Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

MTB eller Cyclocross: vilken är bäst?

Mountainbike och Cyclocross är två populära cykeltyper, men vad är egentligen skillnaden? Det finns likheter men också några stora skillnader mellan de olika cykeltyperna som är bra att känna till innan du investerar i en ny cykel. Testa gärna att ge dig ut i terrängen och provkör olika modeller innan du bestämmer dig.

Användning

Crosscykeln passar bättre för lätt offroad och gravel, som innebär att cykla på grus, gräs eller lera. Cyclocross blir en bra pendlingscykel och kan alltså fungera som en vanlig långdistanscykel med vissa modifikationer, och kan ses som en blandning mellan vanlig en cykel och mountainbike.

Mountainbiken å andra sidan passar bättre i svår terräng, som att cykla i berg eller generellt ute i naturen. Du kan använda din mtb cykel till att tävla i crosscykel lopp, men då bör du ta bort bar ends, som i vanliga fall gör att cykeln får mer kraft och gör cyklingen mer bekväm. Dock blir cykeln otympligare med bar ends för cyclocross.

Vad finns på respektive cykel?

Både mountainbike och cyclocross kommer med dubbdäck - men där slutar också likheterna. Crosscykeln har bockstyre och växlar som liknar en landsvägscykel. Bromsarna på en cyclocross är ofta cantileverbroms, vilket innebär att de är mycket vidare för att hållas fria från lera och annat som snårig terräng innehåller. Skivbromsen börjar dock ta över på cyclocrossen, som också har en design som gör att du kan bära cykeln över axeln, vilket ofta krävs med besvärligt underlag.

Mountainbikes har bredare däck som ska klara den svåra terrängen samt rakt styre. Mountainbiken har också lägre utväxling för att kunna hantera svårare terräng.

Att välja mellan de två cykeltyperna

Valet blir enklare när du vet hur du ska använda cykeln. Om du vet att du kommer att cykla i berg och vill köra lite tuffare cykling, och kanske även tävla, så är mountainbiken given. Speciellt om du vill köra nerför så är vissa av de hetaste mountainbike-cyklarna designade för just detta.

Om du vill cykla mer intensivt med kortare race så är cyklocrossen bättre. Men även om du ska köra långa sträckor genom landet och ibland inte kan välja terräng så är cyclocrossen perfekt. Har du investerat i en typ av cykel går det dock att justera för olika användningsområden.

Du kan till exempel sätta vanliga däck på en cyclocross för landsvägscykling, vilket du även kan göra med en mountainbike. Mountainbikes går också att använda för rakare sträckor och passar inte endast i berg.

Cykeltyper

Även om du har bestämt dig för exempelvis en cyclocross så finns det olika variationer inom cyclocross, som en lätt cykel designad för endast racing, eller en tyngre som klarar av cykling i lera och tuffare terränger.

Mountainbikes kommer också i olika modeller och somliga är heldämpade, vilket ger ett bra grepp när du kör i stökig terräng. Andra mountainbikes är designade för att köra i nerförsbackar. Efter hand kommer du lära dig om du behöver en specialcykel eller om du kommer att köra mer allround. Spana in utbudet på mountainbike rea som ofta finns i cykelbutiker Stockholm och andra håll i landet.

Vad talar för cyclocross respektive mountainbike?

Cyclocrossen är allsidig, vilket är ett starkt skäl till att välja denna typ av cykel där du även kan ha sidoväska och stänkskärm anpassade för långa cykelturer. Då cykeln kommer med dubbdäck kan du också köra på vintern och i alla typer av väderlag. Du kommer förmodligen trivas på din cyclocross då du inte behöver tänka på om cykeln klarar av underlaget. Det är bara att ge sig ut runt i närområdet då din cykel kommer att klara alla terränger du kan tänkas stöta på, vilket en mountainbike eller landsvägscykel inte skulle göra.

Du övar också upp din skicklighet genom cykelcrossen, då du lär dig vad cykeln och du själv klarar av. Du måste jobba hårdare för att hålla cykeln i styr och därmed övar du på din egen balans.

Cyclocross är för många den roligaste racingen då loppen är korta och är baserat på tid. Du som äger en mountainbike kanske inte håller med om detta, då mountainbiken är mer tekniskt avancerad och specialdesignad. Därför passar den dig som är ute efter den senaste tekniken och är äventyrslysten. Här får du också ett riktigt träningspass och kan cykla dig igenom vacker natur samtidigt som kroppen får jobba. Älskar du storslagen natur, att cykla i berg och nerför så passar alltså mountainbike eftersom du också kan ta med dig cykeln och använda för avancerad cykling runt om i världen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.