Silvermannen i Sala

Lördag den 20e augusti var det dags för Sala Silverman. För min del var det första gången jag körde ett Triathlon i medeldistans. Tidigare har det bara varit sprint och olympisk distans på dagordningen så det var med viss spänning jag styrde kosan mot Sala denna dimmiga morgon. Väderprognosen lovade dock sol och det visade sig stämma då dimman lättade och det i slutändan blev en mycket vacker augustidag.

Jag var på plats i Sala redan klockan 07.20 då morgon briefingen skulle hållas klockan 08.00 och jag ville få ordning på allt innan. Detta var dock lite väl tidigt då briefingen inte var förrän 08.30 men med alla trevliga triathleter på plats blev det ändå inte direkt långtråkigt.

Startområdet

Starten gick 09.03 (3 minuter efter eliten) på morgonen i det 16 gradiga vattnet vid Måns Ols. Temperaturen var helt ok och jag kom in i en riktigt bra crawl-rytm. Jag hade lånat ett par swim calfs av Fredrik Berqvist för värmen och för att få ett bra läge i vattnet. Svårt att säga om det bidrog till att simningen gick bra men inför nästa år har jag investerat i en riktig våtdräkt så då bör det gå ännu bättre! Simningen gick två varv i en triangelformad bana i sjön och det var vindstilla och därmed fritt från vågor. Stundtals var det lite trångt i vattnet men det såg jag bara som positivt då det betydde att jag hängde med ganska bra i tempot.

Efter avklarad simning var det dags för växling till cykeln. Liksom förra gången i Uppsala Triathlon hade jag lite problem med att få av mig våtdräkten så det är helt klart något man kan träna mer på. Annars funkade det bra och jag kom ut på cyklingen skapligt snabbt efter att tagit mig tid att klämma en energi gel.

Cyklingen genomfördes på en trevarvsbana där varje varv var 29 km. Det kändes riktigt bra hela vägen. Lite tyngre på sista varvet men jag höll ett bra tempo och plockade flera platser. Trots att min cykel har några år på nacken och inte riktigt kan mäta sig i design och ”coolhet” med alla andra cyklar (det kändes som om den var klart äldst i samlingen) så tror jag inte att det inverkade nämnvärt på prestationen.

Jag hade med två vattenflaskor på cykelmomentet. En med sportdryck och en med vatten. Sportdrycksflaskan dumpade jag efter två varv och fick en ny med Umara. Kändes som en väldigt utspädd variant och jag vet inte om den gav så mycket. På tredje varvet klämde jag dagens andra gel.

Vid växlingen från cykel till löpningen funkade det också bra. Dom hade en riktigt bra variant för att ställa upp cyklarna så det var aldrig något behov av att ”kroka upp” den vilket jag har strulat med tidigare och förlorat en del tid. Det enda missödet var att jag glömde ta av handskarna så jag fick springa tillbaka ca tio meter och lämna dem.

Nu var det då dags för löpningen. Efter Uppsala triathlon då löpningen gick riktigt bra tänkte jag att den skulle gå bra även här men där fick jag rejält fel (87 km cykel i stället för strax under 50 visade sig betyda mycket). Löpmomentet var riktigt tungt och jag snittade nog i en hastighet av cirka 10 km/timme. Magen var inte bra och den gav inte riktigt med sig heller vilket jag hade räknat med. Det blev helt klart mitt livs långsammaste och mest plågsamma halvmarathon men jag höll trots allt i och sprang hela distansen.

Banan var även här en trevarvsbana om vardera 7 km med två vätskekontroller/varv. Den gick större delen längs ett elljusspår och dragningen var riktigt trevlig - om man hade orkat njuta av den. Efter första varvet tog jag en gel och höll mig i övrigt till vatten de två första varven på grund av magen. Jag hade dock slut på energi mot slutet och hade nog behövt något mer. Det var som sagt en riktigt plågsam avslutning och jag räknade kilometer och steg på slutet för att tänka på något annat och koppla bort tröttheten.

Totaltiden blev 5.30 vilket jag nog får vara riktigt nöjd med då detta var min första medeldistans men det finns nog lite att kapa! Bilden nedan visar lite statistik från de olika momenten (inklusive växlingarna):

   

Antagligen skulle jag ha klämt i mig något innan löpningen och tagit det lite lugnare på cyklingen. Något att tänka på inför nästa medeldistans för även om jag var totalt slut efter dagens övningar gav det mersmak och så här dagen efter börjar jag redan fundera på nästa! Kanske Jönköping nästa sommar!?

På det stora hela bjöd Sala på ett fantastiskt trevlig arrangemang! Det är mycket möjligt att jag återkommer även nästa år!   

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.