Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Springa Sörmlandsleden – fri nedladdning

Boken Springa Sörmlandsleden – en guide för dig som inte orkar gå sålde slut i december 2019 och de få sparade exemplaren har sålts under våren till desperata stiglöpare. Redan på ett tidigt stadium fattades beslutet om att inte trycka om boken beroende på att det skulle innebära en nödvändig revidering av innehållet. Mycket har hänt på Sörmlandsleden sedan boken skrevs under hösten 2015 och en bit in på 2016. Eller egentligen har inte så mycket skett med själva leden förutom ett par nya anslutningsleder och en del omdragningar, utan det är snarare naturen längs leden som förändrats. Och jag tänker då förstås på den alltmer tilltagande avverkningen. Att ge mig ut och springa hela Sörmlandsleden igen och se förödelsen på många i minnet vackra platser lockar inte alls. Jag håller mig till mina absoluta favoritsträckor och områden såsom Tunaberghalvön, Marvikarna och Åkers bergslag, Hälleforsnäs, Järna/Mölnbo med gruvrundan och vidare norrut, Skottvång till Putbergen och tillbaka via den fina anslutningsleden till Åkers styckebruk och ytterligare några pärlor. Jag är inte slaviskt bunden till själva Sörmlandsleden utan springer egna varianter genom att väva ihop leden med lokala stigar eller leder samt stiglösa partier. Goda exempel är Tunabergsrundan deluxe och Marviksdrömmen.

Nåväl, jag gör härmed boken tillgänglig för fri nedladdning, vilket jag borde ha gjort redan i våras, särskilt med tanke på rådande pandemi. Efter många mottagna mail från undrande människor under sommaren beslöt jag så efter en lång semester att ordna med detta. PDF-filerna är skapade från originalfilen och har inte redigerats eller reviderats. Ni får således ha överseende med att det kan finnas en del inaktuell fakta vad gäller logistik och boende, ja, och så förstås att tornet på Stenhuggarmon bjuder på vidsträckt skogshavsvy. Och är det riktigt bra sikt kan man vinka till herr Schlyter i Stockholm.

Så, alla friluftsälskande vandrare och stiglöpare, varsågoda. Och njut av hösten!

Niklas

Ni hittar boken för nedladdning i sin helhet eller bara valda kapitel på följande länk:

http://www.springasormlandsleden.se/boken/

2 kommentarer till inlägget

1972 • Hägersten
#1
10 september 2020 - 10:59
Hej Niklas,

Kul att fler får tillgång till din utmärkta bok. Själv är jag mycket glad över mitt signerade fysiska exemplar!

Har flera gånger tänkt att jag skulle sända dig ett tack för att du skrev boken. Den har betytt mycket för mig, och dina utmärkta turförslag har gett mig många fina upplevelser på leden. Så även om det tog ett tag: Tack!

Jag ser fram emot nästa bok.

Hälsningar,

Kristian
1963 • Eskilstuna
#2
11 september 2020 - 21:07
Hej Kristian!

Tack för dina! De värmer! Och framför allt kul att boken kommit till nytta!

Jag hoppas att vi får tillfälle att springa ihop någon gång i framtiden.

Må väl och njut av höstens stigar!

Niklas
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.