Löpning Tävlingar & Motionslopp 13 inlägg 3022 visningar

En god idé för fler och bättre lopp runt landet?

Erik Löfmarck
1974 • Skogås
#1
21 maj 2008 - 22:40
Gilla 
Det finns många roliga lopp runt om i landet som har svårt att få fatt i funktionärer, och som därför ständigt riskerar att läggas ned. Ibland arrangeras dessa lopp av idrottsklubbar som dras med vikande medlemssiffror, ibland av små ideella föreningar vars enda verksamhet består i att arrangera ett visst lopp. Gemensamt är att de oftast befolkas av några eldsjälar som driver verksamheten, men som har svårt att hitta folk till alla uppgifter som krävs för ett lyckat lopp. Det är alltså inte deltagarantalet som sviker; löpare är ofta beredda att resa långt för det där speciella loppet. Men det finns en nedre gräns för hur få funktionärer man klarar sig med. Marknadskrafterna (utbud/efterfrågan) fungerar inte riktigt i sådana här sammanhang.

Jag tror dock att det finns många löparentusiaster (eller bara entusiaster, rätt och slätt) runt om i landet som skulle vara beredda att hjälpa till vid olika lopp i sin hembygd och på andra ställen, utan att för den skull vara eller vilja bli medlemmar i någon specifik förening. Min egen erfarenhet är att folk gärna hjälper till - det är bara det att de aldrig blivit tillfrågade.

Så, jag tänker att det borde finnas något slags ”funktionärspool” på nätet, vars syfte helt enkelt skulle vara att koppla ihop arrangörer och frivilliga inom olika geografiska områden (jag tror även att olika arrangörer kan hjälpa varandra i högre utsträckning, genom att vara funktionärer åt varandra). Tanken är att man anmäler sitt intresse av att hjälpa till vid lopp inom ett visst område (tex kommun), och sedan får man via e-post förfrågningar från arrangörer som man då svarar ja eller nej på. Kanske vore det i själva verket en funktion att utveckla på jogg.se?

Min fråga till er ”medjoggare” är om detta verkar vara en bra idé, dvs. tror ni att det finns ett latent engagemang därute, redo att fångas upp på detta vis? Gå till dig själv: kan du (hypotetiskt) tänka dig att ställa upp som funktionär i ett eller ett par lopp under en säsong?

Tacksam för allehanda synpunkter på om/hur denna idé kan utvecklas!

1966 • Karlstad
#2
21 maj 2008 - 22:43
Gilla 
Helt fel är det nog inte.
Alla har ju som sagt inte den stab och ekonomi bakom sig som Varvet och Stockholmsmaran.
Bra initiativ.
Linda P
1984 • Knästorp
#3
22 maj 2008 - 09:11
Gilla 
Jag kan utan tvekan tänka mig att ställa upp som funktionär och tycker din ide är lysande.
Peter G
1988 • Stockholm
#4
22 maj 2008 - 09:17
Gilla 
Väldigt bra idé! Att ställa upp som funktionär skulle jag absolut kunna göra, bara man frågades! Verkligen något som borde utvecklas!
Erik Löfmarck
1974 • Skogås
#5
22 maj 2008 - 16:21
Gilla 
Kul att höra, tack för feedbacken! Får klura på hur det kan gå till rent tekniskt...
Bruce B.
1962 • Söråker
#6
22 maj 2008 - 18:28
Gilla 
Jätte bra ide! Jag skulle ställa upp.
Lena M
1961 • Riala
#7
22 maj 2008 - 23:56
Gilla 
Jag skulle kunna tänka mig att använda er som funktionärer *antecknar glatt alla namn och återkommer med snäll förfrågan vid behov* :-)
Staffan
1971 • Uppsala
#8
23 maj 2008 - 00:23
Gilla 
Tycker också om era idéer. Framförallt kan jag säga att det är roligt att funktionera. Behöver själv ett gäng pigga medhjälpare. Hör gärna av er om ni vill och kan i Uppsala i september: www.upp100km.se
Hanna Janson
1978 • Örebro
#9
23 maj 2008 - 07:17
Gilla 
Klubbar fyller väl någon slags funktion? Varför inte få alla nya löpare att sälla sig? Föreningslivet får väl bidrag ekonomiskt plus medlemsavgifter - synd att tappa de pengarna, även om du vinner kroppsligt engagemang? Man måste inte vara aktiv i en klubb för att gå med, om det känns för seriöst!
1976 • Göteborg
#10
23 maj 2008 - 10:40 Redigerad 23 maj 2008 - 12:49
Gilla 
Hej alla!

Skitkul initiativ. Vi ska kolla på att starta någon slags "funtionärspool" här på jogg. Vi kommer diskutera anmälningsformulär samt hur "postgången" skall fungera så fort vi får loss lite tid. Fortsätt gärna spåna och använda forumet för kontaktsökning och idéer så återkommer vi.

Spåna på!
Erik Löfmarck
1974 • Skogås
#11
23 maj 2008 - 11:49
Gilla 
Krister: Jätteroligt! Ja, det verkar ju onödigt att bygga upp en separat struktur utanför jogg.se - ni är ju redan så otroligt bra på att knyta samman löparsverige;)

Hanna: Angående klubbar behöver det ena inte utsluta det andra. Jag tror snarast att detta kan vara en väg in i framtida klubbverksamhet för vissa. Min egen erfarenhet från södra Dalarna (där jag är sommarboende) är att många lopp för en tynande tillvaro. T.ex. Patronloppet och Säfsbanan marathon har annonserat att det kanske är sista gången 2008, pga funktionärsbrist.

Mitt "eget" Grangärde Kyrklopp arrangeras av en förening som enbart har detta lopp som syfte, och vi har således inga aktiva medlemmar att luta oss mot (vi förlitar oss på släkt och vänner, det fungerar, men är slitsamt). Problemet är förstås som störst utanför storstäderna..
EvaMarie
1957 • Linköping
#12
23 maj 2008 - 13:05
Gilla 
Jag tillhör den skara som redan är aktiv inom olika idrottsklubbar och som ägnar en stor del av min fritid till att ställa upp ideellt för verksamheten. Bland annat ska jag om några timmar börja vara speaker vid en större simtävling här i Linköping (ni som bor nära, välkomna till Tinnis för att titta, det är fri entré) under fredag - lördag - söndag.

Jag tycker att det är väldigt roligt att vara funktionär av många olika skäl. Bland annat är det den härliga gemenskapen mellan alla som hjälper till med evenemanget, och så är det ju så mycket ROLIGARE att ha en uppgift istället för att bara passivt titta på, upplevelsen blir bättre när man kommer närmare och blir delaktig. Och inte minst - man känner att man gör nytta!

Jag brukar anmäla mig till diverse olika evenemang som funktionär, inte bara i mina "egna" klubbar, så varför inte även via jogg.se?
MetaW
1962 • Stockholm/Södermalm
#13
23 maj 2008 - 20:05
Gilla 
Stockholm Marathon verkar ha ständig brist på exvis banvakter, så även i år, anmälan via: http://www.sparvagen-fk.a.se/form2k8.html
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.