Mot nya PB

Kalmarmilen - racerapport! 7 s från personbästa..

Igår bar det av till Kalmar. Huvudsyftet med resan var att jag skulle springa Kalmarmilen, men vi gjorde det till en riktig heldagsutflykt. Redan vid 11-tiden åkte jag, Emelie, mamma, pappa och mormor mot Kalmar. Vi hade picknick med oss och vi stannade vid en härlig sjö för att äta när det passade mig. Jag vill helst äta 4,5-5 timmar innan ett lopp för att inte känna att magen är full när jag ska börja springa. Det där är så himla individuellt, vad som passar en bäst, men jag har hittat en bra tid som fungerar bra för mig.

Det var alla möjliga väder på vägen.. sol, moln och regn om vart annat, men vi hade tur att regnet kom varje gång vi satt i bilen. När vi kom till Kalmar hade vi några timmar tills det var dags för start så vi åkte över till Öland ett tag. Jag har aldrig varit där så det blev en upplevelse i sig även om vi inte stannade där alltför länge. 

Jag efteranmälde mig på plats. Jag fick nummer 777 och min favoritsiffra är just 7.. Jag kände mig relativt lugn i kroppen. Lite lagom pirrig, men den värsta nervositeten höll sig borta vilket var skönt. Annars är milen den distansen där nervositeten verkligen brukar komma. Jag har aldrig sprungit loppet, jag visste inte alls hur banan var och det var 2 månader sen jag sprang ett millopp senast. Jag hade nog inte skapat den pressen jag brukar göra på mig själv. Jag visste inte alls vad jag kunde förvänta mig. Träningen har gått bra nu, men träning och tävling är inte samma sak. Jag åkte dit med inställningen att få ett bra resultat. Eftersom jag inte varit över 39 i år ville jag helst klara den gränsen men vågade inte hoppas på alltför mycket. 

60 minuter innan start började jag värma upp (det ska tilläggas att jag sprang 20 minuter på morgonen innan jag åkte för att det värsta stela skulle försvinna). Jag tyckte kroppen kändes väldigt bra och jag fick verkligen hålla igen för att inte uppvärmningen skulle gå för fort. Jag sprang 5.5 km ink. 90 s snabbt, 2*60 s snabbt och några 30 s snabbt. Allt som min tränare sagt. Jag bytte till lätta skor och körde några snabba till och sen var jag redo. Regnet hängde i luften och det blåste en del men ur löparsynpunkt var det inte mycket att klaga på. 

19.10 gick starten. Det var ett bra startfält med några riktigt duktiga svenska löpare men även några utländska. Första km gick snabbare än tänkt (så svårt att hålla igen). 3.43 min/km.. Det kändes väldigt bra och jag fortsatte i samma fart. Vi sprang ner mot vattnet på en grusväg. Jag passerade 2 km på 7.24.. För snabbt egentligen men det kändes ju bra. Vinden tog i ganska bra längs vattnet, men sen vek vi av upp mot lite villaområden vidare in mot stan igen. Det var ganska mycket kullersten vilket gjorde det lite extra vingligt att springa på. Jag passerade halva loppet på 18.49, men andra ord på väg mot en väldigt bra tid och personbästa. Efter 5.4 km sprang vi genom larmtorget, där både starten och målet var så där var mycket publik som hejade. Den 6e km kunde jag också hålla en bra fart, 3.44.. 4 km kvar, men dem kan tyvärr bli långa om man börjar känna sig trött. Det var precis det jag gjorde. Efter ca 6.5 km började jag tappa, inte mycket per km men tillräckligt för att klockan skulle springa iväg lite för mycket. Jag kom in på upploppet (som var långt) när klockan precis slog om på 37 minuter. En lång väg med kullersten blev lite för lång och klockan stannade på 38.17. Det var väl egentligen bättre än jag vågat hoppas på men 7 s från personbästa var så retligt. När jag kollade på min mobil efter loppet hade min tränare skrivit "Håller tummarna för dig, allt under 39 minuter är jäkligt bra". Då blev jag mer nöjd och efter ett samtal med honom blev jag ännu gladare. Enligt honom ska jag inte vara i den här formen nu pga. av mina 5 veckors uppehåll.. När jag fått lite distans till det nu är jag nöjd! Jag blev aldrig så trött att jag ville ge upp utan det som hände efter ca 6,5 km var helt enkelt att bena blev stumma. Huvudet var piggt och det kändes ändå bra. Lite mer träning och ökad uthållighet i den farten så ska det bli sub 38 i nästa 10 km lopp!

Hela dagen var helt underbar igår. Mysigt att ha sin egen hejarklack med också och tack för att alla är så himla snälla och peppande!

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.