Foto: Leif Åström

Specialized Body Geometry-skor

PrylarSpecialized Body Geometry-skor

Högre komfort
Mindre risk för skador
Mätbart effektivare cykling

Dom innovationer som Specialized har stoppat in i cykelskor är tre: 1. en vinkling av sulan med 1,5 mm - kallas Varus Vedge - vilket ska ge en biomekaniskt mera riktigt position för foten - stadig och stabil - med mindre risk för skador på knät och mätbart effektivare cykling som resultat 2. en kudde på sulen under trampdynan - Metarsal Button - som sprider trycket mot foten där annars en brännande känsla kan uppstå vilket ska höja komforten i långa loppet och 3. stöd för fotvalvet så att foten inte trycks ihop utan håller sin position under tryck vilket ska effektivare cykling.

Test:
Har haft lite problem med höger knä i samband med långa pass på cykeln. Har testat både att höja och sänka sadeln. Har vinklat höger pedalkloss både inåt och utåt. Har inte löst problemet.

Men noterade en solig dag genom att kolla min skugga att högra benet fladdrar till när jag trampar knät pendlar in mot ramen och ut igen medan vänstra benet jobbar snyggt rakt upp och ner hela tiden ser faktiskt ut precis som i presentationen av skorna hos Specialized så läge att testa Body Geometry i form av ett par BG Sport Road.

Resultat höger knä
Helt spikrakt upp och ner blev inte trampet med Body Geometry men svajet i tramprörelsen lugnade helt klart ner sig och knät känns nu faktiskt ok möjlighet finns annars att köpa lösa inlägg och dubbla eller tredubbla vinklingen från dom 1,5 mm som sitter i skorna till 3 mm eller 4,5 mm.

Resultat vänster knä
Helt spikrakt precis som innan märkte inte något av Body Geometry annars finns lösa inlägg att köpa med minus 1,5 mm i lutning för att upphäva vinklingen i skorna på plus 1,5 mm.

Resultat i övrigt
Sulan i skon känns helt normal kudden under trampdynan och stödet för fotvalvet stör inte men jag har aldrig haft problem med brännande ont under fötterna så frågan om kudden är bra får stå obesvarad precis som frågan om vinklingen av foten plus fotvalvsstödet ger mätbart effektivare cykling vilket kräver exaktare mätmetod än bara en känsla som noterar plus i kanten för stadig och stabil.

Specialized är inte blyga när dom presenterar konceptet Body Geometry-skor fast egentligen är det konstigt att inte fler tillverkare av cykelskor på samma sätt satsar på olika designfinesser som lovar prestationsförbättringar jämför bara med situationen när det gäller löparskor där alla jobbar stenhårt och konkurrerar med innovationer där anatomi och ergonomi står i centrum.

Läs mer i tidningen Cykla om cykelskor: racer, mountainbike och allround!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.