7 sätt att motivera dig själv till att börja cykla

 

Det är många som väljer att låta bilen stå hemma för att istället ta cykeln. Att cykla är inte bara bra för miljön, det ger även supereffektiv träning! Tänk dig att du tar dig till jobbet samtidigt som du utför dagens motionspass. Att både du och miljön blir friskare är en anledning nog till att börja cykla – skulle det vara så att det inte räcker för dig följer nu ytterligare sju sätt att motivera dig till att börja cykla.

1. Du sparar pengar

När det står mellan att köpa cykel eller en ny bil är det knappast någon fråga om vilket som är det billigaste alternativet. Att du dessutom blir av med bränslekostnader gör inte heller saken sämre. Om du skulle titta på vad du spenderar varje månad på bränsle och drar ett sträck över den summan. Hur mycket skulle du då spara? Det är oftast ganska mycket pengar det handlar om.

2. Du går ner i vikt och ökar din kondition

Som nämnt ovan ger cykling väldigt effektiv träning. Beroende på underlag och hur du cyklar kan du lätt bränna 650 kalorier på en timmes cykling. De flesta som börjar cykla till jobbet säger att de förlorat mellan sju till nio kilo under första året – och det utan att förändra sina matvanor. Vill du bli fit så är det alltså inte gymmet utan snarare en cykel butik du ska vända dig till.

3. Det finns alltid plats för cykeln

Att hitta parkeringsplatser i en svensk storstad kan vara en riktig mardröm. Ofta får du parkera långt bort från den plats du ska besöka. Med en cykel existerar inte detta problemet. Cykelställ finns att hitta överallt och du kan med enkelhet parkera din nya Cannondale cykel bredvid ett dussintal cyklar där du annars bara skulle få plats med en bil. Skulle du hamna i den osannolika situationen att det inte finns någon plats för din cykel kan du bara lyfta med dig den och ställa den i ett trapphus. Det finns dessutom cyklar som du kan fälla ihop och få plats med i en väska!

4. Att ta cykeln kan vara snabbare än att ta bilen

Visst låter det ologiskt? En bil är alltid ett snabbare fordon än en cykel men sanningen är att många stadsplanerare nu utvecklar städerna för att bli bättre anpassade till cykeltrafik och finns det bara cykelvägar kommer du alltid vara snabbare på din crescent cykel i storstäderna. Det finns inga köer på cykelleden, rödljusen blir mer sällsynta och som tidigare nämnt behöver du aldrig lägga tid på att leta efter en ledig parkering.

5. Inga dyra kostnader om något skulle gå sönder

Om det skulle vara så att du får punktering när du cyklar i terrängen med din Canondale cykel eller om det helt plötsligt inte går växla när du glider fram längs gatorna på din Ecoride så är det inte hela världen. Att laga en cykel är något du ofta kan göra helt själv utan att behöva lägga ut många hundralappar. Behöver du hjälp med att laga cykeln besöker du bara en reparatör. Priset kommer vara enormt mycket lägre än om du skulle behöva besöka verkstaden för att få hjälp med din bil.

6. Cyklar sliter mindre på gatorna

Det är bra att cykla av många olika anledningar, en är att en cykel aldrig tär lika mycket på asfalten som en två ton bil gör. I längden betyder detta att vägarna kommer vara i behov av mindre underhåll och skattepengar kommer kunna sparas in och läggas på annat. Vore det inte perfekt om vi alla bara kunde hitta våra cyklar på nätet, lämna bilarna hemma och glida fram på en fin och slät asfalt.

7. Cykeln kan vara ett alternativ till en extra bil

Självklart kan inte alla byta ut bilen mot en cykel. Många har långt att pendla och inga alternativa transportmedel är möjliga. En cykel är dock ett perfekt andrafordon. Ta bilen när du ska åka långt och ta cykeln när det inte är jättedistanser som ska resas. Cykeln passar perfekt om du ska ner till affären eller hälsa på vännen några kilometer bort!

Har du bestämt dig för att börja cykla nu? Att spara pengar, bli hälsosammare och värna om miljön på samma gång är bara få saker av de saker som det har att erbjuda. Människan har cyklat längre än vi kört bil och med arbeten som blir mer och mer stillasittande är det av yttersta vikt att aktivera sig själv för att kunna leva ett friskt och hälsosamt liv.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.