Pulsklocka-för löpning, cykel och löpband, finns det för rimligt pris? - Cykel
Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 10028 visningar

Pulsklocka-för löpning, cykel och löpband, finns det för rimligt pris?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
26 maj 2013 - 08:50
Gilla  
Jag blir vansinnig. Efter att jag börjat träna mera jogging så började jag tycka att det var klumpigt att släpa med sig mobilen (med appen Runkeeper) för att logga hur långt/fort/ jag joggade o gick och när jag fick lära mig mer så ville jag kunna kolla pulsen och sånt också.

Jag började kolla på pulsklockor och blev mer och mer förvirrad. Det märke jag kände bäst till innan efter att ha tittat lite här och där var Garmin, så jag började med att kolla deras klockor. Hittade en, Garmin FR 210, som jag tyckte verkade ha de funktioner jag ville ha och köpte jag till en footpod så kunde jag använda den på löpband också. Sammanlagda priset, 2480 kr, låg i och för sig över min smärtgräns. Sen såg jag något inlägg någonstans (inte här) där det stod att den inte funkar om jag cyklar, vilket skulle innebära att jag ialla fall skulle behöva Runkeeper för cyklingen. Suck. V

ar på Intersport häromdagen och passade då på att kolla Polar, hittade en (Polar RC3 GPS HR) som säljaren sa klarar både löpning o cykling, kostar ca 1800 men att köpa till en footpod kostar 1000 kr, dvs totalt 2800 kr. Garmin 310 o 910 kan jag inte ha pga storleken, jag provade Polarklockan i butiken och större än så klarar inte min handled av. 910-an är dessutom alldeles för dyr.

Så efter mycket letande på Pricerunner har jag dessa på "listan" (har inte kollat alla i detalj än): Polar FT60M, Polar RC3 GPS HR, Garmin FR 210 HRM och Garmin FR 410 HRM. Ni som vet mycket mer än jag: kan dessa användas vid löpning, cykling och löpband (med tillsats av footpod) eller kan jag direkt stryka någon av dem? Finns det någon annan som uppfyller mina krav och där totalpriset blir max ca 2500? Jag vill INTE köpa begagnat, men har inget emot att köpa från EU-länder. Tacksam för all hjälp ni kan ge.
Sebastian
1980 • malmö
#2
26 maj 2013 - 11:08
Gilla  
Vet du om man kan göra egna träningspass med Polar RC3 GPS HR? Jag har en garmin 310 som fungerar till allt utom löpband men det är smidigare att ha pulsmätaren i själva klockan. Det som är bra med 310 är att man kan designa träningspass innan som man sedan följer.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
26 maj 2013 - 11:16
Gilla  
Sebastian, jag har ingen aning. Jag är totalt nybörjare på det här med pulsklockor. Visserligen har jag broschyren där den är beskriven men jag begriper inte hälften av vad som står där, det är därför jag la in frågan här på forum. Jag vill också ha den möjligheten du nämner så man slipper ha det uppskrivet på insidan av handen som jag kör med nu :-)
Ava
1958 • Lindome
#4
26 maj 2013 - 13:34 Redigerad 26 maj 2013 - 13:35
Gilla  
Vad menar du med att Garmin-klockan inte fungerar till cykling? Jag kan inte förstå varför den inte skulle fungera lika bra till cykel som till löpning (utomhus) - GPS är ju densamma, bara hastigheten som skiljer (själv har jag cyklat med FR 305 och FR 910 och det har fungerat ypperligt)

På Garmins specifika cykeldatorer/klockor får man ju iofs upp en karta på skärmen och det lär du ju inte få på en 210 men det kanske du inte behöver?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#5
26 maj 2013 - 14:05
Gilla  
Hej Ava, jag kommer inte ihåg var jag läste det, jag har snurrat runt på nätet och läst om pulsklockor ett par månader nu utan att bli klokare. Som jag skrev har jag nu Runkeeper som app i min androidmobil. Där får jag upp en karta där jag kan se var jag sprungit/cyklat och en massa data (distans/tempo osv) .Jag kan även använda en rutt som jag döpt själv och följa den, fast det har jag i och för sig inte använt hittills. Kartan ser jag sedan också på Runkeepers sajt samt att jag kan exportera den hit som en gpx-fil. Dessa funktioner vill jag ha i en pulsklocka med GPS också. Sen finns det visst nåt som heter kadens också som man ska kunna mäta med nåt tillbehör när man cyklar, men för det första har jag inte fattat vad det är (och inte brytt mig om att leta efter förklaringen) och för det andra så är jag nöjd med kartbild, distans o tempo/hastighet, jag är ingen tävlingscyklist.
Ava
1958 • Lindome
#6
26 maj 2013 - 17:32
Gilla  
Kadens är antag trampvarv per minut - sägs att det ska ligga på ca 90 precis som det sägs att ca 180 steg/minut är optimalt för löpare.

Det kanske är så att det är just kadenssensor för cykel som inte går att ansluta till 210:an. I så fall är det ju ingen större förlust för dig. Cykla med klockan och få ut en karta efteråt för att se var du har cyklat och med vilken hastighet du gjorde det är jag tämligen säker på att du kan göra - när allt kommer omkring är det ju bara som en snabb(are) löprunda.

Inomhus på band behöver du förstås en fotsensor om du vill ha data för hur många steg per minut du sprungit. Alternativt använder du dig av pulsbältet bara och låter löpbandet stå för distansmätningen.

Detta sagt så har säkert Polar liknande lösning för sin klocka och det fungerar säkert lika bra - man lär sig den klocka man har helt enkelt. Själv älskade jag min FR305 och nu älskar jag min FR910 - bägge fungerar bra för mina behov.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#7
26 maj 2013 - 18:23
Gilla  
Hej Ava, tack för förklaringen ang. kadens, nu lärde jag mig nåt nytt! Jag kollade upp dem på Garmins hemsida igen, och för 210:an står det "Hastighets-/taktsensor för cykel: nej". Jag antar att det är en sån där kadensmätare, och det behöver jag inte. Men en fotsensor vill jag ha, ju mer som jag slipper komma ihåg själv desto bättre ;-). Så GPS-klocka, pulsband o footpod. Möjligtvis får jag vänta med att köpa footpod, beroende på priset för klockan (ska använda min skatteåterbäring). 305:an verkar också bra men den är så stoooor! Jag har smala handleder, 16 cm runtom och 5 cm "på höjden" och större klocka än den Polar jag provade går bara inte tror jag.
Ylva Ö
1961 • Hägersten
#8
5 juni 2013 - 10:36
Gilla  
Min Garmin 305 dog i regnet på Stockholm marathon (så farligt regnade det väl inte.... tycker att den borde ha klarat det!).
Jag gillade verkligen klockan och vill ha en med liknande funktionalitet och som inte är alltför dyr. Krav numera: ska tåla vatten.
Alla tips mottages med tacksamhet
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#9
5 juni 2013 - 21:22
Gilla  
Ylva, jag fick min Garmin 210 igår och på specifikationera till den står det att den tål vatten, Så här står det: "Vattentät enligt IEC-standard 60529 IPX7. Den tål att vara nedsänkt i vatten på 1 meters djup i 30 minuter. Längre tider kan leda till att enheten skadas. Efter nedsänkning måste du torka rent enheten och sedan blåsa den torr innan du använder eller laddar den". Så jag antar att samma gäller din, fast har inte kollat det. Har du försökt med att ta bort baksidan eller vad man gör för att byta batteri, och försöka få den torr?
Henning Looström
1973 • Lund
#10
5 juni 2013 - 22:25
2 Gilla  
Ang dränkt Garmin.
Jag körde min ipod shuffle i tvättmaskinen. Det mådde den inte så bra av. Fick tipset att dränka den i sprit eftersom det driver ut fukt. Sagt och gjort, lade ipoden i t-röd en stund och lät den torka. Funkade finfint efteråt. Kan vara värt att testa innan Garmin slängs. En vild gissning är att företaget Garmin skulle få spel om man gjorde det eftersom man enligt Garmin Training center alltid skall konsultera läkare innan man påbörjar ett pass. Att då springa med en fuktskadad och möjligt alkoholiserad pulsklocka måste vara förenat med livsfara...
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#11
5 juni 2013 - 23:37
Gilla  
Henning, din sista mening fick mig att fnissa!
Ylva Ö
1961 • Hägersten
#12
6 juni 2013 - 10:09
Gilla  
Tack för tipset, den har legat på tork sedan i lördags.
Har provat att slå på och ladda den men avbröt när det inte kom något livstecken från den. Nu har den fått ligga några dagar till så jag ska försöka igen och även se om det går att öppna för att lufta lite till.
har inte gett upp hoppet men börjar ändå snegla mot alternativ om det skiter sig
Ylva Ö
1961 • Hägersten
#13
6 juni 2013 - 10:11
Gilla  
Alkoholiserad pulsklocka, den kanske mäter upp en raglande sträcka istället för en rak?
Ylva Ö
1961 • Hägersten
#14
7 juni 2013 - 13:17
Gilla  
Yes! Klockan har hoppat till liv igen, efter lång torkning och lång uppladdning. Får provspringa den i morgon
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#15
7 juni 2013 - 15:03
Gilla  
Så bra, hoppas det håller! Håller tummarna! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
1