Skånska stigar

Upp och ner i sanddynerna vid Borrby strand

Parkerar man vid Borrby strand och går en bit västerut hittar man ett par sanddyner som är jätteroliga att springa som en galning nedför, och är man mindre fartgalen erbjuder de en fantastisk utsikt från toppen. Hit åkte vi i onsdags, då dottern hade studiedag och jag hade tagit en semesterdag.

När vi var små gick vi alltid hit och sprang några vändor upp och ner de dagar vi var på stranden. Nåja. Sprang ner och släpade oss uppför är väl mer korrekt. För de är höga. Sådär höga att bilder inte kan göra dem rättvisa.

Från parkeringen vid Borrby strand är det inte långt att gå, men går man ute på stranden kan det vara svårt att se sanddynerna. Det är bättre att följa någon av stigarna som går precis innanför stranden, mellan det höga vassa gräset och barrträden.

Vi satte oss högst upp och åt lunch från Bagaren och konditorn i Simrishamn och tittade på folk som badade.

Sedan sprang vi nedför ett par gånger och slet och stånkade på vägen upp. Som vuxen känns det klart jobbigare att ta sig upp igen, men ska man rasta barn med överskottsenergi är det helt perfekt.

Det är också väldigt lätt att rasta hundar med överskottsenergi här. Står en uppe och en nere och kallar hunden emellan sig, då sover hunden garanterat gott efteråt ??

Efter lunch och några vändor upp och ner i sanddynen gick vi ner till stranden och badade. Trots att det är sent i september var det jättevarmt i vattnet. Skulle gissa på 18-19 grader. Hur skönt som helst!

Vill man gå längre häromkring kan man parkera i västra utkanten av Skillinge och följa stigen längs stranden hit. Det är ungefär 5 km enkel riktning och en riktigt mysig stig att vandra. Stora delar av stigen är rejält sandig. Barnvagn funkar en del av stigen men inte hela vägen.

Tänkte försöka mig på ett litet betygssystem här på bloggen. Idag kommer jag spontant på dessa kategorier och ger härmed ett första betyg.

Naturupplevelse: 4 av 5 om man gillar rymd! Kilometerlång bred strand, ett oändligt hav, plus de häftiga sanddynerna.

Hundvänligt: 3 av 5. Detta är helt säsongsberoende. Under sommaren är det hundförbud på stranden, så då blir det en nolla, men nu får det en fyra. Enorm strand och roliga backar för hundarna att springa i. Det blir dock ingen femma pga att det är mycket folk som promenerar här och därför kan det vara svårt att ha hunden lös.

Barnvänligt: 3 av 5. Solklar femma om man har stora barn med spring i benen, men däremot inte lika lätt om du kommer med barnvagn.

Cykelvänligt: Absolut inte. 0 av 5.

Terrängfaktor: 2 av 5. Sandigt ja, men inget svårare än så.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.