Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 6190 visningar

piriformis/ischias mm - vad göra?

1975 • Västerås
#1
9 april 2014 - 12:23
Gilla 
Hej alla löpare!
Jag drabbades av en fotskada i höger fot i början av december och kunde inte springa på drygt två månader. Gick antagligen och felbelastade p.g.a. foten och fick lite känningar i höger baksida lår och piriformismuskeln trots att jag vilade från löpning. Började sedan löpa så smått och i början av mars fick jag under en runda akut ont i höger ben, hela vägen från höften/ländryggen, över skinkan och ner till knäet. Har varit till kiropraktor tre ggr och han har justerat bäckenet. Jag hade tydligen både ”instabilt” bäcken och ischiasnerven i kläm under piriformis. Det blir ju gradvis bättre men höger ben är inte bra, känns väldigt stelt i höften och på baksidan och dessutom känningar av löparknä trots att jag inte springer. Sååå frustrerande, då jag inte vill annat än att komma igång igen. och alla lopp under våren som man vill springa. Konditionen rinner ju av mig i takt med att veckorna går. Har någon haft liknande problem och hur blev ni av med dem? När och hur började ni springa igen? Alla tips mottages tacksamt!
Ika Bird-Radolovic
1971 • Västerås
#2
9 april 2014 - 22:04
Gilla 
Hejsan,

Har också (mer förr än idag) haft stora problem med just piriformis/ischiasnerven som ligger i kläm pga en gammal ländryggskada. Jag fick rådet av min kiropraktor att stretcha sätesmuskeln ofta och mycket vilket i och för sig gör otroligt ont för stunden men sedan släpper "spänningen". Har också börjat med stretchyoga (yin yoga) och fokuserar då mycket på höftböjarna, sätes- och ryggmuskulaturen vilket har hjälpt mig jättemycket när det gäller löpningen.

Lycka till!
1952 • Varberg
#3
11 april 2014 - 10:39 Redigerad 11 april 2014 - 10:41
Gilla 
Framför allt behöver du bygga upp muskelstyrkan. Coreövningar som t ex plankan, stärka bäcken/sätesmuskler där du finner en bra artikel med videos här på jogg. Stretching och foamrolling/PET-flaska lårens utsida/framsida. Stretching av piriformis. Hamstringsstyrka. Tar lite tid att komma igång bra och lite tid innan effekt, men sedan kommer belöningen. Gratis dessutom :-)

Red: Jag utgår från att fotskadan är läkt så att det inte blir assymetriska belastningar.
1975 • Västerås
#4
11 april 2014 - 11:15
Gilla 
Tack för svaren! Har några övningar för core och baksida lår som jag gör nu. Och har en rulle och en tennisboll som jag rullar på (AJ). ja, fotskadan är läkt nu. men ischiasen kom säkerligen pga att jag gick tokigt pga fotskadan. Ska försöka hitta videon!
1952 • Varberg
#5
11 april 2014 - 11:19
Gilla 
1975 • Västerås
#6
11 april 2014 - 12:03
Gilla 
Tack Tage! Ska köras from ikväll :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.