Charlotte Gawell om Velochef, en kokbok för cyklister

Tidningen CyklaHallå där Charlotte Gawell, bokförläggare, som i dagarna (28 maj) ger ut en kokbok för cyklister, betitlad ”Velochef”. Boken, den första på Gawell förlag, innehåller mattips för träning och tävling från kocken Henrik Orre och bilder tagna av fotografen Patrik Engström.

 

Hur föddes idén till boken?

– Det var fotografen Patrik Engström som väckte idén. Patrik gjorde ett jobb på Henrik Orre tack vare att den senare är kock för det professionella cykelstallet Team Sky. Eftersom Patrik också är hängiven cyklist slog det dem: varför inte göra en kokbok för cyklister? Så idén föddes verkligen ur passionen för cykling och mat.

 

Vem är Henrik Orre?

– Henrik kommer från Norge. Han har jobbat för Team Sky i två år och hade dessförinnan motsvarande uppdrag för det norska cykellandslaget. Henrik har ett förflutet som fine dining-kock. Han vann kock-VM, och hann även jobba som kökschef hos krögaren Mathias Dahlgren, innan cykellandslaget plockade upp honom. Henriks familj har en stark cykeltradition, hans pappa har blivit OS-fyra bland annat, så det fanns en naturlig koppling.

 

Behöver cyklister en egen kokbok?

– (Skratt)…Ja men, det fina med den här boken är att den kan användas av alla som tränar. Den berättar hur det går att maximera sin prestation genom att äta lite smartare. Det är en hjälp på traven att hitta sådana saker på ett lätt sätt. Recepten är väldigt enkla nämligen.

 

Hur stor betydelse tycker du bilderna har?

– Stor tycker jag. Min förhoppning är att den här boken ska andas cykling, att den förmedlar den rätta känslan. Vi vill inte att det ska vara en vanlig kokbok, för sådana finns det hur många som helst av, utan avsikten är att även skildra Henriks tillvaro när han är ute med Team Sky och bjuda på en unik inblick bakom kulisserna. Boken bygger väldigt mycket på bilderna också.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.