Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Avancerad träning 4 inlägg 3756 visningar

Varför blundar jag när det går fort?

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
5 juni 2011 - 15:22
Gilla 
Tänkte att det finns nog fler som har liknande erfarenheter. Bara nyfiken. Ursäkta att jag inte hittade lämpligare kategori.

Jag tenderar att låta ögonen falla ihop när tempot går mot snabbare än 5min/km, det stämmer vädigt väl från gång till annan på träning och på mindre tävlingar där det inte är fullt med folk. Kan använda det som "fartlarm" i st f GPS-klockan. Men nu i veckan efter marathon hände det redan vid ca 5:15/km.

Det kommer redan tidigt i passen. Jag blundar till och tittar ett ögonblick för att kolla att det inte finns några hinder, sedan blundar jag igen - detaljerna varierar lite, ibland är ögonlocken halvslutna nästan hela tiden i stället.

Kan det vara att hjärnan vill spara energi genom att gå ner i ett tillstånd närmare sömn? Eller är det bara jobbigt att hålla ögonlocken uppe? Eller ansträngande att hela tiden ta in en massa nya synintryck?
Eller är det för att fokusera mer på att ta kroppen framåt?

Eller är alltihop bara en olat?
1965 • Eksjö
#2
5 juni 2011 - 15:31
Gilla 
Aldrig hört talas om liknande, däremot minns jag att när skidåkarna började med heltäckande solglasögon på åttiotalet så var en av motiveringarna att de ville skärma av onödigt ljus och onödiga synintryck, det var/är "distraherande information" som hjärnan inte behöver när det enda aktuella syftet är att få kroppen att röra sig framåt så fort som möjligt i givet/givna spår. Förmodligen inte till någon hjälp, eller?
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#3
5 juni 2011 - 16:36
Gilla 
Jag blundar gärna också när det går lite fortare.. Jag har funderat på tre konkreta orsaker till varför det är skönt, och de är i princip redan nämnda här. Att slippa synintrycken får huvudet att slippa jobba så hårt, samtidigt som minskat ljusintag hjälper musklerna i ansiktet att slappna av vilket bidrar till mer avslappning generellt. Den tredje poängen är att med ögonen slutna tycker jag det är mycket lättare att känna hur tekniken sitter, om jag gör rätt, när jag har bäst balans och hur små variationer i rörelsemönstret påverkar löpsteget, hållningen och farten.

Vid riktigt höga hastigheter och speciellt i slutet av lopp behöver jag inte blunda. Då gör den intensiva fokuseringen att jag får tunnelseendet och så har jag samma effekt ändå :)
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#4
6 juni 2011 - 12:05
Gilla 
Intressant. Jag tränar boxning och när jag slår någon snabb slagkombination så kommer jag ofta på mig själv med att blunda. Det handlar då om övningar som inte kräver att jag ser vad jag slår mot, vanligen skuggboxning, där man bara slår rakt ut i luften, eller i bland mot säck, som ju bara hänger där den hänger.

Har till och med försökt tänka på det men det hjälper inte, ögonen stängs ändå. Tycker mig se att det vanligen händer när jag tar i lite mer så det skulle kunna vara någon form av "energisparläge". Men det Tor nämner sist tycker jag mig också ha noterat, dvs att man känner tekniken bättre i kroppen om man inte använder ögonen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.