Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 3974 visningar

Testa 3:e par gjutna inlägg?

1979 • Göteborg
#1
15 juni 2016 - 10:47
Gilla 
Hej!

Har en fråga - vill forumet komma med synpunkt om man med fot/hälproblem skall beställa ett tredje par gjutna inlägg?

Se mitt inlägg i tråden: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=46200

Har inte fått klar diagnos från läkare, men troligtvis något med plantar fassit i kombination med urtrampad hälkudde.

Inlägg nr 1 fick jag oktober 2014. Gjorda på Femman sport (Torsten). Gipsgjutning, ganska hård plast. Obekväma till en början - pelotten retade senan, fick dem omslipade och blev något bättre, men inte bra.

Inlägg nr 2 gjordes på Fotmedic november 2015 (Kevin A). Gjorda i belastat läge. Något mjukare bädd än nr 1. Saknar dock skålning för häl. Fotmedic vill inte slipa om dem. Funkar ok, men känns bekvämare att använda typ löparskor med mjuk innersula.

Var nyligen och pratade med Mikael på Ortopedi väst . Han är tydligen utbildad ortoped. De flesta som verkar i Göteborg är inte det enligt honom. Mikael gör gipsavgjutning och kan erbjuda ett mjukare plastmaterial, samt har en typ av gånganalys med sensorer som visar tryck mm.

Kan det vara värt 1600:- att testa en till typ av formgjutet inlägg?

Tack på förhand! //johan


1980 • Åby
#2
15 juni 2016 - 11:44
Gilla 
Jag brukar jämställa inlägg med gips, de ska vara på plats för att lösa en akut situation men så kort tid som möjligt. "urtrampad hälkudde" låter för mig som att du har en lite tokig rörelse som förmodligen kan rätas upp med hjälp av någon som är utbildad på området. Plantar fasciitis finns det rätt mycket hjälp att få av förmodligen samme person.

Du som bor i Göteborg, kila in till Vivobarefoot-butiken (de enda jag på rak arm vet har kompetensen i området), prata med dem om du kan boka tid med någon av deras coacher för att gå igenom och iallafall få en indikation på om det är möjligt att lösa genom förändring och träning eller om det är så pass illa att du verkligen måste ha sulor. Bara för att få en åsikt av någon som är duktig på just naturlig rörelse
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
16 juni 2016 - 00:58
1 Gilla 
Håller med Mattias. Plantar Fasciitis finns det många trådar om men du behöver ett träningsprogram och kanske någon behandling för att bli av med det, var beredd på att det tar lång tid med mycket träning.
Din urtrampade hälkudde kanske kan hjälpas med något lämpligt hälinlägg som blir mycket billigare än personligt gjitna helfotsinlägg.

Jag är bara amatör men det florerar så mycket tro på att formgjutna inlägg skulle trolla bort ens problem, det gör de inte. Men de kan behövas en tid för att man ska avlasta medan något läker. Fast ibland kan man fixa den tillfälliga hjälpen på billigare sätt.
0 • Östermalms IP
#4
16 juni 2016 - 06:23
Gilla 
En sak jag noterat med innersulor är att i vanliga mängdskor står standardinnersulan som följer med skon för en ansenlig del av dämpningen.

Det kan ni lätt testa genom att ta innersulan från ett par gamla uttjänta skor och stoppa i ett par nya skor. Vips känns det som att dämpningen försämrades.

Så att stoppa helgjutna inlägg utan antydan till dämpning i ett par löparskor är antagligen inte en jättebra idé generellt sett.

Försök istället hitta skor som passar fot och pronationstyp är mitt tips.

Hellre större, tyngre och med mer dämpning än nätta sportiga skor med stum sula (typ Salming och liknande).

Sen påverkar droppet hur man landar också. Merparten av Nikes mängdskor har ju minst 12 mm dopp, antagligen högre. Att inte landa på hälen i de skorna, får man anstränga sig för. Nej gå på ett par med något lägre dropp borde spara hälkudden. Och inte för trånga heller.
1979 • Göteborg
#5
16 juni 2016 - 10:59
Gilla 
En intressant sak:
Var igår hos en ny sjukgymnast för mina fotproblem.

Fick efter genomgång och analys ett träningsprogram innehållande följande övningar:
- uppvärmning cykel 10 min
- skipping 3x20m
- tripping 3x20m
- skipping typ hoppsasteg 2x20m
- hopprep 3x30 sek
- "jämfotahopp" på framfot med stela ben 3x20m
- tåhävningar böjda och raka ben 3x15st

...efter att ha kört detta pass igår, kändes fötterna lite stela men ok idag (smärta 2 på 10 gradig skala) endast minimal smärta i häl.

Skall köra detta program 2ggr/v så får vi utvärdera utfallet!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
16 juni 2016 - 11:27 Redigerad 16 juni 2016 - 11:38
Gilla 
Låter positivt. Sa hen att du skulle stretcha efteråt? Borde vara bra att stretcha vaderna i alla fall, med rakt och böjt ben. Så minskar stelheten efter. Det går att stretcha fötterna också, böj framfoten ordentligt uppåt 8-10s, några gånger.

Edit: Såg nu att du var inne i en annan tråd också med mer stretchrekommendationer för foten. De är bra.
1952 • Varberg
#7
16 juni 2016 - 14:02
Gilla 
För att svara på Johans ursprungliga fråga. Ja - formgjutna inlägg av kompetent ortopedtekniker är av en helt annan klass än många andra som kan köpas. Använde sådana ett halvår för några år sedan när jag drog av plantarfascian och de räddade definitivt situationen. De gick utmärkt att springa med och med tanke på din problematik så gör man dem säker lite mer skålade och tighta runt nederkant häl.
Ska bli intressant att få höra vilken effekt den dynamiska träningen har.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#8
16 juni 2016 - 22:21
Gilla 
Se också till att skaffa inlägg någonstans där de tar ansvar för produkten. Det innebär att man gör så många justeringar som behövs för att de ska bli bra - eller gör nya om inte de första går att fixa till. Det finns en tillvänjningsperiod men om det inte känns bra efter det så ska inläggen justeras eller göras om.
Jag har själv precis skaffat nya inlägg som ska hjälpa till med min pronation nu när jag har ljumskproblem. Var idag och fick dem lite justerade. Får se om de blir bra nu eller om ytterligare justering behövs. (jag kör även rehabprogram med bl.a. stabilitetsövningar etc som också kommer att stärka upp)
1979 • Göteborg
#9
12 augusti 2016 - 13:11
Gilla 
Hej,

Jag har nu bokat tid hos "Freefoot" för en rörelseanalys. De saluför kompetens och produkter och verkar för mer "fotriktiga" skor.

Jag tror på är att använda vardagsskor som är platta, bred framfot och följsamma.

Dock är jag rädd för jag har lite kassa hälkuddar - kan det vara risk att dessa försämras ytterligare vid denna typ av minimalistiska skor (ej att löpa i, endast gång och stående).

Har varit en del barfota i sommar och fötterna har inte mått direkt sämre av det än att använda typ löparskor upplever jag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.