Skånska stigar

Bockeboda MTB-spår

Bockeboda strövområde ligger strax väster om Kristianstad. Här har det funnit motionsspår och vandringsleder länge, och nu har jag äntligen testat deras MTB-spår.

Jag satte GPS:en på Bockatorpet. Där finns en stor parkering, fikaplatser, toaletter, utegym och kartor över de olika motionsspåren. Att hitta MTB-spåret var inga problem. Det skyltades redan från parkeringen.

Jag hade läst på informationstavlan innan jag gav mig iväg och sett att MTB-spåret beskrevs som medelsvårt till svårt. Och det får jag verkligen hålla med om att det var. Från första metern var det rötter och stenar och ännu mera rötter och ännu mera stenar. Det var dessutom lite fuktigt i marken, så både rötter och stenar var lite hala.

Bockeboda MTB-spår
Bockeboda MTB-spår

Första delen av spåret var visserligen tekniskt men inte särskilt kuperat, och jag tänkte att det var skönt att rötterna och stenarna åtminstone inte kombinerades med branta backar.

MTB-spåret är ungefär 6 km. Ungefär halvvägs började det dock dyka upp en del backar. Vissa gick fint att ta sig uppför, men i många av backarna fick jag hoppa av cykeln och gå både uppför och nedför. Särskilt där det var rötter och stenar i backarna. Där hade jag inte en chans att ta mig fram. Uppför var det för tungt och nedför var det för läskigt.

På något ställe hade spåret dragits upp och ner i kringelikrokar på ett brant parti, så att man fick ta backen upp och ner om och om igen från olika håll. Ganska uppenbart att det dragits så för att samla så många höjdmeter som möjligt. Här hade jag inte en chans.

Men det var inte överallt som det var svårcyklat. Det fanns vissa partier med betydligt lättare stig, men de var inte särskilt långa. När de väl dök upp njöt jag riktigt av att bara kunna rulla en bit.

Skogen var en blandning av barr- och lövskog. Känslan var helt klart barrskog. Det var ganska mörkt, som det kan vara i en barrskog. Hösten har inte kommit särskilt långt här nere, så ännu var det inte många löv som hade fallit eller skiftat färg, men här och var stack det upp dekorativa röda flugsvampar. Vissa bitar var täckta av tjock mossa som lyste intensivt grönt när solen stod på.

Större delen av spåret var väldigt väl markerat och det var bara på något enstaka ställe som det var otydligt vart man skulle cykla. Ljusrosa markeringar på träden och rosa vimplar vid plötsliga svängar visade vägen.

Just här var det lite svårt. Den pyttelilla pilen på trädet var lätt att missa, men i övrigt var det bra markerat.

Bockeboda MTB-spår

Känslan efter att ha kämpat mig igenom MTB-spåret var att det helt klart är anpassat till mer erfarna cyklister. För mig som inte är så duktigt tekniskt var det alldeles för svårt. Däremot tror jag att spåret är jätteroligt för duktiga cyklister som vill teknikträna.

Nu när jag sitter i soffan och skriver det här känner jag att jag har skrapsår på magen. De måste ha kommit på ett ställe där jag kom över en stor rot med framdäcket, men sen tog det tvärstopp med bakdäcket och jag for fram och fick styret i magen ??

Som sagt. Lite för svårt för en cyklist som är van vid lättare stigar utan större hinder. Men visst var det roligt ändå!

Glad cyklist vid Bockeboda MTB-spår

Jag stannade till vid Bockatorpet och kikade på informationstavlan efter att jag kommit i mål. Det hade gått väldigt långsamt och jag hade fått gå stora delar av MTB-spåret, så jag var sugen på att cykla en liten bit till på ett enklare spår där jag skulle kunna rulla på lite lättare i bättre fart. Och det var jättehärligt. Även det röda spåret var bitvis ganska kuperat, men det var lättcyklat och riktigt skönt att få avsluta med lite enklare rull.

Bockeboda strövområde spårskyltning

Jag förstod det som att man får lov att cykla på alla lederna och spåren, bara man tar hänsyn till de som tar sig fram till fots. Så nästa gång tror jag att jag ska ge mig på den gula leden som är 15 km lång, men som jag föreställer mig är betydligt mer lättcyklad än MTB-spåret. Och kanske kan jag lura med mig dottern hit någon gång. Det finns ett särskilt MTB-område bara för barn, och jag har hört att det även ska finnas en hinderbana här någonstans även om jag inte såg den idag.

Här kan ni läsa mer om Bockeboda hos Skånska landskap.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.