motionslopp, så är det sportdryck för hela slanten ihop med gel osv.
1965 • Nyköping
#3
20 maj 2013 - 08:13
Gilla 
Jag är nybörjare och hade förr alltid bara vatten i flaskorna. Nu när jag ligger på 8-10 mila pass kör jag, ibland, med 7-8 dl kolhydratuppladdning dagen innan och energidryck + bar under rundan. Jag blev förvånad över vilken skillnad det gjorde. Det finns säkert de som nu hävdar att det är placebo - men det struntar jag i - det fungerar för mig. Jag kände alltid en viss matthet vid 2-3 mil innan men efter användning av ovanstående så har detta försvunnit helt. På VR ska jag komplettera med bars med koffein i - tror det kan behövas på slutet.
Frippe
1972 • Växjö
#4
20 maj 2013 - 12:07
Gilla 
Jag tycker det beror helt på vad du vill träna och när du vill prestera.

På träning under 10mil, då kör jag bara vatten, kanske enstaka banan.

På träning, upp till 12-13 mil kör jag bara med vatten. Då med en liten fikastund inlagd.
Annars gäller det att vänja kroppen vid att förbränna från depåerna och inte det som ligger i magen. Om man nu vill lära kroppen det förstås.

På motionslopp där jag ska prestera, då är det annorlunda och då lägger jag in energi under loppet. Gärna direkt från start för att inte tappa under loppet.
Mats
1970 • Stockholm
#5
20 maj 2013 - 12:15
1 Gilla 
1 Snickers per timme + två stora flaskor vatten som räcker upp till 4-timmarspass. Grundregeln för mig är att alltid ha ätit ordentligt innan jag ger mig iväg.
Har också upplevt att kraften plötsligt tryter utan förvarning och har blivit bättre på att tolka kroppens signaler och tanka innan de tryter.

Personligen undviker jag sportdrycker. Förutom att de sabbar tänderna big time så är det groteskt dyrt. Allt är naturligtvis personligt, men vanligt kranvatten är fantastiskt.
1965 • Nyköping
#6
20 maj 2013 - 12:49
Gilla 
Snickers är bättre för tänderna menar du? Den sportdryck jag använder innehåller inget socker. Sedan undrar jag om choklad och nötter verkligen är optimalt....

Kroppen förbränner fett och kolhydrater vid långa pass oavsett om du tillför energi via energidryck. Problemet är att när glykogen depåerna är slut så tar kraften slut. Tillför du kolhydrat innan pass och under så räcker energin längre. Du presterar bättre och bränner mer fett.

Men rätta mig gärna om jag har fel - jag är novis.
John Samuelsson
1983 • Malmö
#7
20 maj 2013 - 13:27
Gilla 
Jag brukar ha en flaska vatten och en flaska sportdryck på rundor som är mer än en timme. Jag har börjat blanda egen sportdryck med att blanda dextros, salt och citron i en vattenflaska. Smakar gott och är billigt.
Magnus Östvall
1973 • Nu i Sthlm
#8
20 maj 2013 - 19:00
Gilla 
om jag kör en runda på max 2 timmar, då klarar jag mig med vatten. Men om jag kör mer än det måste jag ha kolhydrater. Bananer, energikaka eller helt enkelt köpa något på vägen, härborta finns ju sandwiches överallt.
Kör antingen Maximpulver eller Vitargo, men Vitargo är så klumpigt att blanda och i helgen trilskades magen med Vitargo så kommer nog sluta med den..
70km är nog gränsen vad jag skulle klara utan energi, och de sista km skulle nog inte funka för mig utan blir en pina.
1954 • Arboga
#9
20 maj 2013 - 20:10 Redigerad 20 maj 2013 - 20:13
1 Gilla 
Ungefär så fungerar det, men individuella variationer:
1 timme klara man sig på bara vatten. Ungefär efter den tiden, om man har tagit i någorlunda hårt, är kolhydratförrådet tömt i kroppen. Om man vill kunna fortsätta hålla en hög takt, behöver man dricka eller äta kolhydrater. Om man dricker sportdryck med druvsocker (bäst), får man både dryck och energi. Det går dock att fortsätta på enbart vatten, men man får då räkna med att inte kunna köra på max.

Det finns dock ingen anledning att köpa svindyr färdigblandad sportdryck eller sportdryckspulver. Gör i stället din egen sportdryck. Mycket billigare och lika bra (även om sportdryckstillverkarna försöker lura i oss något annat). Läs här: http://msaweb.se/Cykel/kost/vatska.htm#G%C3%B6r%20egen%20sportdryck
1967 • Gävle
#10
20 maj 2013 - 20:41
Gilla 
Jag brukar ha med mig både vatten och sportdryck i flaskor (oftast vatten på kortare turer) samt en banan ibland även en bit saltgurka.Kan även ha någon typ av druvsocker med mig. Sedan så tycker jag det är viktigt att redan dagen före förbereda kroppen med vätska. tänk på att men kan behöva mer vätska under ett långt och varmt pass en ett som är kyligare. På lopp så blir det vatten, sportdryck, gel, liquid och försöker även fylla på med det som bjuds på vid kontrollerna.
1965 • Nyköping
#11
21 maj 2013 - 10:37
Gilla 
Utan att vara köpt på något sätt.. men det är svårt att bortse från de kliniska studier som påvisar en reell effekt av en riktigt energidryck...
http://vitargo.se/20_Kliniska_studier

Mats
1970 • Stockholm
#12
21 maj 2013 - 10:57
Gilla 
Oj, vilken rotvälskesvenska Vitargo lägger ut. Kunde de åtminstone inte lägga ner några kronor på att låta översätta till begripligt språk. Den som har insikt i hur köpta studier fungerar vet också att vara skeptisk till dem.

Oaktat detta så är det inte utan att man blir lite nyfiken.
Ida Wessel
1977 • ALMUNGE
#13
21 maj 2013 - 11:00
Gilla 
Om man blandar egen sportdryck och svettas mycket är det viktigt att få med andra salter och mineraler förutom natriumet.

Jag blandar dextropur och vätskeersättning (typ. resorb) med vatten. Får då lite smak från vätskeersättningen också.

Tar extra magnesium som brus i drickan eller som tablett vid sidan om.

Förutom det kan en banan vara bra, innehåller saltet kalium som vi också behöver!
1954 • Arboga
#14
21 maj 2013 - 11:11
Gilla 
Om man använder Dextropur (finns i mataffären), så fanns det åtminstone förut ett recept på paketet. För att få smak blanda i koncentrerad saft och lite vanlig salt.
Konstigare än så behöver det alltså inte vara.

Jag tror också på att äta naturliga produkter. Banan tycker jag är utmärkt, då en även innehåller andra nyttigheter förutom kolhydrater.
Örebro län
#15
21 maj 2013 - 12:11
Gilla 
Riktigt intressant att höra era synpunkter och råd. Nu har jag inköpt dextropur och tänker blanda ihop enligt recept.Det blir hur spännande som helst att testa detta.
1954 • Arboga
#16
21 maj 2013 - 17:53 Redigerad 21 maj 2013 - 17:53
Gilla 
Prova själv, tycker jag är utmärkt råd!
(I stället för att tro att andra vet bättre vad som passar än själv.)
-----------
När det gäller dryck och mat, rekommenderar jag också att man provar att enbart dricka vatten under en längre tur (>1 timme). Känn efter hur kroppen känns, hur högt tempo du kan hålla etc. Ta dock med något med kolhydrater ifall du "kör in i väggen".

Prova också att dricka enbart när du är törstig. Det finns en myt om att man MÅSTE dricka regelbundet en viss mängd. Vilket är helt fel. Prova så får du se!
Pebben
1966 • Karlstad
#17
22 maj 2013 - 00:43 Redigerad 22 maj 2013 - 00:47
Gilla 
Hej Leif.

Jag hade skrivit ett jättelångt inlägg med en massa bra länkar. Men det sket sig.

Så här kommer ett nytt försök. Dock utan länkar och så.

Först och främst så är detta högst individuellt. Det går inte att sätta upp snäva gränser som t.ex. Efter en timme eller så. Nej så enkelt är det inte.

Som jag ser det är det två saker som styr detta. Och den ena är de yttre förutsättningarna och den andra de inre.

Till de yttre räknar jag b.la. ansättningsnivån.D.v.s hur hårt du cyklar. Sen väder och vind.

Till de inre räknar jag bl.a. hur stora glykogendepåer man har. Hur vältränad man är mm. Det är många saker som påverkar detta.

Mina egna erfarenheter har jag dels från jobbet och dels egna små försök.

Jag har för ett par år sedan prova att endast tillföra vatten under passen och det för att se hur långt jag då orkar cykla.
1-4mil, då kan jag stå på rätt så bra.
Sen har jag provat längre pass med en relativt moderat ansättning.
5-10 mil, fungerar i princip obehindrat.
11-15 mil, ingen större skillnad till en början. Dock viss känning mot slutet och där går väl min gräns för vad man ev skulle kunna kalla cykling.
16-17, ytterligare försämring av tempot och nu tar det emot.
18-19.5 mil, då gick sista milen inte allt för fort. Den tog ca en timme.

Där ser jag väl min bortre gräns, 20 mil, om man då köper ett sanslöst lågt tempo på slutet.
Dock är detta en fruktansvärd situation som kanske inte alltid är helt smart att försätta sig i.
Detta kan mycket väl vara riktigt farligt om man inte vet vad man gör. Plus att det är inte lämpligt att göra på livligt trafikerade vägar.

När jag gjorde dessa små experiment så lärde jag mig ohyggligt mycket om hur min kropp reagerar i dessa situationer. Och det har jag haft nytta av så väl på cykeln som på jobbet.

Jag har kollegor som gått snäppet längre. Men de är ju inte kloka någon stans.

Fö vet jag hur det är att cykla 19 mil på 7.45 en decemberdag på lite sportdryck, en lussebulle och en kopp varm choklad i -7 grader. Det är också en upplevelse. Ganska trevlig på sitt sätt, mindre på andra.
http://www.cykelklubben.se/cykelklubben/blog/blog_read.asp?UserID=5942&BlogItem=24263
Pebben
1966 • Karlstad
#18
22 maj 2013 - 01:00
Gilla 
"Prova också att dricka enbart när du är törstig. Det finns en myt om att man MÅSTE dricka regelbundet en viss mängd. Vilket är helt fel. Prova så får du se!"

Detta har jag också provat. Lät en enhet dricka på komando, D.v.s. När jag sa till. Och lät en enhet dricka när dom själva ville.

Gissa vilken enhet som gick bäst. Den som jag såg till att vätska upp regelbundet eller den andra?

För mig är detta så jävla självklart, för andra inte. För min del och de erfarenheter jag har från b.la. jobbet, så är det oftast försent att börja dricka när man är törstig. Det är otroligt,svårt att vätska upp under pågående aktivitet. I alla fall om det ska vara någorlunda tempo.

Mitt bestämda råd är att drick lite och ofta. Börja dricka tidigt och innan ni känner av törst. Drick heller inte för mycket, det blir inte bättre av det. Snarare sämmre då kroppen inte kan ta upp vätskan som då bara rinner igenom kroppe.Och prova gärna vad som passar just dig. Vi är alla olika.
1954 • Arboga
#19
22 maj 2013 - 07:38 Redigerad 22 maj 2013 - 07:47
Gilla 
Pebben du har skrivit mycket om dina egna erfarenhet och verkligen undersökt vad som passar DIG. Det är verkligen något som alla borde göra, för att komma fram till vad som passar än själv.

Du gör dock misstaget att överföra dina erfarenheter på andra. Du är bara ETT exempel och vad som fungerar för dig. Vi är alla olika.

Det du för för fram angående intag av vätska under träning/tävling är precis dessa myter som har förts fram under lång tid. Du bara upprepar dessa myter.

Jag är enbart budbärare för detta. Det är meningslöst att du för en vidare debatt med mig om detta. Jag är inte är någon expert på detta.

Om du är intresserade varifrån min synpunkter kommer så läs vidare på: http://tranastyrka.se/vatskebalans-saltbalans-och-motionarer/
--------------

Jag har själv provat att bara dricka vid törst, och har bara goda erfarenheter. Jag har inte upplevt några nackdelar. Jag presterar lika bra som förut, men min drickamängd minskade till hälften.

Som sagt i stället för låta andra tala om vad som fungerar eller inte fungerar, prova själv!
Pebben
1966 • Karlstad
#20
22 maj 2013 - 08:48 Redigerad 22 maj 2013 - 09:24
Gilla 
Markku, du skriver att jag gör ett misstag. Mmmmm möjligt. Myt eller inte. Jag vet vad som fungerat bäst för mig och de enheter jag utbildat/varit chef över.
Men jag tror vi har helt olika preferenser också. Det är stor skillnad på hur jag dricker om jag ska cykla tre mil i maxfart eller runt Vänern. Sen är det stor skillnad på vad som är att dricka lite och ofta. I vissa fall är det kanske fyra, fem gånger i timmen i andra två, tre.

Sen skrev jag väl ändå följande också.

"Och prova gärna vad som passar just dig. Vi är alla olika"
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.