Om kött, cancerlarm och (o)hållbar utveckling

Som ni vid det här laget vet så kör jag en vegetarisk vecka denna vecka. Av flera anledningar, som jag kommer gå in mer på imorgon när det är dags att utvärdera, men det som gav mig idén var det nya larmet om att processat kött orsakar cancer. Det gav mig idén till vegetariska veckan, men jag kan inte säga att jag är mer rädd för att få cancer efter det larmet.

Alltså jo, jag är livrädd för att få cancer. Men det kommer nya förmaningar och uppmaningar mest hela tiden, så det är ganska svårt att hålla reda på alla. Under den tiden jag var snusare var de tvungna att ta bort ”kan orsaka cancer” från snusdosorna, eftersom det inte var vetenskapligt bevisat. Men man fattar ju att det inte är så himla nyttigt att snusa ändå. För några år sedan skulle man inte äta chips, för det kunde man få cancer av. Men det fattar ju var och en, att tillsatser knappast är bra och naturligt, men det är ju lite svårt att vara en renlevnadsmänniska som bara äter rent och hälsosamt hela tiden. Eller?

Och nu är det alltså köttet vi ska akta oss för. Gå in och läs hos Annika där hon visar en innehållsförteckning på kassler. Jag är sämst och kollar aldrig innehållsförteckningarna. Annika skriver:

Glukossirap är en extrem variant av socker som är en av cancertumörers absoluta favoritmat. Utöver det så innehåller den här köttbiten ytterligare 4 tillsatser. Att man behandlas så är något som jag ställer mig starkt skeptisk till. Kött ska vara kött och inte kött med tillsatser för ökad hållbarhet, smak och färg.

Jag tror ärligt talat inte att detta nya cancerlarm kommer göra så att jag slutar äta processat kött. Jag tror faktiskt att de flesta av oss har glömt bort detta inom några veckor och vara tillbaka i charkdisken. Men jag kan ha fel. Jag hoppas att många i alla fall börjar tänka till och kanske välja något annat. Som kött utan tillsatser då. Närproducerat. Ekologiskt.

MEN! Jag tror att jag kommer äta mindre processat kött och mindre kött överlag framöver. Min vegetariska vecka har visat att det är absolut noll problem för mig att klara mig utan kött, men jag tycker en del grejer är så goda så jag tvivlar på att jag kommer släppa det helt. Däremot vill jag äta mindre kött av miljöetiska skäl. Jag hörde någon säga att vegetarianismen är den enskilt största grejen en individ kan göra för att förbättra miljön, och miljöfrågan ligger mig ganska varmt om hjärtat. Jag undervisar åk 8 varenda år om vad vi gör med miljön och hur vi kan hjälpa den, och jag vill gärna leva upp till det också.

Läs också:

Maria går in på bl.a. att det är lättare att få till en näringsrik middag om man äter vegetariskt, så har jag verkligen aldrig tänkt! Snarare har jag nog tänkt tvärtom, men det har jag ju lärt mig i veckan att så verkligen inte är fallet. Har nog ätit mycket mer näringsrikt i veckan än jag gör i vanliga fall.

Helena är liksom jag inne på miljöaspekten, och skriver också: ”För min del handlar det mer om att jag inte vill bidra till köttindustrin där djuren far illa för att vi ska kunna äta mer kött än vi egentligen behöver.” Också en viktig aspekt i det hela.

SVT Norrbotten skriver att Sveriges köttkonsumtion har ökat med 40 procent på 20 år, och att forskarkåren menar att det är ohållbart för vår planet att vi fortsätter äta kött i den takt vi gör idag.

Detta är ett ganska svårt ämne att ge sig på att skriva om, men jag har lärt mig massor denna vecka då jag har läst en del om det och börjat reflektera över mina egna matvanor. Är helt övertygad om att vi bör äta mer vegetariskt, och det av en massa olika anledningar: cancerlarm, köttindustrin och miljön är säkert bara några få av alla anledningar som finns…

Hur tänker du? Reflekterar du över vad du egentligen stoppar i dig? 

blogg29

Några av veckans luncher. Goda, näringsrika och bra för miljön. 

Inlägget Om kött, cancerlarm och (o)hållbar utveckling dök först upp på Träningsblogga.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.