Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Träning 8 inlägg 8097 visningar

Hur vet jag hur fort det går?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
6 juli 2011 - 19:17
Gilla 
Det här låter säkert som en rätt dum fråga, men när man ska följa ett träningsprogram inför att klara en sträcka på en viss tid, så står det oftast att man ska springa i ett visst tempo. Antingen angett som det står på löpbanden: km/h, eller i km/minut tror jag det var.

Så nu är min fråga: Hur vet jag hur fort det är när jag själv springer ute? Hastigheten och tiden det tar varierar ju beroende på hur långt jag springer och hur slingan ser ut. Finns det någon tumregel för att ta reda på vilket tempo man ska hålla?
sara johansson
1988 • göteborg
#2
6 juli 2011 - 19:47
Gilla 
tumregeln är väl att du ska kunna föra ett normalt samtal i den takt du springer, alltså inte flåsa ihjäl dig själv typ =)
1954 • Falun
#3
6 juli 2011 - 20:08
Gilla 
Nja Sara, nu protesterar jag. Att kunna föra ett samtal gäller enbart när man springer långpass. Övriga pass ska gå snabbare än så om man vill få lite effekt.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#4
6 juli 2011 - 21:04
Gilla 
Om du vill veta hur många km/h, eller min/km du håller så måste du veta hur många kilometer du springer, och på hur lång tid, dvs du måste mäta både längden på din sträcka och tiden du är ute.
Antingen skaffar du en klocka med GPS, eller så kan du mäta sträckan här på Jogg (eller annan karttjänst) och använda vilken klocka som helst.

Sen är det bara att dividera när du kommit hem ;)!

När du sprungit samma sträcka några gånger i olika fart lär du dig att känna ungefär vilken fart du håller...
1974 • Örebro
#5
7 juli 2011 - 10:19
Gilla 
Jag använder programmet Cardio Trainer i mobilen, och ställer in "Distance Goal", finns nog flera olika program med samma funktion, t.ex Addidas har MiCoach.

Fungerar så att om jag t.ex sätter 5km som distans-mål så räknar appen ut vad min beräknade sluttid blir, baserat på hur fort jag springer, så med ett 6:00-tempo t.ex. så blir ju sluttiden alltså 30 minuter. Sen är det en liten speaker-röst som talar om det beräknade resultatet med jämna mellanrum, typ "Estimated final time...30 minutes".

1974 • Ljungby
#6
7 juli 2011 - 10:49
Gilla 
Jag har tipsat alla mina löptränande vänner om att skaffa en Garmin305 el, liknande. Går ganska snabbt att lära sig vilket tempo man "tål" på de olika distanserna. Sen är det ju bara att bestämma sig när man ger sig iväg hur mycket man tänkta att ta ut sig just det passet. Tex så vet jag att 4:30/km är ett behagligt mil-tempo för mig men vissa pass kanske man vill köra lite hårdare, Vilket för mig är ner mot 4:20/km.
Har annars lite lätt för att "rusa på" i början av passen då man känner sig hur pigg som helst. Vilket ju kan vara lite dumt om man tänkt att springa ett 30km-pass.^^
1982 • Malmö
#7
7 juli 2011 - 11:15
Gilla 
Hastighet är km/h och tempot mäts i min/km dvs hur många minuter det tar för dig att ta dig en kilometer.
Tempo tycker jag (och större delen av löparna) är det bästa sättet att mäta då det är lättast att räkna med.

Om du tänkt att springa lite mer, iaf 2 ggr i veckan, så tycker jag att du skall investera i en Garmin 305 (har den själv). Det är en underbar vän att ha med sig. Du ser hur snabbt du springer, hur långt, din puls osv osv. Allt loggas och du kan se dina framsteg.
En 305:a kostar runt 1200-1500 kr och då är det med pulsband.

Lycka till med löpningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.