Mot nya PB

Skånsk mästarinna med nytt pers på 10 km - Racerapport

Skånsk mästarinna och nytt personbästa på 10 km med tiden 37.21. Det är med glädje och lättnad jag skriver den här texten. Att formtoppa sig till varenda lopp går inte, men detta lopp var just ett sådan lopp där jag skulle springa fort och vara formtoppad. Jag skulle prestera och det sätter såklart extra press. Jag måste klara av att hantera sådana situationer också och jag har blivit bättre på det men det finns absolut mer att jobba med. Det är mycket som ska stämma för att få till det där perfekta loppet. Det är inte bara jag som ska känna mig i form - allt måste stämma just den dagen och även vädret har ju en viss påverkan. Efter att ha inlett säsongen på bästa sett på seedningsloppet för några veckor sedan visste jag att det skulle bli svårt att överträffa den prestationen men långt från omöjligt. Jag har känt mig lite trött i benen de senaste veckorna men jag tycker ändå att kroppen har svarat bra på träningen. Jag hade dock lite svårt att tagga till ordentligt inför söndagens lopp. Jag var väldigt fokuserad och visste vad jag ville, men taggningen kändes sådär.

Jag och Björn åkte ner till Ystad med full volym i högtalarna. Peppande musik var det som gällde. Vädret kunde inte vara bättre, vindstilla och 10 grader. Förutsättningarna var med andra ord väldigt bra. Vi var ca 40 personer från klubben som skulle springa DM 10 km, fantastiskt häftigt att ha så många löpare med. Förutom att Björn var där som hjälper mig så otroligt mycket så var mamma och mormor också där och hejade. Älskar att ha min hejarklack på plats, bara pappa som saknades.

Ett blått hav av Götalöpare gav sig ut på uppvärmningen en timme innan start. Vi sprang och kollade läget på den 3 varvsbana som sedan skulle springas. Uppvärmningen kändes över förväntan och de långa fartökningarna som är väldigt viktiga för mig innan ett lopp kändes också väldigt bra. Efter ca 5 km uppvärmning bytte jag skor och var redo för några sista fartökningar innan startskottet skulle gå.

11.00 var det dags! Jag gick ut i ett lite snabbare tempo än planen, men den första kilometern var relativt lätt. 3.37 pep klockan på. Jag försökte medvetet ta det lite lugnare nästkommande kilometer för att undvika att ta slut alldeles för tidigt. Jag passerade 3 km på exakt 11 minuter vilket fortfarande var lite snabbare än min plan men jag kände att jag hade kontroll och att jag hade hittat ett bra flyt. Efter ett varv kändes kroppen bra, såklart var jag lite trött men ett millopp är inte skönt och ska inte vara det heller. Jag hade en bra kontrollerad trötthet. Jag fortsatte att trycka på och hastigheten var relativt jämn. Jag passerade 5 km på nytt personbästa 18.30. Någonstans hade jag hoppats på att kunna springa under 37 min men allt under 37.25 skulle jag vara otroligt nöjd med. Det såg bra ut och jag var första tjej med ganska så stor marginal ner till tvåan. Jag började känna av en lite extra trötthet mellan 6e och 7e kilometern. Där var den tuffaste biten för mig under loppet men jag kunde ändå hålla upp farten relativt bra. Jag tappade några sekunder men tiden visade fortfarande på att ett personbästa inte var omöjligt på något sätt. Jag passerade 7 km, ganska så trött men fortfarande fullt kontrollerat och jag hade just påbörjat sista varvet. Jag hade det här och jag skulle kämpa ändå tills jag sprang över mållinjen. När jag passerade 8 km var det skönt. Jag skulle inte tappa det här även om jag inte hade mycket marginal. Sista kilometern gick undan. Där stod publiken och hejade och skrek och jag såg den stora klockan tickade på. Jag la in spurten och gick i mål på nytt personbästa med 4 s, 37.21 och jag var så nöjd! Jag vann med en marginal på 1 min 20 s och jag fick äntligen gå upp överst på pallen i de skånska mästerskapen. Nu väntar några veckor med enbart träning innan det är dags för att springa på hemmaplan , Springtime i Helsingborg den 14 maj.

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.