Genuint föreningsliv lockar till Siljan runt

TävlingAtt cykla runt sjöar är sen gammalt. Likaså att ideella föreningar står bakom. Inte desto mindre är det just detta genuina som nu lockar allt fler. Siljan Runt, som drivs på traditionellt vis av en förening, ökar stort (upp +21% mot förra året). Anmälan har bara varit uppe i två veckor och hälften av startplatserna är redan slut.

Vi blev nyfikna på hur de "utdömda" föreningarna i dessa kommersiella tidevarv kan lyckas så bra. Så vi tog ett snack med Mäjt Iversen, från Sollerö IF. Hon har det senaste tagit ett ordentligt grepp om just Siljan Runt och bör vara den som vet vad i det genuina och föreningsmässiga som funkar så bra. 


Känns som det "raka och enkla" är på väg tillbaka. Hur kommer det sig?
Inget märkvärdigt egentligen. Och vem bestämmer vad som är genuint? I vårt fall har vi bara inga krusiduller eller ”brus” med reklam på vår hemsida eller i nyhetsbrev. Man blir inte ”pumpad” med sponsorerbjudanden som kund hos Siljan Runt. 

Likaså kör vi på enkelheten – du anmäler dig, hämtar nummerlappen på plats, cyklar och får din dalahäst. Inga datum att komma ihåg för ev. prishöjningar, intresseanmälningar eller för-registreringar. Det kanske kan vara skönt i dagens informationssamhälle. Ett ”cleant” arrangemang med ”what u see is what u get!”

Känns även som fokus på motionslopp gör skillnad – tankar om det?
Kan vara olika saker. Dels så skall ALLA  kunna vara med – oavsett ålder, kön, motionär, elit, klädsel, årgång på cykel m.m. Sen känner vi, som förening, att vi vill mer motion åt folket. I dagens alltmer stillasittande samhälle är cykling en skonsam motionsform för alla. Kan vi få en enda medmänniska att gå från stillasittande till regelbundet motionerande är vi i hamn!

För elitcyklisten som jagar mil och ser Siljan Runt som en ”genomkörare” inför Vätternrundan har vi en balansgång att jobba med. Samtidigt är vi tydliga med att vi i första hand är ett motionslopp som prioriterar trafikregler, god hänsyn till övriga trafikanter och bidra till ett säkert motionslopp. Tror det gör skillnad. 

Slutligen. Vad är grejen med att cykla runt sjöar?
Att arrangera lopp är nog helt enkelt enklare om man har start och mål på samma ställe. Är ju många mil som skall täckas vad gäller kommunikation, frakt och leveranser av produkter och åkare som det är...

Sen blir det nog så att bor en vid såhär vackra miljöer med milsvid utsikt över vatten och berg, löv- och  barrskog, asfaltsrakor på flera kilometer, kurviga byvägar i pittoreska byar med klassiska röda hus med vita knutar...ja då vill man låta alla få uppleva det. I vårt fall med att erbjuda både Orsasjön och Siljan Runt.

 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.