Halvvättern 2013 Foto: Micke Fransson

Cykla motionslopp i grupp

Tips/ExpertenDet blir allt populära att cykla motionslopp i så kallade ”subgrupper”. Ordet subgrupp kommer från att gruppen satsar på att nå en viss tid, t.ex. att cykla Vätternrundan under nio timmar är att cykla i en SUB9-grupp. Karolina Örnstedt tipsar om möjligheter.

De senaste åren har mitt stora mål för våren varit att cykla just Vätternrundan i en subgrupp, detta med min cykelklubb Fredrikshof. Vad är det då som gör att många tycker att det här är det roligaste sättet att cykla motionslopp på?

Anledningarna är många:

  • Det är roligare att cykla med en stor grupp kompisar än att cykla ensam eller med 2-3 kompisar.
  • Det är ett effektivt sätt att cykla på, det är svårare när att hitta vindskydd när man är ensam och man tar sig fram snabbare med hjälp av andra.
  • Det är ett säkert sätt att cykla på. I Fredrikshof tränar vi tillsammans i våra subgrupper flera gånger i veckan under april-maj-juni och när vi står på startlinjen känner vi varandra väl. Att cykla motionslopp och hamna i en klunga där alla är osäkra på varandra kan fungera, men det är ett väldigt osäkert sätt att cykla på och ingenting jag skulle välja före att cykla med människor jag känner.

Hur gör man?

  • Att vara medlem i en cykelklubb skapar förutsättningar för att cykla motionslopp i grupp. Det är tydligt på till exempel Vätternrundan hur populärt det blivit bland cykelklubbarna att ställa upp med många subgrupper. Anmälan till de här grupperna är ofta öppen för vem som helst så länge man är medlem i klubben i fråga och det finns ofta olika fartspann.
  • Många motionslopp erbjuder mastergrupper. En mastergrupp har ofta en eller två på förhand utsedda ledare, till gruppen kan allt mellan 10 och 20 cyklister anmäla sig. Gruppen har ett tydligt tids- eller snittmål och det är ledarnas uppgift att se till att hela gruppen tar sig i mål i samlad trupp.
  • Vill man slå på stort växer sig välgörenhetscykling allt större. Team Rynkeby cyklar till Paris och RideOfHope-Europa till London i sommar, bara för att nämna några. I de här grupperna får man verkligen känna på hur det känns att cykla i grupp, både på motionslopp i Sverige som förberedelse inför den egentliga resan och sen när det väl är dags för den stora slutcyklingen.  På RideOfHope är det även möjligt att anmäla sig till enstaka etapper och då erbjuds grupper att cykla med, dessutom går pengarna från anmälningsavgiften till Barncancerfonden så det blir dubbelt så bra med andra ord!

 

 

3 kommentarer till artikeln

1984 • Örebro
#1
18 december 2013 - 09:17
Du glömde skriva hur illa många SUB grupper beter sig mot andra cyklister på tex Vätternrundan. Vi är störst, bäst och vackrast typ och här ska vi fram - flytta på er typ. Må vara säkrare att cykla i grupp med folk man känner men SUB grupperna orsakar nog en och annan olycka med sina illa planerad omkörningar etc.

(Observera att jag som sagt inte drar alla över en kant i frågan)

Med vänlig hälsning, Carl
1968 • Tolfta
#2
18 december 2013 - 10:36
Nu är ju inte gruppcykling synonymt med SUB grupper på VR utan all motionslopp har grupper och olika formeringar, och oavsett vad andra har sagt och skrivit så är det mycket lättare och skönare att hoja i klunga än ensam.

Att sedan vissa kan uppfatta att det är "otrevligt" för att vissa skriker "kommer till höger, håll ut etc" är nog egentligen bara ett försök från de som ropar att alla skall klara sig undan olycka när de brassar förbi.

Nu ropas det inte bar när klungor åker förbi, jag upplevde under ett av de få MTB loppen jag försökt ge mig på att när det var tekniskt så fick jag se gubbar, gummor och tjejer och killa studsa förbi mig ropandes "kommer till höger, kommer till vänster" tack och lov fick jag ge igen på grusvägarna så att mitt självförtroende höll sig på acceptabel nivå. =)

Med vänlig hälsning
Fritz

Sven Kristiansen
1969 • tøcksfors
#3
24 december 2013 - 15:11
Kjenner igjen med her Fritz. Jeg har samme problem når jeg sykler MTB ritt. I tekniske skogspartier går det sagte. Men tar igjen på asfalt og gruspartier
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.