Ett gäng från 2010 års upplaga av TEC Foto: Maria Wiberg

Täby Extreme Challenge

ReportageVarv på varv ska avnjutas i Täby. Det finns ett antal rötter, stenar, vägkorsningar och asfalterade sträckor på den milslånga banan. Ett hundratal löpare kommer att veta exakt var alla dessa befinner sig efter morgondagens tävling. Det är dags för TEC - Täby Extreme Challenge.

TEC innebär dock inte bara ett varv på slingan som mäter dryga milen - utan fem, åtta, tolv eller sexton varv. 100 miles är huvuddistansen, och det innebär alltså 160,9 km - sexton varv.

Rekordvinst 2010
Tävlingens 100 miles-klass vanns förra året av Jonas Buud som krossade allt motstånd genom att klara sträckan på 12 timmar och 32 minuter. Närmaste motståndare var Andreas Falk som kom i mål 4,5 timmar senare, och han är sannerligen ingen duvunge i ultrasammanhang. Jonas varvtider på ungefär 43 minuter skvallrar om ett högt tempo timmarna igenom. De enda gångerna som tiderna gick upp var när Jonas stannade och käkade pannkaka i depån tillsammans med sin fru Zandra och dottern. Ett helt rimligt skäl för paus.

Engagerade arrangörer
För oss vanliga dödliga, som kanske inte riktigt springer 16 mil på 12 timmar - så är TEC ett utmärkt tillfälle att slipa på uthålligheten. Det är en välsnitslad bana som bjuder på varierat underlag - dock förhoppingsvis utan is. Djungeltrumman har ljudit veckan innan loppet - "arrangörerna har setts synliga på banan" - ymnigt svettandes när isen hackades bort från marken, allt för deltagarnas skull.

Mia
I år står vår egen Mia Thomsen på startlinjen igen. Förra året klev Mia och hennes vapendragare Staffan över mållinjen strax innan 24 timmar hade gått, och i år står hon på startlinjen tillsammans med två nya löparkompisar. Hon är den enda i trion som sprungit distansen (100 miles) tidigare, så de tar mil efter mil och ser hur det går. Uppladdningen har gått i sann Superwoman-stil och blodpudding varvat med tjänsteresor har stått högst på schemat.

Mia utlovar relationssnack, underbältet-historier och sightseeing för de som vill göra följe med sällskapet under något varv! Om löpningen blir för långtråkig har hon sin vätskeryggsäck fullproppad med trix för att göra tillvaron roligare - det ryktas till exempel om hantlar i någon av fickorna, så att valfritt antal tricepspressar kan utföras i Täbyskogarna.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.