Björn Gebenius, Måns Möller, Agneta Sjödin och Christer Skog

Måns Möller korsar USA – med cykel

Tidningen CyklaMåns Möller och Agneta Sjödin står inför sitt livs utmaning. Om en vecka ska de korsa USA på cykel från kust till kust. Målet är att samla in en miljon kronor till stiftelsen Idrott för Barn i behov.
– Oftast har de här barnen svårt att komma in i vanliga svenska föreningar. Det krävs kanske att de har en egen tränare eller extra resurser, säger Måns.

För sex år sedan diagnostiserades Måns Möllers son Viggo med autism. Måns liv vändes uppochner. Livet tog en helomvändning. Allt fokus riktades mot Viggo och efter ett par år började Måns känna sig trygg i situationen. Han skapade ett träningsrum för Viggo hemma i lägenheten. Där övade de tillsammans på allt från språk och beteende till inlärningsmetoder. Måns satsade även på idrott och har lyckats se till att Viggo både lärt sig att cykla och åka skidor.
–    Viggo älskar att cykla. Vi brukar köra en mil ungefär, det är lagom för honom, säger Måns.
–    Barn med funktionshinder, som till exempel autism, fungerar inte i lagsporter. De behöver extra hjälp. Jag har haft turen att kunna skaffa stödet min son behöver. Men det är inte alla föräldrar som kan det.

Den 15 april bär det av. Då ska Måns Möller och programledaren Agneta Sjödin, tillsammans med Christer Skog, före detta landslagstränare i längdskidor, och cyklisten Björn Gebenius genomföra projektet C2C4 Autism. De ska under 30 dagar korsa USA med cykel, från San Diego i sydvästra USA till Saint Augustine på Floridas östkust. Det handlar om totalt 420 mil. Övernattning kommer att ske på olika hotell.
–    Jag ville faktiskt dela tält med Agneta, men det gick hon inte med på. Jag får hålla tummarna för att hon ska ändra sig.
Sjödin och Möller ska även delta i ett cykellopp i New York som avslutning.
Om de känner sig redo? Ja, klart som fan, blir svaret när jag frågar Måns.
–    Har man väl bestämt sig och satt ett mål, ska man också se till att klara det. Jag skulle aldrig ge upp bara för att det känns jobbigt. För jobbigt kommer det att bli.

Initiativtagaren till C2C4 Autism är Christer Skog. Projektet har två syften; dels att samla in pengar till nystartade stiftelsen Idrott för Barn i behov, dels som ett pilotprojekt för att se hur män och kvinnor i medelåldern tillgodogör sig extrem uthållighetsträning. Det här är inte första gången Måns cyklar tillsammans med Christer. De cyklade nämligen ihop under fjolårets Vätternrundan.
–    Jag hade jättekul sist jag cyklade med honom, så när han frågade om jag ville vara med var svaret självklart ja. Fast egentligen frågade han ju inte rakt ut. Det var mer: ”cykla är ju det enda du inte är jättedålig på, så vad sägs om att vara med?”, berättar Måns.

Redan i oktober började förberedelserna. Det inleddes med fystester och pulsmätningar på Gotland och en hel del cykling på Wattbikes. Totalt ska de hinna cykla 200 mil.
–    Testerna visade bland annat att Agneta har jättefina värden, men jag däremot har papper på att jag är överviktig. Vi har olika förutsättningar helt enkelt, säger Måns som ligger i hårdträning.
I början på året var gruppen i Spanien för att provcykla sträckorna som sker under den första veckan. Det var bergigt och grusigt om vartannat.
–    Vi var på en triathlonanläggning och provkörde våra cyklar. Vi provade i stort sett all vår utrustning, allt från vindvästar till vilka däck som lämpar sig bäst vid olika tillfällen. En sak som gör mig lugn är att våra cyklar är utrustade med elväxlar, säger Måns och pustar ut.

Pengarna som de samlar in ska gå till svenskt föreningsliv som jobbar med att ge barn i behov möjlighet att idrotta. Hittills har kvartetten fått in drygt 300 000 kronor. Förberedelserna och cykelturen i USA kommer att sändas på webb-tv. Man kan också följa C2C4 Autism på sociala medier.
–    Om projektet leder till att ett enda barn i behov kan börja idrotta för att öka livskvalitén och få kompisar så är målet nått, säger Måns.

Läs mer i tidningen Cykla

1 kommentarer till artikeln

1977 • Falun
#1
21 april 2015 - 14:05
Såg nu att Agneta varit med om en olycka precis. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article20662402.ab
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.