Halvvättern, Tällekullen, Karolina ligger i mitten av klungan. Foto: Micke Fransson

Fördelar med att cykla i grupp

TipsDet finns många fördelar med att cykla i grupp. Karolina Örnstedt ger oss några viktiga argument. Vindmotståndet minskar, vilket gör att man kan hålla en högre hastighet. En annan höjdpunkt med att cykla i en grupp är, enligt Karolina, det sociala utbytet och samspelet.

Allt för ofta när jag tränar med min cykelklubb så möter vi ensamma cyklister ute på vägarna och ibland är det såklart jättehärligt att cykla ensam. Jag tror dock att många cyklar på egen hand för att de helt enkelt inte vågat sig på något annat eller för att de inte hunnit lista ut hur man hittar en grupp att cykla med.

Att cykla i grupp har många fördelar och är en helt annan sport än att cykla ensam och det är tråkigt att många går miste om denna upplevelse.

Vindskydd

Den absolut största fördelen är det här med ”vindskydd”. När man cyklar i grupp cyklar man oftast i par 2-o-2 efter varandra, med cykelspråk även kallat ”2-led”. I den formationen är det cyklisterna längst fram som får ”ta vinden” för alla andra bakom. Enkelt beskrivit blir det ett visst luftmotstånd när vi cyklar, ju snabbare, desto mer luftmotstånd, blåser det motvind, desto mer luftmotstånd, cyklar vi ensamma får vi ta vinden helt själva, cyklar vi i gruppen turas vi om att ta vinden. Det är en markant skillnad att ligga bakom en annan cyklist och det är mycket mindre ansträngande när man är i den positionen i gruppen. Lite förenklat och förkortat innebär det att vi orkar cykla både längre och hålla en högre hastighet när vi cyklar i en grupp kontra att cykla helt ensam.  

Det sociala

En annan höjdpunkt med att cykla i en grupp är det sociala utbytet och samspelet. Då stor tid spenderas ”på rulle” och pulsen sjunker så går det att hålla igång munnen desto mer. Cykling är ett perfekt exempel på att träna och umgås på samma gång och eftersom man byter position i gruppen med jämna mellanrum så får man hela tiden under turen nya kamrater att socialisera med. Lite som speeddejting (och tycker man att någon är tråkig så går det såklart bra att vara tyst). 

Fika

Sist men inte minst så finns det ett fint talesätt, ”Har du inte fikat, har du inte cyklat” och det blir väldigt tråkigt att fika under eller efter turen om du är ute på egen hand.

Hur går man tillväga?

Det kanske inte är det lättaste att hitta en hel grupp att cykla med bara sådär. Ett bra första steg är att söka upp sin lokala Cykelklubb. Jag vågar på mig en kvalificerad gissning att alla klubbar uteslutande tar emot nya medlemmar med öppna armar. Många Cykelklubbar erbjuder dessutom Introduktionsträning/Nybörjarträning för nya cyklister.

Bor man på en mindre ort, eller på en ort som saknar en cykelklubb av någon anledning, så varför inte starta upp en? Man kan också söka efter likasinnande på olika träningsforum. Tycker man att det verkar lite obehagligt att cykla i en stor grupp kan man med fördel börja med att söka efter ett mindre gäng på något träningsforum och sen när man blivit mer van och säker kan man söka upp en Cykelklubb. 


11 kommentarer till artikeln

1968 • Tolfta
#1
21 oktober 2013 - 08:21
Sant i mycket det Karolina skriver, fast det finns en "oskriven regel" när det gäller fika, man fikar inte under rundor som är under 50 km samt att man tar fikastoppet efter 50km strecket.

Bara så där alltså =)

Med vänlig hälsning
Fritz
Fredric Ekermark
1963 • Åkersberga
#2
21 oktober 2013 - 11:07
Bra där Fritz, man måste ju komma igång ordentligt innan man fikar!! :-)
1959 • Tullinge
#3
21 oktober 2013 - 19:24
Det ligger mycket i det som Karolina skriver med tveksamheten inför cykelklubb. Jag är 53 (54 nästa onsdag), började cykla i våras. Ja, jag vet skulle ha börjat tidigare, anmälde mig och min svägerskas dotter Sofia, till Halvvättern bara för att tvinga mig att komma igång. Våren var sen i sthlm, var på cykeln 1 maj hade tränat en hel del skidor under vintern, Halvvättern ligger tidigt så hann väl inte mer än knappt 40 mil innan. Vi tog oss runt de 15 milen, Sofia lite snabbare än mig men ändå effektiv tid på 6 tim. Med stopp 6,40! Jag var nöjd!
Men fick blodad tand och har trampat på under sommaren och fått ihop 130 mil (inte så mycket kommer en del att tycka), har testat att trampa från Idre samhälle upp till Idre Fjälls anläggning, ca 1 mil och ganska skapligt uppför hela tiden! Gick lättare än vad jag trodde!
Siktar på lite fler motionslopp nästa år, kommer dock inte att cykla under vintern, då åker jag skidor istället!
Men det är det här med att gå med i någon cykelklubb (tex Fredrikshof eller Spårvägen i Sthlm), det ser ut att gå så förb….t fort, kommer man att hänga med? Håller ca 24-26 km/h när jag cyklar själv på Södertörn som är ganska kuperat och en del sträckor på cykelbanor!
Vad tror du Karoline, vågar man sig dit?
1968 • Tolfta
#4
21 oktober 2013 - 19:55
Leif att de ser snabba ut behöver du inte vara rädd för, speciellt inte bland större klubbar, de har nästan alltid olika fartgrupper så du hittar garanterat en grupp som du trivs med.

Värre är det i mindre klubbar, där kanske de flesta är jämstarka och vill inte vänta på en som är långsam, men det brukar alltid finns en som hänger på denne också, bara för att "ingen skall lämnas ensam" är det så att alla kör ifrån en nykomling och som kanske är långsammare, hitta en annan klubb!

Med vänlig hälsning
Fritz
1959 • Tullinge
#5
21 oktober 2013 - 21:23
Får väl kolla med någon av dem! Vet ju också att det går betydligt lättare i grupp!
1954 • Arboga
#6
22 oktober 2013 - 10:27
Håller med om allt i denna artikel.
Jag själv bor i Arboga och brukar cykla med Örebrocyklisterna. Det blir en biltur på 1/2 timme till Örebro, men det är det värt!

Gruppcykling rekommenderas verkligen!
1959 • Tullinge
#7
22 oktober 2013 - 18:58
Karolina, då hakar jag nog på i April!
1988 • göteborg
#8
24 oktober 2013 - 02:09
cyklat i 1½ år, får se om man vågar sig med i en klubb nästa säsong, de e ju förbannat skönt att cykla utan motvind

låg bakom en traktor ett bra tag o det gick snabbt men det slutade med att jag fick sladdbromsa o stöta till traktorn lite lätt :D
1954 • Arboga
#9
24 oktober 2013 - 07:55
"får se om man vågar sig med i en klubb nästa säsong"

Varför skulle du inte det? Förstår inte.

Att cykla i klubb innebär inte någon elitsatsning om man inte vill.

Exempelvis har Örebrocyklisterna fartgrupper från 26 i snitt till 30+.
26 i snitt kan de flesta hålla, bara man har tränat något innan.

Räkna med att du i grupp kan hålla 2-3 km/h högre snittfart, än om du cyklar ensam.
1988 • göteborg
#10
31 oktober 2013 - 01:32
Javisst överdrev jag lite skämtsamt, jag vet att det kommer vara harmlöst och säkerligen roligt, är nog mest bara pirrigt... eller det var nog mest pirrigt när jag funderade på att joina för något år sen när jag var extremnybörjare och visste ingenting, var väl orolig för att inte hänga med i tempot och att inte kunna DRA folket .
Idag ser jag annorlunda på det men den pirrigheten är ju fortfarande kvar och spökar hehe. Säkert så folk jag känt?
1988 • göteborg
#11
31 oktober 2013 - 01:33
säkert så folk som jag har känt*
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.